Postoji drvo toliko opasno da čak i stajanje ispod njegovih grana može biti fatalno

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.404
Manchineel (Hippomane mancenilla), takođe nazvan „arbol de la muerte” (drvo smrti) na španskom, je drvo koje se nalazi u Centralnoj Americi, Karibima, severnom delu Južne Amerike i južnom delu Severne Amerike. Pripada porodici Euphorbiaceae.

Njegova veoma visoka toksičnost čini ga izuzetno opasnim za svakoga ko želi da mu priđe. Drvo proizvodi mlečnu, gustu tečnost koja može izazvati plikove, opekotine i upale u kontaktu sa kožom. Ovaj lateks sadrži toksine, uključujući forbol, iz porodice diterpena.

Pošto je forbol rastvorljiv u vodi, nije preporučljivo ostati ispod drveta kada pada kiša jer kapi kiše mogu da ponesu toksične molekule i spale kožu.

Ako je drvo spaljeno, može čak izazvati upalu očiju i slepilo kod ljudi u kontaktu sa isparenjima.

I nemojte da vas zavara ni njeno ukusno voće. Žvakanje jednog od njih može imati bolne ili čak fatalne posledice.

main-qimg-8484a2affd286658f358888a3f5d2f53.jpg

Godine 1999, britanski radiolog na odmoru u Tobagu na Karibima doživeo je ovo gorko iskustvo:

"Neoprezno sam zagrizao ovo voće i otkrio da je prijatno slatko. Nešto kasnije, moj prijatelj i ja smo primetili čudan ukus bibera u ustima, koji se postepeno pojačavao do osećaja peckanja. i stezanja u grlu".

U narednih nekoliko sati simptomi su se samo pogoršavali sve dok radiolog i njena prijateljica nisu mogli ništa da progutaju zbog „nepodnošljivog bola“ koji je trajao 8 sati. Srećom, samo su ga zagrizli...

Da bi se izbegle nezgode, neka stabla su obeležena znakovima koji upozoravaju na opasnost.

main-qimg-64aa7e8ffd00414b637945ac573bf07b-lq.jpg

ima ih jos :)

Samoubilacko drvo

uglavnom se koristi da ubijes nekog drugog, koji te smeta.....

Oleander (svi delovi su otrovni, i ne ostavlja tragove u krvi; cesto se koristio za abortuse, i za ubistva )

Evropska tisa
sadrzi otrov taxin, koji dan injekcijom ubije bez ikakvih prethodnih simptoma

Andjeoska truba

Napravi zombija od zrtve.Koristi se u ritualima

Back