Pos'o-kuća-pos'o a između ništa!

Poruka
22.606
Verovatno vam je svima poznato da ima poslodavaca koji očekuju od radnika da dolaze da rade iako im ovaj ne plača već mesecima,time su radnici prinuđeni da pronalaze bilo šta drugo ne bi mogli da prežive mesec.Ali avaj kako neko može da bude toliko drzak i bezobrazan pa da ne bude lojalan svojoj firmi pa makar nemao šta da jede?!:mrgreen:A šta je poslodac uradio?- nije uradio ništa da zadrži dobrog radnika, čak nema ni za doprinose ali ajvaj preti se otkazom,ipak po malo suzdržano ali preti.U savremenom svetu još uvek je razmena rad za novac jer bez novca se ne može:rtfm:... jer u prodavnici se još uvek ne daje roba za osmeh,kredit se ne otplaćuje na lepe oči i računi se ne plaćaju na lepu reč.Ako nam se već nameće Zapadno potrošočako društvo, onda se i rad treba naplatiti a ne da da neko kaže ‚‚pa bolje išta, nego ništa‚‚ doduše ta rečenica nas je i dovela dovde gde smo jer ne cenimo sami sebe i svoj rad, kako se ide stariji sve je teže raditi a radi se za sve manje novca.

Da li lako menjate posao kada vidite da u firmi u kojoj trenutno radite, narodski rečeno nema više šta da tražite jer vas ne plaćaju?:aha:

hmmmm, u ovo vreme birati posao? mislim da je to privilegija koju ima jako mali broj ljudi, ipak evo mala pomoc od mene, ako zelite dobar posao onda budite iskreni jos dok ga trazite!

evo vam moj CV gde jasno kazem kakav posao zelim:

Potpuno nespreman za rad pod pritiskom kao i prekovremeni rad, osim ako nije debelo plaćen. Iskreno me zabole za ciljeve vaše kompanije ako platom ne mogu da pokrijem sve tekuće troškove plus da mi ostane za malo garderobe, knjiga, putovanja, izlaske, sport i zezanje. Funkcionišem po principu kolko para tolko muzike. Takođe me savršeno ne zanima što ste u buli i očekujem da sve vaše zakonom predviđene obaveze izvršite na vreme kao i da poštujete sve praznike i godišnji odmor. Sva je prilika da ću vas napustiti čim nađem nešto malo bolje. Nadam se da ofis ne počinje s radom pre devet, jer se teško budim. Radni dan započinjem velikom šoljom dobre crne kafe pa očekujem da stoji na raspolaganju, kao i zalihe nesa i mleka koji će mi zatrebati negde oko podneva. Najdalje oko jedan ima najstrašnije da se smorim pa bi mi prijao jedan muzički intermeco, po mogućstvu Madonna ili disko haus da ujedno i odtancujem malo i razdrmam ukočene mišiće. Komunikativan sa prijatnim i ljubaznim svetom, za drkadžije imam kratak fitilj. Psujem na nekoliko svetskih jezika, al ozbiljnu prepisku i razgovor vodim samo na srpskom i engleskom i ne proseravajte se s multinacionalnim korporativnim tripom jer vam je i to previše. To što s vremena na vreme sklopite neki dil s Bosnom i Crnom Gorom ne čini vas ozbiljnom kompanijom.
Studirao sam 100 godina ali smatram da je uspeh što sam uopšte završio bilo šta u ovoj zemlji ovakvoj kakva je. Usavršavam se stalno i bez vas jer sam radoznao i mislim da život ima smisla i bez umiranja na poslu. Često mi se dešava da u radno vreme zapadnem u takozvani daydreaming pa vas molim da me ne prekidate naglo, možda budem usred neke genijalne zamisli. Reagujem samo na pozitivnu stimulaciju. Ne gušite s testiranjima. Ako se već proseravate s tim zapadnjačkim forama onda ponudite i zapadnjačku platu i uslove rada. To što ste pohađali dva, tri seminara, ne čini vas obrazovanom osobom. Šta ne znam, naučiću, nisam debil. I, da, postoje stvari koje bih u životu radio iz čistog entuzijazma, ali žalim što moram da vas obavestim da to nije posao koji nudite.
Iskreno vaš....

aj sad ozbiljno:
jedino resenje su globalni strajkovi na nivou cele zemlje ali je glupo to pricati kad se ljudi plase!
dok god ima ovoliko nezaposlenih i veliku potporu drzave poslodavac moze da radi sta hoce! to se nece samo promeniti, radnicka klasa mora da uzme ono sto joj kradu, dok ljudi to neshvate nema boljeg danas a o sutra da nepricamo

PA iskreno malo mi i nije zao ljudi koji rade 6 meseci bez plate? Posle mesec dva bih prestao da dolazim na posao, mislim ono, nema svrhe ocigledno.

Ni meni nije jasno kad neki ljudi čak godinama ostaju u jednoj firmi gde nemaju niti platu niti zdravstveno ma ništa...to je po meni čista ludost ali je čest problem kod nas...ali tema upravo o ljudima koji smelo odlaze jer ne žele da čekaju da se nešto pozitivno desi jer i sami vide da tu leba nema....kao ovi što stalno nešto čekaju ko da imaju 5 života.

aj sad ozbiljno:
jedino resenje su globalni strajkovi na nivou cele zemlje ali je glupo to pricati kad se ljudi plase!
dok god ima ovoliko nezaposlenih i veliku potporu drzave poslodavac moze da radi sta hoce! to se nece samo promeniti, radnicka klasa mora da uzme ono sto joj kradu, dok ljudi to neshvate nema boljeg danas a o sutra da nepricamo

Da upravo to...prošle nedelje je bio štrajk u BG i na snimku se jasno videlo da je ljudima izraz lica bio kao da im je neprijatno što što su izašli na ulicu da iskažu svoje nezadovoljstvo..nije mi jasno šta ima da im bude neprijatno kad traže samo ono što im po zakonu pripada?! zar nije neprijatnije kad svom detetu treba da kažeš da nemaš za nešto osnovno ili znaš da je dobar đak a nemaš novca da mu platiš troškove studiranja?

da li ste culi ovo:
Zaposlenost u Srbiji ove godine će "dotaći dno", a tek će 2013. godine broj građana koji su u radnom odnosu biti isti broju koji je bio pred izbijanje krize. Zapošljavanje će tek onda početi stabilno da raste tempom od 50.000 osoba godišnje, pokazalo je istraživanje Fonda za ekonomske nauke "Projekcije zaposlenosti i kretanja na tržištu rada Srbije do 2020. godine".

Isto istraživanje uverava da će 2020. godine u Srbiji biti nezaposleno 340.000 ljudi. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 724.270 građana, mada upućeni veruju je bez posla u Srbiji blizu milion ljudi.

- Povećanje broja radnih mesta neće biti moguće bez prelaska na novi model rasta koji bi trebalo da donese radikalnu promenu podsticaja. Orijentacija na investicije i izvoz trebalo bi da bude podržana merama monetarne, fiskalne i industrijske politike - ocenjuju analitičari. - Neophodno je radikalano smanjenje oporezivanja slabije plaćenog rada, a reformom poreza na dohodak trebalo bi obezbediti veću pravičnost i favorizovati rad.

Istraživanje ukazuje da bi industrijska zaposlenost trebalo do 2020. da se poveća za blizu 170.000 osoba. S druge strane, zaposlenost u poljoprivredi će uglavnom stagnirati. Učešće zaposlenosti u uslugama u ukupnoj zaposlenosti trebalo bi blago da poraste, sa 51,4 odsto, na 52,1 procenat, jer će u toj oblasti raditi još 250.000 novozaposlenih ljudi.

Ni meni nije jasno kad neki ljudi čak godinama ostaju u jednoj firmi gde nemaju niti platu niti zdravstveno ma ništa...to je po meni čista ludost ali je čest problem kod nas...ali tema upravo o ljudima koji smelo odlaze jer ne žele da čekaju da se nešto pozitivno desi jer i sami vide da tu leba nema....kao ovi što stalno nešto čekaju ko da imaju 5 života.
Ni meni to nije jasno. Jedini nacin na koji sam to sebi uspela da objasnim sebi je da su to uglavnom pasivni ljudi kojima se cini da nemaju drugih mogucnosti, koji se plase promena (nema veze ako mi je sad lose, ako nesto pokusam da menjam moze mi bitii jos gore), plasi ih sve sto je neizvesno i nepoznato i mire se sa trenutnim poznatim stanjem. U vecini slucajeva to su ljudi koji ocekuju da se dogodi neko cudo i da neko drugi treba da uradi nesto sto ce automatski dovesti do toga da sve krene na bolje, ako fabrika ne radi dobro i oni ne dobijaju plate onda misle da je jedino dobro resenje da neko smeni direktora pa ce onaj novi staviti fabriku na noge i njima ce biti bolje. Znacajnu ulogu ima i razmisljanje: " Ako sad, kad mi duguje 1-2 plate odem, te plate nikada necu dobiti pa cu ipak ostati jos malo." Ali novac ne stize vec se umesto toga skupi jos 5-6 zaostalih plata i kako vreme odmice coveku je sve teze da odluci da ode jer je suma na koju racuna, a od koje treba da se oprosti, sve veca. I tako to ide u krug...U danasnje vreme nije ni lako biti hrabar, ljudi obicno misle da je bolje imati bilo kakav posao nego nikakav.

da li ste culi ovo:
Zaposlenost u Srbiji ove godine će "dotaći dno", a tek će 2013. godine broj građana koji su u radnom odnosu biti isti broju koji je bio pred izbijanje krize. Zapošljavanje će tek onda početi stabilno da raste tempom od 50.000 osoba godišnje, pokazalo je istraživanje Fonda za ekonomske nauke "Projekcije zaposlenosti i kretanja na tržištu rada Srbije do 2020. godine".

Isto istraživanje uverava da će 2020. godine u Srbiji biti nezaposleno 340.000 ljudi. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 724.270 građana, mada upućeni veruju je bez posla u Srbiji blizu milion ljudi.

- Povećanje broja radnih mesta neće biti moguće bez prelaska na novi model rasta koji bi trebalo da donese radikalnu promenu podsticaja. Orijentacija na investicije i izvoz trebalo bi da bude podržana merama monetarne, fiskalne i industrijske politike - ocenjuju analitičari. - Neophodno je radikalano smanjenje oporezivanja slabije plaćenog rada, a reformom poreza na dohodak trebalo bi obezbediti veću pravičnost i favorizovati rad.

Istraživanje ukazuje da bi industrijska zaposlenost trebalo do 2020. da se poveća za blizu 170.000 osoba. S druge strane, zaposlenost u poljoprivredi će uglavnom stagnirati. Učešće zaposlenosti u uslugama u ukupnoj zaposlenosti trebalo bi blago da poraste, sa 51,4 odsto, na 52,1 procenat, jer će u toj oblasti raditi još 250.000 novozaposlenih ljudi.

E da ovo je sistem ne lipši magare do zelene trave.Ja se uvek pitam zašto se kod nas postavljaju neki daleki rokovi recimo ‚‚e od 2013. ćemo to i to.‚‚..i 2020. će biti to i to.:mrgreen:

da ali nam niko nije rekao da i kad uđemo u EU tek posle 7 godina možeš da ideš u neku drugu zemlju da radiš..e pa ti sad vidi koliko ćeš imati godina 2020.+7 godina i kome ćeš trebati tako mator?

Ja rekoh u mnozini ne mora se na mene odnositi nego na ogranicene koji se bune i protiv su ulaska..inace su bugari odmah po ulasku poceli emigraciju u grcku i niko im nista ne moze rade bez papira a nas i makedonce ne zaposljavaju

E da ovo je sistem ne lipši magare do zelene trave.Ja se uvek pitam zašto se kod nas postavljaju neki daleki rokovi recimo ‚‚e od 2013. ćemo to i to.‚‚..i 2020. će biti to i to.:mrgreen:

Ne verujem u te price o 2013. mislim da ovde nece svanuti jos sledecih 10 godina, bez zezanja.

Skoro niko nista ne radi, i to malo proizvodnje koju imamo da jos radi u zemlji je previse slabo da izdrzava horde neradnika u drzavnoj sluzbi, pa penzionere, pa zdravstvo.....

Dok se to ne promeni jednostavno nam ne moze biti bolje.

Ne verujem u te price o 2013. mislim da ovde nece svanuti jos sledecih 10 godina, bez zezanja.

Skoro niko nista ne radi, i to malo proizvodnje koju imamo da jos radi u zemlji je previse slabo da izdrzava horde neradnika u drzavnoj sluzbi, pa penzionere, pa zdravstvo.....

Dok se to ne promeni jednostavno nam ne moze biti bolje.

Pa i ja govorim već sam zube istupela:lol:...da jedna zemlja bez dobre ekonomske politike što se tiče poljoprivrede i proizvodnje ne može da ide napred...sve ostalo su šarene laže i dobijanje na vremenu, e sad, neko dobija na vremenu a većini prolazi život...ali nije problem samo u tome, recimo kad se malo bolje pogleda na kakve smo poslove spali -na prosto manuelne....e pa ja ne vidim svoju zemlju gde će svi, bez razlike na obrazovanju, raditi isto- recimo na pakovanju u nekoj fabrici...ili usko vezanom poslu na jednoj operaciji....gde je razvoj? gde su nove ideje? toga nema nigde, niti se spominje.:aha:

Evo ja čak vidim po posećenosti ovog pdf-a, ljude kao da ne zanima sve to, samo bi da političe i mlade praznu slamu...kao da neko drugi živi njihov život.:roll:

Pa i ja govorim već sam zube istupela:lol:...da jedna zemlja bez dobre ekonomske politike što se tiče poljoprivrede i proizvodnje ne može da ide napred...sve ostalo su šarene laže i dobijanje na vremenu, e sad, neko dobija na vremenu a većini prolazi život...ali nije problem samo u tome, recimo kad se malo bolje pogleda na kakve smo poslove spali -na prosto manuelne....e pa ja ne vidim svoju zemlju gde će svi, bez razlike na obrazovanju, raditi isto- recimo na pakovanju u nekoj fabrici...ili usko vezanom poslu na jednoj operaciji....gde je razvoj? gde su nove ideje? toga nema nigde, niti se spominje.:aha:

Evo ja čak vidim po posećenosti ovog pdf-a, ljude kao da ne zanima sve to, samo bi da političe i mlade praznu slamu...kao da neko drugi živi njihov život.:roll:

PA da to si potpuno u pravu. Mi smo u najboljem slucaju (ako ima posla) radna snaga "zapada". Nista mi ne treba da izmisljamo, sve su vec izmislili mnogo umniji ljudi ;) i sve su podelili na proste poslove, i to ima vise "prednosti". Prvo, svako moze da radi, ne treba ti neko znanje/obrazovanje, samo sedi ispred masine i stancuj... A drugo, svako moze da radi taj posao, znaci niko nije nezamenljiv, znaci ako ti se ne svidja, ti idi dalje, cekaju u redu za tvoje radno mesto.

Zato Srbiji ne trebaju skolovani ljudi, inzenjeri i sl.

Zato ko hoce da radi nesto i malo kreativno i u struci moze jedino negde u inostranstvu. Ja bih sada isao skoro bilo gde, samo da je strucan posao u kome mogu da naucim svasta, i da radim ono sto sam vec do sad ucio, nije mi toliko bitna ni plata.

PA da to si potpuno u pravu. Mi smo u najboljem slucaju (ako ima posla) radna snaga "zapada". Nista mi ne treba da izmisljamo, sve su vec izmislili mnogo umniji ljudi ;) i sve su podelili na proste poslove, i to ima vise "prednosti". Prvo, svako moze da radi, ne treba ti neko znanje/obrazovanje, samo sedi ispred masine i stancuj... A drugo, svako moze da radi taj posao, znaci niko nije nezamenljiv, znaci ako ti se ne svidja, ti idi dalje, cekaju u redu za tvoje radno mesto.

Zato Srbiji ne trebaju skolovani ljudi, inzenjeri i sl.

Zato ko hoce da radi nesto i malo kreativno i u struci moze jedino negde u inostranstvu. Ja bih sada isao skoro bilo gde, samo da je strucan posao u kome mogu da naucim svasta, i da radim ono sto sam vec do sad ucio, nije mi toliko bitna ni plata.

Da ovde ko predloži nešto konkretno i pokaže da zna da razmišlja o poslu koji radi, odmah dobija klepanje po ušima da nauči da ćuti i smrdi.Da nije tužno, bilo bi smešno.

da li ste culi ovo:

:super:
Znači rade svi ...od 0,7 do 77 godina...
Pitanje oće li nas sve đuture biti i 50 'iljada do tada zbog ovih ljudoždera ...

Back