Potreban it - programerski savet

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
Zavrsio sam visu skolu i srednju skolu it usmerenja, radim kao sys admin vec 4 godine i polako se priblizavam situaciji da sam sve naucio sto mi se moze desiti na poslu.
Jos se usavrsavam, ali i to ce leci pre ili kasnije na svoje mesto. Malo trenutni posao zamara jer nije nesto placen, a cimas se dosta. Posto sam vec dobro savladao mreze, microsoft client i server, znam ponesto i o lindzi, razmisljao sam mozda da pocnem nesto i da ucim o programiranju. U srednjoj i na visoj sam imao neki poseban C jezik i php ali nista se sad to nije ozbiljnije radilo, radili su se mahom neki matematicki zadaci i to je to.
Malo mi nije jasno kako covek skace sa matematickih zadataka na pravljenje samog programa ili sajta? Sa tim osnovnim znanjem bukvalno nista ne mozes da isprogramiras osim nekih kalkulatora.
Hteo bih nesto da naucim sto bi mogao sam da radim od kuce, ne mora ni da bude neka zarada, nije mi to neki preteran motiv. Bilo bi kul kad bih znao da napravim nesto.
Sta bi mi Vi preporucili da nije puno tesko da se nauci i da moze da se uzme neka kinta honorarno? Kako inace da skocim sa osnovnog znanja programiranja na samo programiranje neke aplikacije/sajta?

Hvala na savetima.

Zavrsio sam visu skolu i srednju skolu it usmerenja, radim kao sys admin vec 4 godine i polako se priblizavam situaciji da sam sve naucio sto mi se moze desiti na poslu.
Jos se usavrsavam, ali i to ce leci pre ili kasnije na svoje mesto. Malo trenutni posao zamara jer nije nesto placen, a cimas se dosta. Posto sam vec dobro savladao mreze, microsoft client i server, znam ponesto i o lindzi, razmisljao sam mozda da pocnem nesto i da ucim o programiranju. U srednjoj i na visoj sam imao neki poseban C jezik i php ali nista se sad to nije ozbiljnije radilo, radili su se mahom neki matematicki zadaci i to je to.
Malo mi nije jasno kako covek skace sa matematickih zadataka na pravljenje samog programa ili sajta? Sa tim osnovnim znanjem bukvalno nista ne mozes da isprogramiras osim nekih kalkulatora.
Hteo bih nesto da naucim sto bi mogao sam da radim od kuce, ne mora ni da bude neka zarada, nije mi to neki preteran motiv. Bilo bi kul kad bih znao da napravim nesto.
Sta bi mi Vi preporucili da nije puno tesko da se nauci i da moze da se uzme neka kinta honorarno? Kako inace da skocim sa osnovnog znanja programiranja na samo programiranje neke aplikacije/sajta?

Hvala na savetima.
Realno, pare su sad u web developmentu. Dosta nasih firmi se bavi time za strane klijente, a i dosta freelancer-a se bavi time. Najlakse se i uci, u odnosu na ostale grane programiranja. HTML i CSS su osnove osnova, posle toga naucis JavaScript kao osnovni programski jezik, i onda neki framework/library za njega. Ako zelis da radis backend, znaci baza, server itd. onda naucis NodeJS i Express. Ako zelis da radis frontend, najpopularniji framework-ovi su React i Vue.
Druga opcija je da se opredelis za Python. Ima siroku primenu, moze da se koristi i za web gde su dva najpopularnija frameworka Django i Flask, a ako si bas dobar sa matematikom, mozes da se oprobas u analizi podataka, vestackoj inteligenciji, ili masinskom ucenju, za sve to se uglavnom koristi Python. Za to ima manje posla kod nas, ali te oblasti su u eskpanziji, pogotovo Data Analysis ili Data Science.

Jel radi jos neko klasicne desktop aplikacije? Ne treba zaboraviti ni embedded programiranje :P

Mi ih radimo i ne možemo da sve pokrijemo. Klasično C#+SqlServer(u lokalu ili negde u cloudu). Zanimljivo u poslednjih godinu dana odjednom, iz meni nepobjašnjivih razloga, je velika potražnja za Access-om (+ SqlServer). Većinu toga moramo da odbijemo jer nema ko da radi.

Jel radi jos neko klasicne desktop aplikacije? Ne treba zaboraviti ni embedded programiranje :P
Ja radim to. Mada vecinom mobilne aplikacije ustvari.
Radio pre par godina program za pracenje placanja kupaca, to je ono sto mi je do sada najisplatljivije, neke firme me placaju 150 evra zbog programa. Radio ga oko mesec dana.
Al mobilne aplikacije, 1 dan ti treba da uradis, dobijes 80-100 evra za nju na ruke i toliko. Jos to sve radim u slobodno vreme, van ostalog.

pocni od jave programiranje. java je najbolja. kakva javascript i ostalo smece.
Obrnuto. java polako ali sigurno propada. za 10-15 godina se nece ni koristiti.
Nove firme ne rade u javi, jer ono javascript pokriva bolje sve to. Angular i React sad imaju i exe deploy koji radi sa sistemskim pozivima.
Za igrice je i dalje cpp ubedljiv, u nekim enginima mono C#
Typescript je odlican za tipiziran javascript(licno ga radije koristim)

da dodam na sve to da je java malo sranje jer je potpuno oo, sto nije dobra stvar uvek.

Javascript ti je naproduktivnija stvar koju mozes nauciti a videti vrlo brzo rezultate.
Python je okej ako hoces neki machine learning mada bi ga ja izbegao za ostalo. Ponovo, javascript tu dominira.

Ako hoces za windows da radis programe, najbolji je definitivno C#. Objective-C i Swift za mac os, ali moras imati macbook ili imac

Mobilne aplikacije takodje najbolje u javascriptu sa nativescript frameworkom, imas apsolutnu podrsku sistema zbog webview i jos po neki modul.

Igrice - Unity3D ti je ko program tu najbolji za nesto brzo, koristi C# ili malo se namucis ali za ill2cpp radi i Cpp, ja radim tu u cpp-u. Mada je bolje u neki opensource da radis zbog prodaje, tipa Godot. koristi cpp, c# i gscript(interpeted)

Odluci se sta bi od toga, i kreni to da radis. Najbolja ti je praksa, samo smisljaj neki glupi projekti i radi ih. Meni fino dodje knjiga odnosno dokumentacija ali vidim da ljudi to ne vole...

Obrnuto. java polako ali sigurno propada. za 10-15 godina se nece ni koristiti.
Nove firme ne rade u javi, jer ono javascript pokriva bolje sve to. Angular i React sad imaju i exe deploy koji radi sa sistemskim pozivima.
Za igrice je i dalje cpp ubedljiv, u nekim enginima mono C#
Typescript je odlican za tipiziran javascript(licno ga radije koristim)

da dodam na sve to da je java malo sranje jer je potpuno oo, sto nije dobra stvar uvek.
Java je pukla onda kada je Oracle resio da naplacuje licence, i da prestane da podrzava OpenJDK. Android jos vuce Javu ali tu preuzima Kotlin.

Java je pukla onda kada je Oracle resio da naplacuje licence, i da prestane da podrzava OpenJDK. Android jos vuce Javu ali tu preuzima Kotlin.
pa ne mogu da kazem da je pukla. I dalje je najtrazeniji jezik. Mada bi je uporedio sa COBOL. Presla je u jezik za odrzavanje, nesto novo neces napisati u javi osim ako si intelektualno zaostao i mrzi te da ucis nove i efikasnije metode

to jeste. Ali java je super da naucis klase, mvc itd. Recimo ako pises programe u c-u nikad neces nauciti da radis sa klasama.
Ja sam ucio u c-u da programiram i ucio razne algoritme, ali preci na objektno orijentisano programiranje je za mene pakao.
Ako pocnes sa javascriptom isto ces vise paznje posvetiti radu sa DOM nego sa oop. A java je bas perfektna za ucenje OOP.

Kako neko nauci da napravi Sajt u CSS-u? :D Tutorijali su u fazonu da ti pokazu gluposti kako da napisem heading, paragraf, da obojim text/pozadinu u neku uzasnu boju, ali nigde nema kako da to sastavis u pravi sajt. Jednostavno ima mnogo komandi i zilion klasa, kako neko uopste pohvata sta gde ide i kako? Umem da citam kod i umeo bih da odradim excersizes na w3schools, ali ovo je bas mnogo informacija odjednom.

Tutorijali su u fazonu da ti pokazu gluposti kako da napisem heading, paragraf, da obojim text/pozadinu u neku uzasnu boju, ali nigde nema kako da to sastavis u pravi sajt. Jednostavno ima mnogo komandi i zilion klasa, kako neko uopste pohvata sta gde ide i kako?
Ima ona plava knjiga od 800 i kusur strana. Tu pokazuje lepo. Mada ti nije najbitnija.

Umem da citam kod i umeo bih da odradim excersizes na w3schools, ali ovo je bas mnogo informacija odjednom.
E, trebas samo da razumes kako funkcionise CSS i onda mozes spajati to sa W3School u svom kodu.

Kako neko nauci da napravi Sajt u CSS-u? :D Tutorijali su u fazonu da ti pokazu gluposti kako da napisem heading, paragraf, da obojim text/pozadinu u neku uzasnu boju, ali nigde nema kako da to sastavis u pravi sajt. Jednostavno ima mnogo komandi i zilion klasa, kako neko uopste pohvata sta gde ide i kako? Umem da citam kod i umeo bih da odradim excersizes na w3schools, ali ovo je bas mnogo informacija odjednom.
CSS je samo maska za strukturu HTML. CSS ima selektore za sve, ali sam po sebi nema zilion klasa, kao ni komandi. Ima veliki broj svojstva, ako na to aludiraš. Nije CSS težak ako znaš engleski i ako istinski razumeš to što radiš, a ne da se prisećaš. Ti u glavi moraš videti kroz kod šta se dešava. Samo tako ćeš razumeti.

Niko nije pravio web sajt od W3school-a. Oni ti daju osnovni putokaz, a ti kombinacijom prostog stvaraš kompleksno. Više o dokumentaciji možeš naći ovde: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS

Ako ti je baš teško da razumeš CSS u plain obliku, ti radi Bootstrap, Materialize ili šta god. Tamo imaju ugrađene klase.

Ti si izgleda krenuo da ucis CSS pa posle pola sata dosao u fazon, hej hajde da sad napravim sajt.
Cekaj malo, polako... Prvo nauci sve te osnovne stvari (kako se pise heading, paragraf, sta su klase) pa kad to savladas predjes na malo kompleksnije stvari gde recimo pravis blok karticu, footer ili header pa kad to savladac onda ce ti biti i jasno kako sve to da sastavis u sajt.
A naravno tu su i tutorijali u kojima se pravi bas ceo sajt pa mozes da ispratis.

Back