Postoji li naslednik "BASIC-a"?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Prvi kompjuteri su se priključivali na tv prijemnik i koristili su program "BASIC".
Program je veoma jednostavan i lak za korišćenje.
Kasnije je postojala i verzija koja je radila na Windowsu pod imenom GWBASIC. Ta verzija ne radi na Windowsu 7.

Da li postoji neki sličan - veoma jednostavan program - za Windows 7?

Pošto jesam početnik, učitao sam qb64. Sve sam lepo uradio - jedino ne mogui da ga pokrenem!
Imam ovakvu sliku na ekranu:

Kada ukucam "RUN" (vidi se na slici) - ne dešava se ništa!
Ako izaberem "Start" iz padajućeg menija, zaista ispiše "5" ali na novom ekranu.

O čemu se sada radi?
Pokušao sam i sa DOS boksom ali prijavljuje da qb64 ne može tu da radi.

Naravno da radis bez run,ipak nije ovo Spectrum.Nisam kuci,a ne radim u ovome cesto,cim si pokrenuo na start i on je ispisao 5 znaci da si ga dobro napisao i da program moze da se kompajlira.
QB64 je za Windows i ne radi u DOSu.Cak i da uzmes praistoriski Qbasic za DOS ti ces da pokrenes i kompajloras isto kao i na ovom modernom.Jedino su mozda drugaciji Microsoft/IBM Basica iz 1981,ali to mozes pokrenuti samo na DOS pod 286 procesorom.

Pošto jesam početnik, učitao sam qb64. Sve sam lepo uradio - jedino ne mogui da ga pokrenem!
Imam ovakvu sliku na ekranu:

Kada ukucam "RUN" (vidi se na slici) - ne dešava se ništa!
Ako izaberem "Start" iz padajućeg menija, zaista ispiše "5" ali na novom ekranu.

O čemu se sada radi?
Pokušao sam i sa DOS boksom ali prijavljuje da qb64 ne može tu da radi.

Da.
Radi na DOS platformi.
Dos box je bzv, i ne radi.

Jedino (mada neznam da li može na ove nove Windows-e, na XP je moglo)
da se otvori mala DOS particija.

Iz "čistog" DOS-a sve radi.
Davno sam se majao time-

Poslednja izmena:
Hvala svima još jednom!
Uspeo sam da pokrenem program pa i da isprogramiram nešto malo. :)
Ne mogu na internetu da nađem komande BASIC-a.
Ne mogu da se setim kako izgleda komanda da posle "input"-a ne prikazuje znak pitanja, i kako izgleda komanda da INPUT ide direktno na ekran, bez pritiskanja "ENTER".
Postoji li neka knjiga koja to obuhvata i kako se zove?

Visual Basic
Strava dobra stvar.
Ali, svakako nije za početnike.
Ako si radio u basic-u, oduševičeš se.
Мене је тај програм одушевљавао, некада сам нешто мало и радио у Визуал Бејзику, написао неке програмчиће, несећам се шта.

Јава ми је била увек одбојна, незнам зашто. :)

Мене је тај програм одушевљавао, некада сам нешто мало и радио у Визуал Бејзику, написао неке програмчиће, несећам се шта.

Јава ми је била увек одбојна, незнам зашто. :)

Мене ...НИЈЕ...то је за ...зезање...:lol::lol::lol:

Прави програмски језик је ...Pascal ...:aha2:

Када... њега савладаш...отворена су ти врата за све програме и програмске језике који су данас у употреби...:think: :aha2:

Da li ko zna gde postoje komande BASIC-a, bilo na internetu, bilo u nekoj knjizi.
Treba mi komanda da posle "input"-a ne prikazuje znak pitanja, i da INPUT ide direktno na ekran, bez pritiskanja "ENTER".

Inače ne sumnjam da mnogi forumaši znaju složenije programske jezike ali to nije odgovor na moje pitanje.

Da li ko zna gde postoje komande BASIC-a, bilo na internetu, bilo u nekoj knjizi.
Treba mi komanda da posle "input"-a ne prikazuje znak pitanja, i da INPUT ide direktno na ekran, bez pritiskanja "ENTER".

Inače ne sumnjam da mnogi forumaši znaju složenije programske jezike ali to nije odgovor na moje pitanje.

КЊИГЕ О BACIC-u - у продавници ТЕШКО...:sad2: ...на интернету РЕТКО... :(, али имаш зато у... СВАКОЈ Библиотеци ...:D:D:D....:aha2:

Znate li šta je tuga tužna?

Microsoft "ubio" Clipper, tj radi na XP-u koji ga podržava.
Najbolji program za masovni unos podataka.
Nrp, Matične knjige, uplate-isplate za banke i sl.
Sve se radilo sa NUM tastatirom i tabulatorom.

Sada, tuga:
Klikneš mišem na polje,
pa uneseš podatak
pa TAB-om na sledeće polje.
U najboljem slučaju 5x sporije.

Back