Potisnuta sećanja/ samoaktualizacija

• Začetnik teme Začetnik teme URGH!
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

URGH!

Obećava
Poruka
56
Veliki broj smatra da treba "pozvati" potisnuta sećanja (ona loša) i suočiti se sa njima kako bi se dostigla a potom i održala samoaktualizacija.
Samoaktualizacija je na neki način proces samočišćenja. Čišćenje od negativnih i neizbalansiranih emocija, iracionalnih strahova i sličnog.

Ipak, mislim da je nečija sposobnost upravljanja uspomenama (na primer potiskivanje) od suštinske važnosti za funkcionisanje kao čoveka.

Kako gledate na to?

Pa funkcionisanje i prilagodjavanje ovakvom drustvu je najgora opcija,pobedis strah odes kod lekara,on te ne leci ili pripise koronu,dzabe ti sto si se izborio s tim strahom,pa onda kad izgubis nekog najblizeg i vidis oko sebe tako programirane ljude,bolji je izbor ne biti kao oni nego napraviti svoj svet u kom se ne bojis tuznih emocija

Veliki broj smatra da treba "pozvati" potisnuta sećanja (ona loša) i suočiti se sa njima kako bi se dostigla a potom i održala samoaktualizacija.
Samoaktualizacija je na neki način proces samočišćenja. Čišćenje od negativnih i neizbalansiranih emocija, iracionalnih strahova i sličnog.

Ipak, mislim da je nečija sposobnost upravljanja uspomenama (na primer potiskivanje) od suštinske važnosti za funkcionisanje kao čoveka.

Kako gledate na to?
Msm, da to ima neki svoj tok!Moraš prvo preživeti, nakon toga se suočiti sa svojim uspomenama, ili ne daj bože traumama.
P. S. Najgore i najteže jeste, kad se čovek mora suočiti sam sa sobom! Za neke ljude i događaje nismo krvi, niti odgovorni za njihove postupke. Za svoje postupke, jesmo!

Kako gledate na to?
Moguće je ..Recimo , ja sam sebi napravila "rupe " u sećanju ...Toliko sam se trudila da zaboravim neke stvari , da ih potisnem , satrem , da ih nema,,,mnoge jesam , ali ne sve naravno ...uvek tu negde provire da podsete ...a te rupe...u njima su neki delovi prošlosti kojih se ne sećam uopšte ...i tako , kada razgovaram sa nekim , shvatim , da ja ta sećanja više nemam , kao neki prekid ....
Problem je jedino to , što u te rupe nisu otišle samo one gadne , smrdljive uspomene ..povukle su i one druge ...i izgubila sam nešto čega bih se i volela setiti ..ali ne mogu ...ne postoji...

Uspomene koje postoje ...nemoguće je potpuno potisnuti ...prošlost možemo ostaviti negde , u neku pregradu svoga mozga ...možemo čak i pomisliti da smo uspeli u tome...ali dovoljno je bilo šta ...slika , zvuk , miris, bilo šta...da se uspomene izvuku i izađu na površinu opet ...
A one lepe i prijatne-njih svakako ne potiskujemo ...njih želimo...

Veliki broj smatra da treba "pozvati" potisnuta sećanja (ona loša) i suočiti se sa njima
Možda veliki broj smatra , ali u praksi nije baš tako ...jednostavno , nekada ne ide i bude još gore ....
Suočavanje je u redu i jesam za to , ali ako čovek vidi da mu to suočavanje šteti , bolje da odustane ...
Zbog toga i imam te svoje "rupe" u sećanju.

Možda veliki broj smatra , ali u praksi nije baš tako ...jednostavno , nekada ne ide i bude još gore ....
Suočavanje je u redu i jesam za to , ali ako čovek vidi da mu to suočavanje šteti , bolje da odustane ...
Zbog toga i imam te svoje "rupe" u sećanju.
Možda nisi još uvek spremna!To je OK. Kad budeš poželela, da se sučiš...uradićeš to!Treba za to hrabrosti, snage i želje.
P. S. Svakako je nekad bolje, samo... "otpustiti"!

prepun sam fiokica....

kako onih roze predivnih, plavih, sa masnom, sa trakicama, na tufne tako i onih NAJCRNJIH koje mozete da zamislite.

onda pricate sa najdrazom osobom na svetu, u mom slucaju mojim ❤, i cujem dobar savet
- "a da ti malo popricas sam sa samim sobom, mozes to , nisi mali, toliko radis sa ljudima, covece, poradi i na sebi" ...

i tako se par puta osamio i zavirio u sebe i skapirao da sam ok. dovoljno lud.
taman racionalan.
osrednje narcisoidan ....

treba imati vremena, iskustva ali i podrsku da te takne da se zaista "pogledas u ogledalo"

mislim da vremenom svi mi zeleli ili ne potisnemo sve lose jer znamo da je proslo i da je bolelo ali vise nece boleti. i nastavimo da zivimo.
kako zelimo ili kako smo navikli

ne moze da se promeni proslost, razmisljaj u sadasnjosti , pokusaj da "uredis" buducnost - e ovo je moj konkretni komentar na temu

retrospektivno svakako nebi ni potiskivo da sam se uspio izboriti tada
medjutim i taj sadasnji moment ce ti biti dijelom neke buduce retrospekcije
ti zivis tu proslost i nikada ne izlazis zapravo iz nje
Čovek i jeste zbir sećanja iz kojih proizilazi iskustvo i nadogradjuje se život
Mozak tako funkcioniše
Svi imamo sećanja lepa i ružna , ali se ne nosimo svi sa njima isto
Mozak je u principu napravljen da sam potiskuje sećanja i pravi mesto za nova
Problem je što je memorija mozga ogromna sa kojom većina ljudi ne može da se nosi. Mozak sve pamti i pakuje sve čak do podsvesti . Ponekad dodje do prodora te podsvesti u svesti ( šizofrenija ) ili izadju na površinu stara sećanja koja u zavisnosti kakva su izazivaju radost , tugu ili očaj ...
Stoga bolje ne dirati u ta stara sećanja , ako ne možeš prizvati samo ono što želiš , a to su uglavnom lepa i prijatna osećanja
Može se to , ko je uvežban , vičan tome i ko sme ?
Tu treba voditi računa da sa tim osećanjima ne dodje u paketu čežnja i želja , jer možeš prizvati opet tugu i očaj
Nemožeš ni potisnuti na brzinu ružna osećanja , to je proces koji mora odraditi mozak , pa ako treba i uz pomoć lekara ili nekih lekova , ali to su sve nesigurne prečice
Ima jedan veliki lekar ?
To je vreme , vreme koje sve pokriva i razotkriva
Zaborav je osnovni deo življenja , jer da nije njega , ljudi bi umirali od tuge

Poslednja izmena:

Back