Pošumljavanje i uređivanje parkova i zelenih površina ok zgrada

mario80

Stara legenda
Poruka
80.820
Ne znam baš kako da nazovem ovu temu ali: Ispred zgrada imamo jedan fin komad zemlje koji je u suštini kao park samo što nema putiće i klupe. Više kao komad zemlje na kome je bilo zasađeno drveće svojevremeno. Ima ga i danas ali se proredilo.

Poslednjih godina malo jkp zelenilo dođe i fikne drvo samo nestane. Naravno ništa ne dođu da zasade to im ne pada na pamet. Dođu šacuju kao trulo i fiknu drvo visine 20 metrara. Ja gledam onaj panj a on čist i uredan, ne znam gde je to bilo trulo ali panj je kao nov bez traga erozije. Jedno, drugo, treće i taman koliko vidim prostor da tu neko nešto zida. Naravno to bi moglo samo preko nas mrtvih da prođe. Pre x godina su hteli sve to da poseku i nama ispred nosa da montiraju onu garažu na nekoliko spratova i da otmu celo dvorište pa ako ima mesta mi bi mogli da se parkiramo. Naravno na sudu smo ih dobili i odjebali.

Sad ja hoću nešto da sadim hehe našao sam sadnice crnog bora, platana, vrbe, crvenog hrasta i breze. Oko zgrade bih sadio breze jer su vižljaste i prolazi svetlo kroz njih a prema ulici u tom parkiću bih opalio crveni hrast, platan i crni bor kao zaštitu od buke prolazećeg saobraćaja u ulici.
Sadnice su oko 200-300 dinara po komadu visine 1 metra.

Kakva su vaša iskustva sa ovim problemom nestajanja drveća po trulom i zaostalom Beogradu?

Kneza Miloša 60-70ih godina prošlog veka:

ExOhSN-WUAA_AcS.jpeg

Ne znam baš kako da nazovem ovu temu ali: Ispred zgrada imamo jedan fin komad zemlje koji je u suštini kao park samo što nema putiće i klupe. Više kao komad zemlje na kome je bilo zasađeno drveće svojevremeno. Ima ga i danas ali se proredilo.

Poslednjih godina malo jkp zelenilo dođe i fikne drvo samo nestane. Naravno ništa ne dođu da zasade to im ne pada na pamet. Dođu šacuju kao trulo i fiknu drvo visine 20 metrara. Ja gledam onaj panj a on čist i uredan, ne znam gde je to bilo trulo ali panj je kao nov bez traga erozije. Jedno, drugo, treće i taman koliko vidim prostor da tu neko nešto zida. Naravno to bi moglo samo preko nas mrtvih da prođe. Pre x godina su hteli sve to da poseku i nama ispred nosa da montiraju onu garažu na nekoliko spratova i da otmu celo dvorište pa ako ima mesta mi bi mogli da se parkiramo. Naravno na sudu smo ih dobili i odjebali.

Sad ja hoću nešto da sadim hehe našao sam sadnice crnog bora, platana, vrbe, crvenog hrasta i breze. Oko zgrade bih sadio breze jer su vižljaste i prolazi svetlo kroz njih a prema ulici u tom parkiću bih opalio crveni hrast, platan i crni bor kao zaštitu od buke prolazećeg saobraćaja u ulici.

Kakva su vaša iskustva sa ovim problemom nestajanja drveća po trulom i zaostalom Beogradu?

Pogledajte prilog 915600
Uhh bas je bilo lepo :zaljubljena:
Ne znam za BG ali generalno to se svuda desava...Parkovi su postali tako proredjeni, ulice puste, igralista takodje.
Kod nas ti treba dozvola ovih iz mesne zajednice ili opstine da bi sadio na javnu povrsinu drvece.

Ovo i nije javna površina već parcela pripada isključivo zgradi. Može da bude ograđena što je i bio jedan od predloga kako bi se sprečilo da ljudi dolaze, vrše nuždu i hrane mačke kojih se nakotilo mali milion ostavljajući stotine onih posuda i kesa na sve strane. U proleće akostojiš 15 minuta i pričaš sa komšijom noge ti pocrne od buva koje se odmah nahvataju.

Čak sam negde na internetu pročitao da je to idealna pozicija za ostavljanje mačaka ako vam više ne treba?!??

Znam da u parku nebi smeo ni da hodam po travi ali ovo je nešto drugo. Jkp dođe svako proleće i pokosi.

Pogledajte prilog 915600

Код мене у прдграђу су биле до пре двадесетак година актуелне тополе и јаблани. Јесте да кад дуне олуја молили смо Бога да нам јаблан од 20+ метара не љуљне на кућу али су јесени у насељу биле прелепе. Данас је све посечено и тек понека садница нечег засађена.

Ovo i nije javna površina već parcela pripada isključivo zgradi. Može da bude ograđena što je i bio jedan od predloga kako bi se sprečilo da ljudi dolaze, vrše nuždu i hrane mačke kojih se nakotilo mali milion ostavljajući stotine onih posuda i kesa na sve strane. U proleće akostojiš 15 minuta i pričaš sa komšijom noge ti pocrne od buva koje se odmah nahvataju.

Čak sam negde na internetu pročitao da je to idealna pozicija za ostavljanje mačaka ako vam više ne treba?!??

Znam da u parku nebi smeo ni da hodam po travi ali ovo je nešto drugo. Jkp dođe svako proleće i pokosi.
svakako :worth:za ideju, treba to posaditi

Beograd vazi kao jedan od najzagadjenijih gradova na svetu.Seku se drvoredi,razredjuju stabla po parkovima.Ociti primer unistavanja drveca
u parkovima,pretstavlja park kod Vukovog spomenika,u Bulevaru Kralja Aleksandra.Takodje park Tas Majdan,pa i sam Kalemegdan.Mi gradjani,
strepimo,kada vidimo da pocinje da se "uredjuje: neki park u Beogradu,jer znamo da ce polovina stabala,biti posecena.Mi gradjani Beograda,
smatramo da je najveci neprijatelj drveca u parkovima,zamenik gradonacelnika,Goran Vesic.Taj covek,sistematski unistava zelenilo i drvece u
Beogradu.Nadamo se s Bozijom pomoci,da cemo ga na sledecim izborima,konacno,kao stetocinu,isterati iz Skupstine grada Beograda.......

Živu ogradu smo imali i mi ali se proredila pa i nju treba obnoviti. Pošto je ogromna tj dugačka malo mi mnogo da dajem 100 din po metru dužnom sadnica. Polako biće i to ovo me uhvatilo nespremnog mogao sam da rasadim jbg. Tu u stvari vidiš da oni ne posvećuju ni 5 min.

Juče sam gledao javor je na sve strane po beogradu u principu, fantastično drvo sa sadnju i prozračna krošnja, možda bi pre njega sadio uz zgradu umesto breze, i breza je lepa 🤔

1200px-Acer_platanoides_habitus.jpg

Back