Potreban savet - pripravnicki / volonter

slow79

Početnik
Poruka
15
Pozdrav svima!

Imam jedan specifican problem i pitanje.

32 mi je godine a nemam odradjen pripravnicki staz. Gledam na sajtu nsz, da su porgrami za pripravnike
do 30 godina, pa sada ne znam gde se uglavnom moze konkurisati da odradjujem pripravnicki.

A ima i program za "volontere" koje finansira NSZ e sada tu ne znam da li je to ograniceno do 30 godina?

Neki savet sta je najpametnije da uradim, i recimo ako neki poslodavac zeli da me zaposli kao pripravnika/volontera koje je tu najbolje resenje?

Hvala

Svake godine izlaze konkursi za pripravnike i volontere "Prva šansa" i u njima mogu da učestvuju nezaposleni do 30 godina starosti.Konkurs finansira država, Ministarstvo za rad, tako što poslodavcu koji je uzeo pripravnika refundira sve troškove vezano za isplatu zarade i doprinosa.Ti možeš da tražiš da negde odradiš pripravnički, ali to neće prihvatiti nijedan poslodavac, ne odgovara mu da ti isplaćuje zaradu i radni staž, možeš da volontiraš, pa da ti u radnu knjižicu bude upisano da imaš iskustvo iz te struke.Isto i ja nisam odradila pripravnički, jer nije bilo uslova za to, sad je već kasno, ako ne pomere starosnu granicu.Možda bi bilo najbolje da odeš kod svog savetnika u NSZ, da ti da prave informacije, ja sam ti napisala ovako nešto ukratko što znam.

Hvala tina na odgovoru.

Sto se tice pripravnickog, ukoliko nemam odradjen pripravnicki staz, sta sve gubim u buducnosti, da li samo pradni staz ili jos neke benficije?

A volontiranje nije ograniceno do 30 god., i da li se to moze odradjivati u bilo kojoj firmi i da li to finansira drzava sa nekom minimalnom platom a firma obezbedjuje samo radno mesto da bi stekao neko radno iskustvo ?

Ovo za savetnika cu se jos raspitati.

Nisi napisao koje si struke, kod pojedinih zanimanja mora da se odradi pripravnički staž, da bi se izašlo na stručni ispit, npr. za vaspitače, pravnike i sl.Evo, ja npr. nisam odradila pripravnički, ali imam radnog staža koji sam stekla radeći neke poslove van moje struke, tako da ne znam, ako jednog dana iskrsne posao u mojoj struci da li će mi to što nisam odradila pripravnički praviti neki problem.Što se tiče volontiranja, postoji neki program koji finansira država, mislim da je i tu starosna granica 30 godina, pogledaj ovde da li ima nešto:

http://www.nsz.gov.rs/page/zanezaposlene/sr/programi-zaposljavanja-mladih/prva_sansa.html

http://www.nsz.gov.rs/page/zanezaposlene/sr/programi-zaposljavanja-mladih/strucna_praksa.html

Ne znam gde živiš, ako u tvom mestu ima NSZ, potraži savetnika za tvoju struku i tamo ćeš dobiti sve potrebne informacije.

Imam jedno pitanje u vezi s tim programom "Prva šansa" - može li neko ko je već volontirao da se prijavi na taj program?

Sudeći po onome šta piše na sajtu NSZ čini mi se da je odgovor na ovo moje pitanje odričan, mada bi to bilo potpuno nefer prema svima onima koji imanju manje od 30 godina a koji su volontirali 6 meseci bez ikakve novčane nadoknade i koji ne mogu da se zaposle jer nemaju dovoljno radnog iskustva (moj slučaj). Ali... šta je u ovoj državi više fer....

Poslednja izmena:

Back