Potrebna pomoc

• Začetnik teme Začetnik teme woody
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

woody

Zainteresovan član
Poruka
198
Hteo bih nesto vise da saznam o ovoj kovanici posto ni na netu ni u katalozima nisam nasao nista o njoj .U pitanju je One Penny iz 1967 al za razliku od standardnog ovaj moj novcic je od drugog materijala,Nije od cistog bakra kako bi trabalo da bude vec je predpostavljam od kombinacije materijala Cu+Zn+Ni kao recimo nasih 100 dinara iz 1987.I plus je jos stavljen u okvir da sluzi kao privezak ili medaljon(kao sto se vidi na slici).E mene zanima zasto je ta kovanica tako posebna pa da je zasluzila ga neko nosi kao medaljon ili privezak?

Prilozi

• 0.jpg
    0.jpg
    19,9 KB · Pregleda: 16
Hteo bih nesto vise da saznam o ovoj kovanici posto ni na netu ni u katalozima nisam nasao nista o njoj .U pitanju je One Penny iz 1967 al za razliku od standardnog ovaj moj novcic je od drugog materijala,Nije od cistog bakra kako bi trabalo da bude vec je predpostavljam od kombinacije materijala Cu+Zn+Ni kao recimo nasih 100 dinara iz 1987.I plus je jos stavljen u okvir da sluzi kao privezak ili medaljon(kao sto se vidi na slici).E mene zanima zasto je ta kovanica tako posebna pa da je zasluzila ga neko nosi kao medaljon ili privezak?

u nedostatku novcanika, ljudi se snalaze na razne nacine:think:

Da li bi ste prodali ovu kovanicu i za koju cenu ? Veoma mi se dopada.

Pozdrav. :]

Помислио сам да није случајно сребрни тзв "Maundy" пени али он је много мањих димензија од обичног и има другачији реверс (и мноооого ређи, наравно).

Вероватно је неко узео обичан "бакарни" (прецизније речено бронзани) пени и дао да га посребре и ставе у привезак, као сувенир, пошто је 1967 била последња година кад су ковани стари пенији пре децимализације.

Нешто слично овоме, само што је овде новчић од пола пенија:

http://www.oxfam.org.uk/shop/second-hand-clothes/381097

Hvala na pomoci, izgleda da je stvarno u pitanju posrebrena obicna kovanica.Nesto sam je malo pre zagledao pod lupom i cini mi se da na mestima gde se spajaju kovanica i okvir nazire tamna boja (boja bronze) kao da je tu izuljan novcic od rama i da se skinuo sloj srebra.Nije mi jasno zasto je neko dao da se posrebri obican novcic ,ko kad bi neko od nas dao da se posrebri opticajni dinar.Jos jednom hvala na pomoci i izvini za onaj moj lapsus da je orginalni novcic od "bakra".Eto sta se desava kad brzo hocu da napisem nesto.Pozdrav

Back