.::post - zašto postimo u životu::.

• Začetnik teme Začetnik teme Fixa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Fixa

Veoma poznat
Poruka
12.766
tema koju planiram je možda više za pdf flozofija, psiholoija, eventualno ljis...
znači ne ograničena rasprava o samom postu u religijskom kontekstu, već o
onome šta nam suštinski filozofija posta donosi u životu; pa bi samo značenje
posta shvatali malo šire. samim tim tema može biti i za vernike i nevernike.

za početak da počenemo od religije tj. od toga da napišete šta za vas predstavlja
post, šta je to post i naravno zašto postite? možete pisati svoje lično shvatanje,
a možete i citirati nešto iz vaših svetih spisa...

Za mene je post nešto što je vrlo zdravo, organizam se lijepo pročisti, čovjek se osjeća lakšim. Ranije su ljudi imali manje da jedu nego mi danas i bili su nekako zdraviji, nije bilo toliko problema sa visokim pritiskom i ostalim bolestima, a danas mnogo mladih ljudi ide na operaciju žuči što ima veze sa ishranom. Sjećam se baki iz mog djetinjstva, sve su bile mršave i zdrave do duboke starosti i sve su postile. Mislim da svako treba da posti ponekad baš radi zdravlja.

Kada covek ima veliki problem, da li moze da jede i koliko?
Da li mu je do jela i bilo cega?

Kada covek pred Bogom iznosi neki problem u molitvi, onda se on skoncentrise na taj problem koji iznosi pred Stvoritelja i sve ostalo je drugorazredno pa i hrana.

Tako dok posti on pokazuje da mu je ta stvar za koju se moli jako vazna i on se konecentrise na duhovno i vezu sa Bogom, dok telesno za kratko vreme zapostavlja...

To je post sa jedne perspektive od vise...

Post nije samo u hrani...

Post je u odredjenim granicama zdrav, i jaca i duhovnu stranu coveka i telesnu, tako da veza i predanje coveka Bogu biva jace...

Poslednja izmena:
tema koju planiram je možda više za pdf flozofija, psiholoija, eventualno ljis...

za početak da počenemo od religije tj. od toga da napišete šta za vas predstavlja
post, šta je to post i naravno zašto postite? možete pisati svoje lično shvatanje,

Da,post je jedna neogranicena stvar,mada ja tvrdim i da je vera neogranicena i da se,kao ni post ne odnosi samo na vernike..
Ja sam pre neko vreme shvatio sustinu posta,zasto se zaista posti i kako..
Evo,da bi me i ateisti shvatili,zasto je bitan post za svakog coveka:Od cele godine,ti odredis jedno 10 dana,odnosno 20-30 sve zavisi koliko postova postis (mislim na one velike postove,za pricest) i tokom tih 10 dana treba da se odreknes svega sto ne valja ali i da prihvatis ono sto valja i da pokusas da steknes neke nove navike i da se sto vise mozes promenis na bolje.Tako npr,post nije ogranicen samo na hrani,ali i to je bitno,jer se po tim nekim pitanjima ljudi razlikuju od zivotinja.Zivotinja jede dok je gladna.Kad se zasiti ona prestaje da jede,dok covek ima razum i covek moze da sit nastavi da jede a moze i da gladan ne jede.Na taj nacin covek vlada sobom i stomakom,a ne vlada stomak covekom..
Hrana je jedna stavka.Dosta bitnije je ono sto cini coveka.Tokom postova,covek treba da prestane da psuje,da se lepo ponasa,da pazi da nekog ne uvredi,ne povredi,ne prevari i da se odvikne losih navika,kao sto je npr,cigare.Covek,ako nije strastven pusac bi trebalo da prestane da pusi ili barem da smanji,pa tako jedan npr za jedan post on ce dnevno pusiti 10 cigara,za sledeci 7,pa onda 5 i tako dalje,da se maximalno poboljsa i da iz svakog posta naucimo po nesto i da iz svakog posta uklonimo barem po 1 losu naviku ;)

Sta BIBLIJA kaze o POSTu

Isus je rekao u Mateju 15:11 "Jer coveka ne oneciscuje ono sto ulazi u usta; nego sto izlazi iz usta to oneciscuje."
18 medjutim ono sto izlazi iz usta, iz srca izlazi i to oneciscuje coveka.
19 Iz srca izlaze zle misli, ubistva, preljube,blue, kradje, lazna svedocanstva, hule."

nije greh jesti...
(osim ako se ne radi o prezderavanju i pohlepi )

Prema Bibliji nije potrebno postiti u smislu obaveznog uzdrzavanja od hrane tj odredjene hrane... drugo je ako neko zeli...

Niko ne moze nametati post...jer Bog to ne namece ljudima...

Takodje nije zabranjeno postiti, ali Isus ne nalaze ritualni post... iliti obavezan post...
Imamo primere u Bibliji u staro doba, kada neko zbog tuge posti...

Kolosanima 2:16" neka vas niko ne osudjuje za jelo ili za pice ili za kakav praznik, ili za mladine ili za subote.."
17 to su sve senke stvari koje su imale da dodju, ali stvarnost pripada Hristu "

1Korincanima 8 :8 Ali jelo nas ne postavlja pred Bogom; jer niti cemo biti veci ako jedemo, niti manji ako ne jedemo"

evo sta Isaija kaze o POSTU sta je pravi post

Isaija 58:3
"Gle . vi u posni dan svoju volju cinite i tvrdi ste nadnicarima svojim.
4 Eto vi postite da se svadjate i prepirete i bezdusno pesnicom bijete.

6"Evo posta koji mi je po volji: Bezdusnosti veze daj razvezi, ropstva remenje razresi, potlacene slobodne otpusti,
i da svaki jaram se izlomi.

7 S onim koji gladuje hleb svoj podeli i u kucu svoju sirotu bez stana uvedi;
kad coveka golog vidis, odeni ga, i od bliznjeg svoga ne kloni se."...

9...Ako od sebe ti jaram odbacis, pretnje i govore besne,

10 nasitis li onoga koga glad mori; ako dusu nevoljniku krepis, tada ce nad mrakom zasijati svetlost tvoja,
i tama ce tvoja kao podne biti.

11Jehova ce uvek vodjem tebi bitii dusu ce tvoju na susi sititi...

Poslednja izmena:
dakle kada pričamo o postu, bilo o hrani ili duhovnom, radi se u stvari o uzdržavanju. je l' možemo da kažemo da je post u stvari proces uzdržavanja od hrane i loših misli. a opet taj proces, odnosno post, ima za cilj jačanje čoveka?
da li se slažete sa tim i da li zbog toga postite?

dakle kada pričamo o postu, bilo o hrani ili duhovnom, radi se u stvari o uzdržavanju. je l' možemo da kažemo da je post u stvari proces uzdržavanja od hrane i loših misli. a opet taj proces, odnosno post, ima za cilj jačanje čoveka?
da li se slažete sa tim i da li zbog toga postite?

Možda je cilj jačanje čovjeka.
Meni je nemoguće kontrolisati misli.

Možda je cilj jačanje čovjeka.
Meni je nemoguće kontrolisati misli.
nemoguće je zbog toga što pokušavaš mislima da ih kontrolišeš.
kako ćeš mislima kontrolisati misli?

čim kažeš da nešto želiš da kontrolišeš na psihološkom polju, ustvari si izdao naredbu mislima da vrše kontrolu.
pošto to misli nisu u stanju da sprovedu, kontrola nije moguća. moguće je jedino samozavaravanje.

međutim, postoji vežba disanja kojom zaustavljaš aktivnost misli, ali to je već meditacija...:whistling:

Gladovanje je u nekakvoj korelaciji sa paralelnim univerzumom iliti duhovnim svetom pa ako ti krce creva ovi iz duhovnog sveta te bolje cuju. Gladovanje inace predstavlja ekstrem kao sto je i prekomerno uzimanje hrane i kao takvo nema nikakav pozitivan efekat po osobu, a misli se sredjuju tako sto osoba sama analizira odredjenu negativnu reakciju na neku pojavu ili nekoga. Sledeci korak je sanacija tog nezadovoljstva.

Posti se jer religija ponovo prolazi kroz period renesanse sto je normalna pojava za ekonomski razorena drustva ili ona koja su u tom procesu.

Back