"POŠTOVANI, OBAVEŠTAVAMO VAS..." U petak 188 radnika "Jurine" fabrike SMS-om dobilo otkaz ugovora: "Radio sam pošteno, znaš kako mi je krivo!"

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
90.460
"POŠTOVANI, OBAVEŠTAVAMO VAS..." U petak 188 radnika "Jurine" fabrike SMS-om dobilo otkaz ugovora: "Radio sam pošteno, znaš kako mi je krivo!"
Fabrika Šinvon u Nišu
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA
Firma „Šinvon“, druga „Jurina“ fabrika koja je otvorena u Nišu 2011. godine, putem SMS poruka je obavestila 188 radnika da zbog smanjenog obima poslovanja nije u mogućnosti da im produži ugovore.

Poruka kojom su radnici obaveštavani da im ugovor neće biti produžen
FOTO: PRIVATNA ARHIVA
Poruka kojom su radnici obaveštavani da im ugovor neće biti produžen
Ovu vest saopštio je danas Miodrag Stanković, opozicioni odbornik u Skupštini grada Niša, a potvrdili su je „Blicu“ i radnici koje je naš reporter zatekao danas na kapiji „Šinvona“, u koji više nisu mogli da uđu.

- SMS poruka je stigla u petak, 29. januara. Obavestili su nas da zbog smanjenog obima posla nisu u mogućnosti da nam produže ugovor i da se javimo kadrovskoj službi radi preuzimanja dokumenata i razduživanja. Nisam očekivao takvu poruku ni od lidera, ni od trenera, ni od menadžera, jer nije bilo apsulutno nikakvog razloga. Ostajali smo i prekovremeno, neki su išli i u fabriku u Rači, 200 kilometara odavde, kada je bilo potrebno da obave neke poslove - kaže jedan od radnika “Šinvona” koji je ostao bez posla.
Reč je o radnicima koji su radili četiri-pet meseci u fabrici u kojoj se prave instalacije za “kia” i “hjundai” vozila. Deo njih je poslednje dve nedelje bio “neraspoređen”, jer su zbog manje posla ugašene proizvodne linije na kojima su radili, ali među njima ima i onih koji su bili raspoređeni.
OTVORENA DRUGA FABRIKA "JURA" U NIŠU

- Treba inspekcija da proveri da li su odmah primljeni novi radnici na naša mesta i da li je fabrika dobila neke naknade za to. Plate u “Šinvonu” nisu bile loše, kretale su se od 50.000 dinara pa naviše. Oni koji su radili vikendom i noćne smene mogli su da dobiju i oko 75.000 dinara. Jesu dobre plate ali nemaš privatan život, samo posao-kuća - kaže drugi radnik.
Neki od radnika koji su sada ostali bez posla, a koji su hteli da pitaju za razloge, danas su već na kapiji dobili otkaze ugovora.
- Čekao sam na kapiji sat vremena a onda su mi dali samo rešenje o otkazu ugovora. Šta da kažem, radio sam tri i po meseca kao budala. Nadao sam se da ostanem. Prvo sam bio raspoređen, pa neraspoređen. Već četvrti put gubim posao. Noću ne mogu da spavam. Do zadnjeg dana sam radio na liniji svoj posao pošteno, znaš kako mi je krivo - kaže jedan od radnika za “Blic”.
Opozicioni odbornik Miodrag Stanković ispred fabrike Šinvon u Nišu
Opozicioni odbornik Miodrag Stanković ispred fabrike "Šinvon" u Nišu
„Blic“ je pokušao da razgovara sa nadležnima u „Šinvonu“ o ovoj temi. Našem novinaru je rečeno da ostavi kontakt telefon i ime i prezime, te da će mu se neko od nadležnih javiti. No, do zaključenja teksta niko od nadležnih iz fabrike se nije oglasio.

„Blic“ je poslao i pitanja Ministartvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o celoj situaciji u "Šinvonu".
Kada je fabrika otvorena 2011. godine bilo je saopšteno da su južnokorejskoj kompaniji odobrene državne subvencije od tri miliona evra za zapošljavanje 300 radnika, ali su oni doneli odluku da zaposle još 190 radnika preko tog broja, iako za ta radna mesta nisu dobili podsticajna sredstva.
Ova poruka stigla je radnicima 29.januara
Ova poruka stigla je radnicima 29.januara
Miodrag Stanković, opozicioni odbornik u Skupštini grada Niša, zatražio je da se spreče dalji otkazi, da se obezbede dodatna sredstva koja će pomoći domaćim i stranim firmama da opstanu i zadrže svoje zaposlene, i da se "prestane sa zaplašivanjem zaposlenih u stranim privatnim kompanijama".

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/p...ka-jurine-fabrike-sms-om-dobilo-otkaz/pk349ds

Отпуштања на све стране.

Tako je to kad ljudi nece da se vrate na sela nego u fabrike posto poto.

Ти се ниси вратила на село, а очекујеш да се неко други врати на село? Уосталом, у тим фабрикама на потезу Ниш, Дољевац, Прокупље, великим делом раде и људи из околних села.

sBck9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWmpRN01EQV8vNjAzNWY4YjBkN2U3ZGQ2ODAxNmRkZmYxNjRhZjk5Y2UuanBnkZMCzQKAAIEAAQ

Овај човек је, иначе, некадашњи председник градског одбора ДС. Био је одборник у претходном мандату, а онда је ДС одлучила да иде на бојкот, са остатком опозиције. Како много воли функцију одборника, покушавао је да избегава тему бојкота на опозиционим трибинама, и да некако прогура причу о изласку на изборе. Пошто није могао да повуче градски одбор ДС на изборе, прикључио се екипи бивших градских функционера који су већ мењали странке, па сада остали без странака, прикључио се њима за изборе, избачен је из ДС јер је подривао бојкот, и опет упао у скупштину као одборник на тој листи бивших функционера (са њим су ту још и Бане "Банана" Јовановић и екс. председник нишке општине Медијана, Драгослав Ћирковић, који је имао вишу школу, а за председника Градске општине се тражи висока стручна спрема, па је преко ноћи завршио Факултет заштите на раду, да би могао да буде председник Градске општине).

Ти се ниси вратила на село, а очекујеш да се неко други врати на село? Уосталом, у тим фабрикама на потезу Ниш, Дољевац, Прокупље, великим делом раде и људи из околних села.
Pa ja nisam ni potkla sa sela, dok su drugi narocito 90-tih godina masovno bezali iz sela u grad, prodavali kuce i imanja tamo. Eto im sada grad.

Pa ja nisam ni potkla sa sela, dpk si drugi 90-tih godina masovno bezali iz sela u grad. Eto im grad.

Па шта ако ниси потекла са села? Ако мислиш да људи треба да живе на селу, иди на село. Свако тражи своју срећу. Ако неко са села оде у фабрику, шта ту има лоше? По ком то критеријуму они са села морају да остану на селу, а они из града, само они да раде по фабрикама?

Па шта ако ниси потекла са села? Ако мислиш да људи треба да живе на селу, иди на село. Свако тражи своју срећу. Ако неко са села оде у фабрику, шта ту има лоше? По ком то критеријуму они са села морају да остану на селу, а они из града, само они да раде по фабрикама?
Po kriterijumu sto ionako grad i bez pridoslica sa sela ima dovoljno svoje sirotinje.

Svako ko ima bar neki kontakt sa zemljom, zna da radi, treba da se vrati, a nije ih malo.

Po kriterijumu sto ionako grad i bez pridoslica sa sela ima dovoljno svoje sirotinje.

Ниђе везе са темом. Свако има право да тражи своју срећу и да иде тамо где мисли да му је боље и да тражи посао тамо где мисли да му је боље.

Istina ovo je jedna od retkih fabrika koja je otvorena u vreme DOS/a. I to otvorena u smislu izgradjena, a ne kupljena tokom privatizacije i onda razvaljena. Opet, otpustanje 200 ljudi ne znaci zatvaranje fabrike, makar ja tako nisam procitao u ovom tekstu. Fabrika radi smanjenim kapacitetom, ako se ne varam. I to je surovi zakon trzista. Da je ovo drzavna fabrika, umesto otpustanja oni bi zaposlili jos 200 ljudi, pa bi gubitke pokrivali iz budzeta. Kada i ako se povrati potraznja, onda ce valjda i fabrika povecati obim proizvodnje sto bi znacilo zaposljavanje novih radnika.

Ono sto mi je simptomaticno, mnogi koji su kukali sto stranci dizu fabrike u Srbiji jer im treba robovska radna snaga, sada liju suze za otpustanjem. Pa za njih bi trebalo da su ovo dobre vesti. Inace ako sam lepo video u tekstu, a video sam, plate su isle od 50.000 pa navise. Nije neka impresivna cifra, ali daleko vise od onoga sto se prosipa po delu medija i po internetu da su to neke bedne i minimalne plate. Trebalo bi da znate, najbednije i najmanje plate placa srpski biznismen/poslodavac. Radio sam i za domaceg i za stranog, od domaceg da se bezi glavom bez obzira. Cak i ako imas nesto vece od minimalca, prijava ti je striktno na minimalcu. Da ne prepricavam horor price gde su po manjim i siromasnijim mestima zene u raznim inkognito krojackim pogonima radila za 6 do 12 hiljada dinara bez prijave i bilo kakvih prava. Ponavljam, kod srpskog poslodavca.

Koliko znam, subvencije na koje kukaju domaci poslodavci, odnose se i na domace i na strane investitore. Samo sto pogon za koji trazis subvenciju mora da ima obezbedjeno strano trziste, da se naravno bavi prozivnodnjom, a plata mora ici najmanje minimalac plus 30 odsto. To su koliko znam neki osnovni uslovi za subvenciju drzave. I onda imas domaceg dripca koji jedinu racunicu vidi u plati manjoj od minimalne, bez prijave radnika uz fleksibilno radno vreme u smislu da radnik mora da ostavi dusu i da radi dok ima posla. A posla ima daleko vise od 8 casova dnevno.

Ниђе везе са темом. Свако има право да тражи своју срећу и да иде тамо где мисли да му је боље и да тражи посао тамо где мисли да му је боље.
Pa nista, sada neka traze novi posao.

Mada istini za volju jeste svaka vlast stavljala selo u drugi plan uvek u odnosu na grad i sad je to doslo na naplatu.

sBck9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWmpRN01EQV8vNjAzNWY4YjBkN2U3ZGQ2ODAxNmRkZmYxNjRhZjk5Y2UuanBnkZMCzQKAAIEAAQ

Овај човек је, иначе, некадашњи председник градског одбора ДС. Био је одборник у претходном мандату, а онда је ДС одлучила да иде на бојкот, са остатком опозиције. Како много воли функцију одборника, покушавао је да избегава тему бојкота на опозиционим трибинама, и да некако прогура причу о изласку на изборе. Пошто није могао да повуче градски одбор ДС на изборе, прикључио се екипи бивших градских функционера који су већ мењали странке, па сада остали без странака, прикључио се њима за изборе, избачен је из ДС јер је подривао бојкот, и опет упао у скупштину као одборник на тој листи бивших функционера (са њим су ту још и Бане "Банана" Јовановић и екс. председник нишке општине Медијана, Драгослав Ћирковић, који је имао вишу школу, а за председника Градске општине се тражи висока стручна спрема, па је преко ноћи завршио Факултет заштите на раду, да би могао да буде председник Градске општине).

Мора од нечег да се живи. Да је бојкотовао, сад би био незапослен као ови и Јуре.

Тачно! ОТПУШТАЈУ у Мерици, Њемачкој.... 'Номад онај FedEx отпустио 6.300 радника,
у Румуњској само у сектору туризма и хотелијерства између 90 и 100.000...

Тражили сте - гледајте!
ОНО вам било "комуњарско", 'оћете к'о на Западу? Па, ево вам га к'о на Дивљем Западу!
ШТА САДА КМЕЧИТЕ? :)

Замисли, "Der BLITZE" јавља?!? z:lol:
Та медијска врећа гоМана је и настала за вођење пропагандног рата ПРОТИВ СРБИЈЕ
и за потребе заступања ПЉАЧКАШКИХ интереса Дивљег Запада!
Који су то ЛИЦЕМЕРИ и гоМнари! :bljak:

Back