поуке

]

Јарам је Мој благ и бреме је Моје лако (Мт. 11, 30)

Бог је љубав, и који пребива у љубави, у Богу пребива и Бог у њему
1 Јн. 4:16

Ако језике човјечије и анђеоске говорим, а љубави немам, онда сам као звоно које јечи, или кимвал који звечи.
И ако имам дар пророштва и знам све тајне и све знање, и ако имам сву вјеру да и горе премјештам, а љубави немам, ништа сам.
И ако раздам све имање своје, и ако предам тијело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не користи.
Љубав дуго трпи, благотворна је, љубав не завиди, љубав се не горди, не надима се,
Не чини што не пристоји, не тражи своје, не раздражује се, не мисли о злу,
Не радује се неправди, а радује се истини,
Све сноси, све вјерује, свему се нада, све трпи.
Љубав никад не престаје, док ће пророштва нестати, језици ће замукнути, знање ће престати.
Јер дјелимично знамо, и дјелимично пророкујемо;
А када дође савршено, онда ће престати што је дјелимично.
Кад бијах дијете, као дијете говорах, као дијете мишљах, као дијете размишљах; а када сам постао човјек, одбацио сам што је дјетињско.
Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.
А сад остаје вјера, нада, љубав, ово троје; али од њих највећа је љубав

Прва посланица светог апостола Павла Коринћанима, глава 13

Не будите ником ништа дужни - сем да волите један другога. Јер ко другога воли, тај је испунио закон. Јер заповести »Не чини прељубе«, »Не убиј«, »Не кради«, »Не зажели«, и ако има још која друга заповест, своде се на ову изреку: »Љуби ближњега свога као самога себе«. Љубав не причињава зла ближњему; љубав је, дакле, испуњење закона.
Свети АпостолПавле Посланица Римлјанима

У свим књигама НовогаЗавета љубав је стављена изнад свих других врлина и заповести,као свеобухватна
СветиВладикаНиколај
pocetna_nikolai_velimirovic.jpg

Када божанствена љубав дође у срце човечије ,с њом долази све,,и мудрост и моћ и чистота и милосрдност и праведност и храброст и издржљивост и јасновидност и спокојство и веселост и свака доброта.
СветиВладикаНиколај

Ако ћутиш - ћути из љубави.
Ако говориш - говори из љубави.
Ако опомињеш - опомињи из љубави.
Ако опрасташ - опрости из љубави.
Унутрашњи корен нека буде љубав,
Из овог корена може да израсте само добро.
Св.Августин

Почетак духовне чистоте јесте ћутање.
СветиВасилијеВелики

Ако се будеш придржавао ћутања онда ћеш спокој наћи свуда.
ава Пимен Велики

О три ствари не жури да говориш:
- О Богу-док не утврдиш веру у њега
-О туђем греху-док се не сетиш свога
-О сутрашњем дану док не сване.
СветиВладикаНиколај

Радости моја,нађи смирење и хиљаде ће се око тебе обратити
СветиСерафимСаровски
180px-Seraphim_of_Sarov.jpg

Љуби пријатеље и непријатеље,љуби грешнике и злочинце,али не љуби грехе њихове. љубав благосиља оне који је куну,као сунце обасјава и зле и добре.

Боље је претрпети неправду него учинити јећ

За мене је једнако лоше и лош живот и лоше речи.ако имаш једно имаћеш и друго[
СветиГригоријеБогослов

Полако дисати је корисно за разум.

СветиИгњатијеБрјчанинов

http://www.****************/wp-content/uploads/2009/09/Isaac-the-Syrian-Sveti-Isak-Sirin-219x300.jpg
Старај се да уђеш у храм који се налази унутар тебе и видећеш храм небески.
СветиИсакСирин

Почетак или извор зла јесте расејаност.
авваПименВелики

Људски је пасти.сатански је остати у греху.
СветиГригоријеНовиБогослов

Све врлине нису ниста друго него ли љубав у разним видовима. блажениАвустин

Подносити увреде је већа врлина него бити праведан.
СветиЈованЗлатоусти

Ко избегава оне који му наносе бол, тај бежи од кротости .
(свети авва Доротеј и Јован Лествичник)

Свако добро дело привлачи на себе пажњу непријатеља нашег спасења – ђавола, који се својски труди да га омете. Он се труди да свакога ко у добром делу учествује одврати од њега, да искористи људске слабости, произведе спорове и тиме дело упропасти.
(свети Јован Шангајски).

makarij.jpg

Свети Макарије Велики каже: "Благодат тако делује, и умирује све силе и срце, да душа од велике радости (милости) постаје налик незлобивом детету, и човек више не осуђује ни Јелина, ни Јудеја, ни грешника, ни мирјанина, него у себи чистим оком гледа на све и радује се целом свету, из све снаге жели да поштује и љуби и Јелине и Јудеје". "Чистота срца - рекао је Исак Сиријски - гледа Бога; она сија и цвета у души не од људског учења, него зато што не види злобу људску". Човек ни злобу својих ближњих неће видети онда када читав његов однос према ближњем буде прожет милошћу према њему.

Zaista lepi i korisni saveti. Sve jedan bolji od drugoga.
A naročito mi se sviđa ovaj:
"почетак или извор зла јесте расејаност"
Odlično :)

Livingstone;bt66057:
hvala DisFox ,uz Molebni kanon SvetomKraljuStefanu se svako jutro budim,
bas si me odusevio
Nisam uspeo da ti dostavim "Monahinje sa Urala".Videću još.Možeš ih čuti na radiju"Slovoljubve"na 107,3Mh.Program traje 24 sata ali ne čuje se svud.Poz.

Back