Potreban it - programerski savet

Ti si izgleda krenuo da ucis CSS pa posle pola sata dosao u fazon, hej hajde da sad napravim sajt.
Cekaj malo, polako... Prvo nauci sve te osnovne stvari (kako se pise heading, paragraf, sta su klase) pa kad to savladas predjes na malo kompleksnije stvari gde recimo pravis blok karticu, footer ili header pa kad to savladac onda ce ti biti i jasno kako sve to da sastavis u sajt.
A naravno tu su i tutorijali u kojima se pravi bas ceo sajt pa mozes da ispratis.
Tpb is your friend. Ima bas bas dobri kursevi piratirani

CSS je samo maska za strukturu HTML. CSS ima selektore za sve, ali sam po sebi nema zilion klasa, kao ni komandi. Ima veliki broj svojstva, ako na to aludiraš. Nije CSS težak ako znaš engleski i ako istinski razumeš to što radiš, a ne da se prisećaš. Ti u glavi moraš videti kroz kod šta se dešava. Samo tako ćeš razumeti.

Niko nije pravio web sajt od W3school-a. Oni ti daju osnovni putokaz, a ti kombinacijom prostog stvaraš kompleksno. Više o dokumentaciji možeš naći ovde: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS

Ako ti je baš teško da razumeš CSS u plain obliku, ti radi Bootstrap, Materialize ili šta god. Tamo imaju ugrađene klase.
to je glupost da pocinje od bootstrapa.

prosto zamislis stranicu kao da se sastoji iz blokova. I onda najbitnije je da naucis display property. imas tu block inline, flex grid itd
I dve osnovne su ti block i inline.
kad kazes inline elementi ce biti u jednoj liniji
kad kazes block elementi ce biti blok po blok kao da zidas. I ona pocnes od div elementa. Ovi drugi su samo specijane izvodbe koje imaju po defualtu svoje stilove. recimo p je paragraf, on je blockovski, span je inline po defaultu it
I onda stavis za svaki element border: 2px solid green(ili nekad druga boja). Tako vidis tacno na ekranu gde se taj element nalazi.

I onda u okviru svakog elementa mozes da imas druge elemente koji isto tako mogu biti rasporedjeni blokovski i inline.

Osnove se podrazumeva da nauci na w3school kao sto sam mu dao link... A da ne bi zbog kompleksnosti sam pisao klase da pozicionira elemente, rokas bootstrap gde naucis imena gotovih klasa...

A za te finese nauci osnovu.
smesno. bootstraps ucis ako budes imao potrebe. A css moras da znas za vecinu poslova. I prvo dobro treba nauciti css pa posle preci na bootstraps. A ne znam sta je toliko tesko kod css-a

Html, css ... sve to što nema programiranja je mnogo dosadno. Tim nek se bave dizajneri. Programeri ne bi trebalo da traće vreme na takve stvari.
1622886189513.png

Nekima moze biti tesko. Verujem najvise responsive deo.
Ako mu je to tesko onda nema sta da trazi u tom poslu.
CSS se mora znati odlicno pre bilo kakvog css frameworka. Meni je nezamislivo da neko radi html-css a da ne zna css nego se koristi bootstrapom koji je "nastrebao". Sta ako mora da promeni neki deo komponente a morace kad tad.

Takodje od kako se flexbox "odomacio" na browserima skoro pa nam ni ne trebaju css biblioteke. Ja jos nisam naisao na projekat gde sam mogao poptuno da uzmem recimo bootstrap i samo da dodajem dugmice,table... jer to na kraju nema veze sa dizajnom koji ja hocu da postignem.
Nego dodam pa moram da ispravljam,da koristim !important i nastane haos,izgubim vise vremena nego da sve radim od nule.

Zato i izbegavam bootstrap i ostale biblioteke njemu slicne,mnogo brze i kvalitetnije zavrsim sve.
Ali cesto je problem ako radim na nekom vecem projektu gde se vec uveliko koristi bootstrap pa onda te niko ne pita jel hoces ili neces nego uzmi pa prepravljaj,kosu da pocupas.

Back