Postavljanje klima uredjaja.

gračanka

Početnik
Poruka
14
Htela bih da postavim klimu u spavaćoj sobi ali imam problem: soba je u tavanu i zid iznad prozora je mali tako da tu ne može da se postavi. Moglo bi ispod prozora ali ne znam da li je to dobro zbog funkcionisanja. Da li mora da se postavi visoko ili može niže od prozora. Da li može na bilo koji drugi zid gde nema prozora? Radi se o unutrašnjoj jedinici. Ko zna neka me uputi. Hvala.

Poslednja izmena:
Niže može.
Kod mene u firmi je spoljašnja jedinica u visini poda, a unutrašnja kod plafona.

Mene sad interesuje, ako neko sad može meni da kaže, kako bi funkcionisalo kad bih ugradio spoljašnju jedinicu u podrum koji je leti hladniji od spoljašnjosti, a zimi topliji i to dosta.

Da li bih tako mogao da grejem prostoriju u prizemlju

Htela bih da postavim klimu u spavaćoj sobi ali imam problem: soba je u tavanu i zid iznad prozora je mali tako da tu ne može da se postavi. Moglo bi ispod prozora ali ne znam da li je to dobro zbog funkcionisanja. Da li mora da se postavi visoko ili može niže od prozora. Da li može na bilo koji drugi zid gde nema prozora? Ko zna neka me uputi. Hvala.

Da li govoriš o spoljnoj ili unutrašnjoj jedinici ? Ako je unutrašnja, može niže ali nije nimalo praktično, onda će hladan vazduh da bije po svima vama koji ste u prostoriji :), inače može se staviti na bilo koji drugi zid u sobi.

Niže može.
Kod mene u firmi je spoljašnja jedinica u visini poda, a unutrašnja kod plafona.

Mene sad interesuje, ako neko sad može meni da kaže, kako bi funkcionisalo kad bih ugradio spoljašnju jedinicu u podrum koji je leti hladniji od spoljašnjosti, a zimi topliji i to dosta.

Mislim da ti to nije dobra ideja. Ja sam svoju spoljnu jedinicu htela da stavim na drugi zid jer su mi 2 sobe sve u staklu pa maltene nije bilo moguće staviti je tu negde.
Međutim, rečeno mi je da ako je stavim tamo gde sam htela, da će se temperatura gubiti na tako velikoj daljini od unutrašnje jedinice.
Imam utisak da je slično i kod tebe.

Htela bih da postavim klimu u spavaćoj sobi ali imam problem: soba je u tavanu i zid iznad prozora je mali tako da tu ne može da se postavi. Moglo bi ispod prozora ali ne znam da li je to dobro zbog funkcionisanja. Da li mora da se postavi visoko ili može niže od prozora. Da li može na bilo koji drugi zid gde nema prozora? Ko zna neka me uputi. Hvala.

Ne sme da bude dalje od 5m spram spoljašnje jedinice .
Takođe iz unutrašnje mora da ide crevce koje odliva kondezovanu vodu

Ne sme da bude dalje od 5m spram spoljašnje jedinice .
Takođe iz unutrašnje mora da ide crevce koje odliva kondezovanu vodu

NIJE ISTINA. fabricki je namenjeno da kolicina freona u klimi odgovara za cevi duzine do 5 metara. Ako je pa potrebno staviti duze, to se regulise dopunom freona :)

kako bi funkcionisalo kad bih ugradio spoljašnju jedinicu u podrum koji je leti hladniji od spoljašnjosti, a zimi topliji i to dosta.

Ne vidim problem. Zasto ne bi mogao?

NIJE ISTINA. fabricki je namenjeno da kolicina freona u klimi odgovara za cevi duzine do 5 metara. Ako je pa potrebno staviti duze, to se regulise dopunom freona :)

To znači da bi teoretski mogao da postaviš i 140m dalje, samo treba više gasa ?

Ali isti kompresor sabija i gas za predviđenih 5m i za tih 140m , dakle nije svejedno.

Što duža cev, veći su gubici, veća je zapremina, više je freona => kompresor mora više da radi i skraćuje se radni vek

Nisu proizvođači za džabe stavili preporučenu dužinu ;)

Jeste klima nam ne treba ni u kolima, kad imamo prirodnu termoregulaciju, a prozore ne treba da otvaramo, da nas ne udari promaja, nego da se vozimo u kolima u kojima je 50 stepeni, pa dokle izdrzimo. Ni antibiotike ne treba da pijemo, ni da se vakcinisemo ....

Niže može.

Кад унутрашња јединица хлади околину, спољна греје околину. Дакле, ако ставиш спољну јединицу у подрум, грејаћеш подрум. Ово решење може бити добро јер ће клима ефикасније да хлади. пошто је спољна јединица у хладу и на нижој температури, па ће се лакше ослобађати топлоте. А и мање ће струје да троши. Једино ето ако ти не смета што ће да греје подрум.

Зими је обрнуто, спољна јединица би зими хладила подрум.

И још једна ствар је битна, тачка скупљања конденза мора бити нижа и од једне и од друге јединице, али то не би требало да буде проблем.

Остало су ти већ рекли, за даљине дуже од 5m иде допуна фреона, и додатно се плаћа за цеви и њихову изолацију.

Jeste klima nam ne treba ni u kolima, kad imamo prirodnu termoregulaciju, a prozore ne treba da otvaramo, da nas ne udari promaja, nego da se vozimo u kolima u kojima je 50 stepeni, pa dokle izdrzimo. Ni antibiotike ne treba da pijemo, ni da se vakcinisemo ....

Е све зависи како мудро постављаш ситуацију, рецимо ако је у питању краћа релација слободно отвори прозоре у колима док за дужу релацију помало пусти, не претерано. И не само то, мудро је путовати ујутру рано или ноћу док је још хладовина него у врелим сатима.;)

Poslednja izmena:
To znači da bi teoretski mogao da postaviš i 140m dalje, samo treba više gasa ?

Ali isti kompresor sabija i gas za predviđenih 5m i za tih 140m , dakle nije svejedno.

Što duža cev, veći su gubici, veća je zapremina, više je freona => kompresor mora više da radi i skraćuje se radni vek

Nisu proizvođači za džabe stavili preporučenu dužinu ;)
Произвођачи препоручују дужине из разноразних разлога.
На дужој траси би могло да се компензује оптерећење компресора постављањем цеви већег пречника (мањи отпор). Али како је пречник заправо ограничен инсталационим цевима у спољној и унутрашњој јединици, ти си донекле у праву. Не може бесконачно.
Губици у топлоти су дефинисани врстом и начином изолације цеви и могу бити минимални чак и на дужим трасама. Код мене на послу су, игром случаја и захтевима простора, спољне јединице на скоро 15 метара од унутрашњих и могуће је компензовати ту даљину допуном гаса.

Код постављања спољне јединице у подрум постоје два битна фактора који могу да утичу на добар рад. Први је величина подрума, тачније запремина а други је проветреност подрума.
Ако је запремина подрума мала, врло брзо ће се десити да спољна јединица "потроши" сву температуру и да се нађе у незавидној ситуацији, горој него да је напољу, на много вишој температури. Ако још нема ни проветравања, онда је ефекат постављања спољне јединице у подрум катастрофалан.
По мени, идеална позиција спољне јединице је тераса (приступачност за сервис) на северној страни објекта.

Htela bih da postavim klimu u spavaćoj sobi ali imam problem: soba je u tavanu i zid iznad prozora je mali tako da tu ne može da se postavi. Moglo bi ispod prozora ali ne znam da li je to dobro zbog funkcionisanja. Da li mora da se postavi visoko ili može niže od prozora. Da li može na bilo koji drugi zid gde nema prozora? Radi se o unutrašnjoj jedinici. Ko zna neka me uputi. Hvala.
Може да се постави ниже од прозора или било где другде. Разлог зашто се поставља на вишим позицијама је тај да клима треба да охлади топао ваздух, онај који се налази на највишим тачкама у простору. Ефикасност постављања унутрашње јединице на ниској позицији је под знаком питања јер ће целом уређају требати много више рада (а самим тим и много више енергије) да оствари задату температуру.
Други разлог је конструкција унутрашње јединице. Неке унутрашње јединице, поготово јефтиније варијанте, имају крилца усмерена на доле и крајњи отворен положај још увек усмерава ваздух на доле. Неке квалитетније варијанте имају контра отварање крилаца, чиме директно хладе горње слојеве ваздуха, које и треба охладити.
Ако је сплит систем у питању, можеш поставити унутрашњу јединицу где год желиш. Само прозорска мора да буде у отвору према споља али то код тебе није случај.

Back