Postoji li zloupotreba znanja od strane crkvi

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Na ovo pitanje navode veoma obimni programi teoloških i bogoslovskih studija...Za čega bi
sveštenici morali biti visoko učeni akademski građani s brojnim naučnim znanjima?
Zar ne bi bilo dovoljno da poznaju dobro svete knjige...Zaista-čemu treba da služi
svešteniku odlično znanje filozofije,psihologije,astronomije,astrofizike,čak nuklearne fizike,medicine...?
Ove studije svrstavaju sveštenike u najučenije ljude u društvu u kom su već milenijumima...S kojim ciljem?
Šta je zaista cilj takve vrhunske obuke?

Sjedio ja sa jednim popom na nekom slavlju . Bili smo otprilike generacija .Znao je on da sam ja ateista jer sam bio iz oficirske porodice .
Vidim ja da on bas hoce pricati o vjeri . Ustvari , htio je na tom terenu pokazati svoju superiornost . Postavljam ja njemu naivna pitanja za
koja unaprijed zna odgovor . Tacno se vidi da je toliko obrazovan da bi bio superioran u razgovoru sa prosjecnim sagovornikom i kao takav
lako ga ubijedio u svoje stavove .I tekao razgovor fino dok ga nisam zapitao zasto crkve imaju gromobrane .Jedno vrijeme se znojio i pokusavao
da mi da smislen odgovor , ali sam ga ja svakim sledecim pitanjem sve vise sabijao u cosak dok se na kraju nije naljutio i promjenioo sto .
Rekao je da sam provokator mada sam se trudio da budem sto kulturniji .Ocito je bilo da odgovor na to pitanje nisu ucili tokom studiranja .
sto ne znaci da sada nisu prosirili program .Imao sam ja tu temu i ovde .Inreresantno , vjernici su reagovali slicno kao i onaj pop .

Na ovo pitanje navode veoma obimni programi teoloških i bogoslovskih studija...Za čega bi
sveštenici morali biti visoko učeni akademski građani s brojnim naučnim znanjima?
Zar ne bi bilo dovoljno da poznaju dobro svete knjige...Zaista-čemu treba da služi
svešteniku odlično znanje filozofije,psihologije,astronomije,astrofizike,čak nuklearne fizike,medicine...?
Ove studije svrstavaju sveštenike u najučenije ljude u društvu u kom su već milenijumima...S kojim ciljem?
A mogli bi da budu i nepismeni,tada bi bezboznici bili zadovoljeni :lol:

Sjedio ja sa jednim popom na nekom slavlju . Bili smo otprilike generacija .Znao je on da sam ja ateista jer sam bio iz oficirske porodice .
Vidim ja da on bas hoce pricati o vjeri . Ustvari , htio je na tom terenu pokazati svoju superiornost . Postavljam ja njemu naivna pitanja za
koja unaprijed zna odgovor . Tacno se vidi da je toliko obrazovan da bi bio superioran u razgovoru sa prosjecnim sagovornikom i kao takav
lako ga ubijedio u svoje stavove .I tekao razgovor fino dok ga nisam zapitao zasto crkve imaju gromobrane .Jedno vrijeme se znojio i pokusavao
da mi da smislen odgovor , ali sam ga ja svakim sledecim pitanjem sve vise sabijao u cosak dok se na kraju nije naljutio i promjenioo sto .
Rekao je da sam provokator mada sam se trudio da budem sto kulturniji .Ocito je bilo da odgovor na to pitanje nisu ucili tokom studiranja .
sto ne znaci da sada nisu prosirili program .Imao sam ja tu temu i ovde .Inreresantno , vjernici su reagovali slicno kao i onaj pop .

I sta kazes nije znao da ti odgovori? Kakav si ti odgovor hteo da cujes, da gromobrani nisu potrebni jer ce te Bog zastititi? Citao sam o jednom filozofu koji je rekao da je Bog mrtav, prezirao samilost, na kraju je poludeo i od te iste samilosti je na kraju ziveo. Zamisli.

Pitanje je veoma glupo. Moram ovako da se izrazim. Da krenemo od filozofskih skola pre mnogo vekova i vekova. Zasto su oni imali tako siroko obrazovanje?

Po mom skromnom :mrgreen: mišljenju, široko obrazovanje bi bilo poželjno na svakom fakultetu.
Ovako imamo i inženjere elektrotehnike koji ne znaju, npr, čiji se spomenik nalazi ispred ETF u Beogradu, jer "nisu obratili pažnju".
Ili lekare koji kažu "infrakt".
Ili prevodioce koji ne barataju padežima.
Ili ekonomiste koji vole da čitaju "Tolstojevskog".

Ili ja sad pričam o osnovnom obrazovanju? :think:

Tako je to danas kod nas. U stvari, unazad par decenija.

Bio je jedan izuzetan čovek, prof. Bigović. S njim se moglo pričati o svemu i svačemu a da se sagovornik ni u jednom trenutku ne oseti inferiorno ili kao zloupotrebljena budala.

Poslednja izmena:
Po mom skromnom :mrgreen: mišljenju, široko obrazovanje bi bilo poželjno na svakom fakultetu.
Ovako imamo i inženjere elektrotehnike koji ne znaju, npr, čiji se spomenik nalazi ispred ETF u Beogradu, jer "nisu obratili pažnju".
Ili lekare koji kažu "infrakt".
Ili prevodioce koji ne barataju padežima.
Ili ekonomiste koji vole da čitaju Tolstojevskog.

Ili ja sad pričam o osnovnom obrazovanju? :think:

Tako je to danas kod nas. U stvari, unazad par decenija.

Bio je jedan izuzetan čovek, prof. Bigović. S njim se moglo pričati o svemu i svačemu a da se sagovornik ni u jednom trenutku ne oseti inferiorno ili kao zloupotrebljena budala.
Lako cemo mi sa Bigovicem . Covjek za postovanje . Isti bi takav bio i da je hemicar
al kad covjek naidje na nekog Joila , a u njega se vjernici kunu vise nego u Bigovica
onda se covjek stvarno zamisli . Da napomenem , ja ne pusim !

Lako cemo mi sa Bigovicem . Covjek za postovanje . Isti bi takav bio i da je hemicar
al kad covjek naidje na nekog Joila , a u njega se vjernici kunu vise nego u Bigovica
onda se covjek stvarno zamisli . Da napomenem , ja ne pusim !

Mislis da Bigovic nije postovao starca Joila? Nikada se nisam sprdao na racun antiteista. Zasto je vama hobi da se sprdate na racun teista? Veoma zanimljivo.

Mislis da Bigovic nije postovao starca Joila? Nikada se nisam sprdao na racun antiteista. Zasto je vama hobi da se sprdate na racun teista? Veoma zanimljivo.
Doco,saberi se...Pa ja nisam zlonameran ni u primisli...Najčešće moj humor se ugleda na Servantesov ,Montipajtonovski i sličan...
Voleo bi nežniji humor?Dobro ,može...Čim se pojavi Marlon šaljem ti ga da se nauživaš...:mrgreen:Uz to je i teista,mada mislim da je pre agnostik
kao i ja,ali i kao ova fina moderatorka koja takođe čezne za onom gospodom od intelektualaca koji su nam bili ponos sedamdesetih...Tja...
Meni je skoro svaka tema dobra za dobar humor ,ali što se tiče opaske o bogu da nije autoosuđenik-ta konstatacija je sasvim umesna...Možemo
nastaviti ozbiljnu teološku raspravu i za početak tvrdim das se bitak poklapa s rođenjem eventualnog boga i da je taj bog smrtan...Meni je Biblija vredna knjiga,ali
je pisana od primitivnih i u odnosu na današnje ljude,primitivnih i sujevernih divljaka te i nije moguće da je drukčija do-primitivna...Naučna knjiga
zaista nije...:mrgreen:A još manje studija (o izvodljivosti) ili dubinska analiza božanskog...Tužno i smešno je da u ovom veku ogromnog fondusa svekolikih znanja,
dostupnih svima,verujemo jednoj knjizi pisanoj pre dva i po milenijuma...I to sve zbog straha od smrti...A ako si doca i u rl-onda o smrti znaš dovoljno da ne nasedaš
na te prastare secikesne priče...Jeste,o školovanju secikesa je reč u ovoj temi-o poreznicima koji ubiru porez na glupost...

Back