Poštovanje subote

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Subota se spominje u Bibliji kao jedini sveti dan koji treba slaviti.... Evo stihova i iz Starog i iz Novog Zaveta :)

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu tvojemu Bogu; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živince tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga" (2. Mojsijeva 20:8-11 "A sedmi dan je subota, odmor svet Gospodu." (2.Mojsijeva 31,15)

Osim toga što je Bog počinuo u subotu, koji je poseban duhovni značaj toga dana? Božja Reč kaže: "I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga." (1.Mojsijeva 2,3)

"Ali subote moje čuvajte, jer su znak izmedju mene i vas od kolena do kolena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvećujem." (2.Mojsijeva 31,13)

20 Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu ni u subotu;

- - - - - - - - - -

Matej 24,20

- - - - - - - - - -

Apostol Pavle svetkuje subotu

" A oni otišavši iz Perge dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sjedoše." Dela. 14, 24.

Subota je bila dan svetog odmora- za vreme koje se proucavalo i propovedalo

A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju riječi Božije. Dela. 10, 24.

- - - - - - - - - -

A kad izlažahu iz zbornice Jevrejske, moljahu neznabošci da im se ove riječi u drugu subotu govore.

- - - - - - - - - -

Subota se s najvećim poštovanjem 59 puta spominje u Novom zavetu.

ISTORISJKI DOKAZ O PROMENI SUBOTE NA NEDELJU KOJII SVAKO MOZE ODMA DA VIDI I SAM PROVERI:

SUBOTA SE SVETKOVALA U IZVORNOJ CRKVI SVE DO 4- 6 VEKA.

Tek 4 veka je nedelja PROGLASENA danom odmora.

Prvo je starozavetni Subotni mir i blagoslov prenesen zakonski na nedelju, prvo kroz KONSTANTINA 321.

Ucesce nedlejom u Bogosluzenju pocinje 313 godine (Synode v. Elvira) kao zapovest.

Islam je svesno (namerno) postavio petak kao glavni dan Bogoslkuzenja nasurpót (hriscasnkoj)nedelji i suboti.

DER GROSSE HERDER LEKSIKON strana 831.

Cinjenice o nedelji u Svetom Pismu

Prve reči zapisane u Bibliji govore o radu koji je izvršen u nedelju, prvog dana u sedmici. (1. Mojsijeva 1,1-5) Ovo je učinio sam Tvorac gradeći temelje istorije života na našoj planeti.

Bog je prvi dan u sedmici odredio da bude radni dan. (2, Mojsijeva 20,8-11) Da li je pogrešno poslušati Boga?

Nijedan patrijarh nlkada nije svetkovao nedelju.

To nije činio nijedan prorok.

Izričitom Božjom naredbom za Njegov izabrani narod prvi dan sedmice bio je običan radni dan najmanje
4000 godina.

Sam Bog naziva ga »radnim - težačkim« danom. (Jezekilj 46,1]

Bog nije počivao u taj dan.

Bog ga nikada nije blagoslovio.

Svetkovanj nedelje je obozavanje boga Sunca, iz paganskih religija, i nema veze sa Biblijom ili hriscanstvom.... evo istorijski podaci

Može se primetiti da je tokom tog razdoblja, kult Mitraizma ili obožavanja sunca bio zvanična religija Rimskog Carstva. Ona je bila najveći konkurent novoj Hrišćanskoj religiji. Posedovala je svoju ličnu organizaciju, hramove, sveštenstvo, haljine-sve. Takodje je imala i jedan zvanični dan obožavanja, putem čega se odavao naročiti značaj suncu. Taj dan se nazivao "Prečasni Dan Sunca." Bio je prvi dan u sedmici i odatle potiče naziv "Sunday" (Dan Sunca). Kada je Konstantin naterao svoje paganske horde u crkvu, oni su proslavljali dan sunca kao njihov dan obožavanja boga sunca. To je bio njihov posebno sveti dan. U nameri da to napravi što prikladnijim za njih, kako bi prihvatili novu religiju, Konstantin je prihvatio njihov dan svetkovanja nedelju umesto Hrišćanske subote (Sabbath) koja je svetkovana od strane Isusa i njegovih sledbenika. Medjutim, put za to je već bio pripremljen rastom anti-Jevrejskih emocija protiv onih koji su osudili Isusa na smrt. Bilo je sasvim prirodno da ta osećanja doprinesu da mnogi Hrišćani napuste nešto što su Jevreji tako religiozno držali. Zbog toga je lakše razumeti kako je promena nametnuta Hrišćanstvu kroz snažni građanski zakon, a od strane Konstantina kao Imeratora Rima. Puno tekstova o tom zakonu može se naći u bilo kojoj pouzdanoj enciklopediji. Osećanja koja su gajili ti rani Hriščani - da Jevreje ne treba slediti više nego što je neophodno, pripremila su ih da se okrenu od subote, koju su oni držali.

Subota se spominje u Bibliji kao jedini sveti dan koji treba slaviti.... Evo stihova i iz Starog i iz Novog Zaveta :)

"Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. A sedmi je dan odmor Gospodu tvojemu Bogu; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živince tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga" (2. Mojsijeva 20:8-11 "A sedmi dan je subota, odmor svet Gospodu." (2.Mojsijeva 31,15)

Osim toga što je Bog počinuo u subotu, koji je poseban duhovni značaj toga dana? Božja Reč kaže: "I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga." (1.Mojsijeva 2,3)

"Ali subote moje čuvajte, jer su znak izmedju mene i vas od kolena do kolena, da znate da sam ja Gospod koji vas posvećujem." (2.Mojsijeva 31,13)

20 Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu ni u subotu;

- - - - - - - - - -

Matej 24,20

- - - - - - - - - -

Apostol Pavle svetkuje subotu

" A oni otišavši iz Perge dođoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sjedoše." Dela. 14, 24.
sama skontaj ovu glupost..subota dan odmora gospoda...a njegov dan ko hiljadu godina..ova zapovest je data izraelcima da se dovedu u red malo i da s e pripreme za ljubav,hrista...
u ljubavi kad si i kad sve radis iz ljubavi zaboravlja se i na subote i nedelje i godine ..i sad da te bog kazni.,,nikako ne ide...jel tako ili nije tako :D

sama skontaj ovu glupost..subota dan odmora gospoda...a njegov dan ko hiljadu godina..ova zapovest je data izraelcima da se dovedu u red malo i da s e pripreme za ljubav,hrista...
u ljubavi kad si i kad sve radis iz ljubavi zaboravlja se i na subote i nedelje i godine ..i sad da te bog kazni.,,nikako ne ide...jel tako ili nije tako :D

Pored ljubavi,koja se ima svaki dan i uvek.... Subota je za posvecenje Bogu- posvecenje svog vremena samo uspostavljanju zajednice sa Bogom... i ostale stvari koje je Isus radio- pomagao drugima, tesio ih, lecio bolesne itd...
Subota nije da se rade osale stvari kao u ostalih 6 dana- posao,kuvanje,pranje, kupovina itd...

Bog trazi to sveto vreme od nas :)

Pored ljubavi,koja se ima svaki dan i uvek.... Subota je za posvecenje Bogu- posvecenje svog vremena samo uspostavljanju zajednice sa Bogom... i ostale stvari koje je Isus radio- pomagao drugima, tesio ih, lecio bolesne itd...
Subota nije da se rade osale stvari kao u ostalih 6 dana- posao,kuvanje,pranje, kupovina itd...

Bog trazi to sveto vreme od nas :)
nista ne trazi za njega...subota i svaki trenutak je za tebe..:D

A kako ga svetkujes?Sve cetri u vis?:per:

Ne procitaj sta sam vec napisala.... uvek je najbolje gledati Isusov primer

Citam Bibliju, proucavam, uzmem vise vremena da razmisljam o Isusu, Bogu i njegovom Zakonu, ucim stihove napamet...
Delim misljenja sa svojim bliznjima.... posetim neku staru i bolesnu osobu- za sta ne bi imala vremena tokom sedmice, recimo.....

"Sest dana radi i svrsuj sve poslove svoje".... "a sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu"

Dakle, sest dana se vredno odradjuju sve ostale obaveze posao itd... a sedmi dan je drugaciji :)

Ne procitaj sta sam vec napisala.... uvek je najbolje gledati Isusov primer

Citam Bibliju, proucavam, uzmem vise vremena da razmisljam o Isusu, Bogu i njegovom Zakonu, ucim stihove napamet...
Delim misljenja sa svojim bliznjima.... posetim neku staru i bolesnu osobu- za sta ne bi imala vremena tokom sedmice, recimo.....

"Sest dana radi i svrsuj sve poslove svoje".... "a sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu"

Dakle, sest dana se vredno odradjuju sve ostale obaveze posao itd... a sedmi dan je drugaciji :)

Ko ti brani,ne kapiram?A cemu svrha ucenja stihova napamet?To ko preventiva za Alchajmera.

Back