Zna li neko tačan naziv potvrde/obrasca koji treba da uzmem u PIO fondu zarad zasnivanja radnog odnosa, pošto su mi iz firme tražili da im pre potpisivanja ugovora dostavim i tu potvrdu iz PIO fonda?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislis na M-4? Sta ce to buducem poslodavcu? I da li uopste sme da trazi takve podatke? Nesto tu ne stima jer sam promenio nekoliko poslova i nikad mi nisu trazili bilo kakav obrazac ili dokument sem fotokopije dokumentacije koju vec posedujem diploma, resenje invalidske komisije (i to neoverene originali su.kod mene, dakle pravno nevazece fotokopije cisto da imaju kod sebe ako im se desi neka kontrola).Зове се "листинг", одмах ти одштампају, само даш личну карту.
Mislis na M-4? Sta ce to buducem poslodavcu? I da li uopste sme da trazi takve podatke? Nesto tu ne stima jer sam promenio nekoliko poslova i nikad mi nisu trazili bilo kakav obrazac ili dokument sem fotokopije dokumentacije koju vec posedujem diploma, resenje invalidske komisije (i to neoverene originali su.kod mene, dakle pravno nevazece fotokopije cisto da imaju kod sebe ako im se desi neka kontrola).
P.S. Tu pisu prethodne uplate staza svaki dan.koji je uplacen gde god si radio prijavljen. Ako ti to.traze ne znam sta bi jos mogli drugo da ti daju.u PIO fond.
Do sada u mom slucaju (invalid) nikad nisu trazili da im ja donesem vec sve firme gde sam radio sami zavrsavali te stvari s drzavnim institucijama. Ondeo samo diplomu i resenje invalidske komisije na uvid oni fotopirali stavili u fasciklu sa mojim imenom i to je sve jedino originalni dokument koji je kod njih a ja sam im dao je radna knjizica (ne znam dal su uzimali neke subvencije jer su me primili kao osobu sa invaliditetom i ne interesuje me).
Sve jasnoОвде је, мислим, реч о онима који никада раније нису били запослени па зато послодавац добија субвенције јер запошљава некога ко раније није радио никада.
Ако оду у ПИО и добију листинг пријава и одјава где нема ни једне пријаве, то је доказ да они нигде нису радили и испуњавају услов за субвенцију.
Овде је, мислим, реч о онима који никада раније нису били запослени па зато послодавац добија субвенције јер запошљава некога ко раније није радио никада.
Ако оду у ПИО и добију листинг пријава и одјава где нема ни једне пријаве, то је доказ да они нигде нису радили и испуњавају услов за субвенцију.
Kako da dobijete uverenje da ste kvalifikovani novozaposleniNe treba mu za to potvrda iz pio nego sa Biroa da je bio prijavljen tamo barem 6 poslednjih meseci pre zaključivanja ugovora o radu. Subvencije za novozaposlene su uslovljene uzimanjem radnika sa Biroa. Prilikom podnošenja zahteva za refundaciju to se poreskoj prilaže.
Realno poslodavcu ne treba ništa iz PIO da tehnički uradi prijavu , osim eventualno dokaza da je odjavljen sa prethodnog posla, mada se to bez problema "pregazi" u CROSO automatski sa novom prijavom a onda starom poslodavcu stiže obaveštenje da ga odjavi.
Šta god da je u pitanju verovatnije je za internu evidenciju.
Kako da dobijete uverenje da ste kvalifikovani novozaposleni
APRIL 3, 2020 PAUSAL VESTI
Ukoliko se vodite kao kvalifikovani novozaposleni, odnosno ispunjavate uslov za korišćenje olakšica za kvalifikovano novozaposleno lice, previđeno Zakonom o porezu na dohodak građana ( član 21ž ), vaš poslodavac će vam najverovatnije tražiti dokaz da ispunjavate uslove. Podsetimo se, uslovi su:
Da bi dokazali poslodavcu da niste bili u radnom odnosu i imali status kvalifikovani novozaposleni, potrebno je da izvadite uverenje.
- da se radnik zaposli do 60 dana od prestanka vanrednog stanja ukoliko je u 2019. godini bio preduzetnik, odnosno do 31.12.2020. godine ukoliko nije imao status preduzetnika
- da se povećava broj zaposlenih u odnosu na 31.12.2019.
- sam radnik mora da ispunjava uslov da nije bio zaposlen u 2019-oj godini.