Posni majonez

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.433

UŽIVAJTE U OMILJENOM NAMAZU I ZA VREME POSTA: Recept za POSAN majonez domaćice uveliko zapisuju u svoje sveske​

U vreme posta domaćice se dovijaju da naprave posna jela koja neće nimalo zaostajati za mrsnim i ukusnim specijalitetima

Zato je osmišljena čak i posna verzija majoneza, čija je osnova skrob - odnosno kuvani krompir. Skrob omogućava da namaz bude gust poput paštete, ulje popravlja teksturu, a ostali dodaci poput jabukovog sirćeta, soli, bibera i senfa su zaduženi za poboljšanje ukusa. Već postoje razni recepti za posni majonez, a njihova prednost je u tome što ćete ga spremiti prosto i brzo, a po ukusu nimalo ne zaostaju za standardnim majonezom s jajima.
Budući da je vereme slava i praznika, majonez će biti potreban za pravljenje salate i slane torte, a evo tri načina da ga pripremite dok se odričete od hrane životnjiskog porekla. pravite posnu rusku salatu ili pak neku drugu salatu koju ćete preliti ili povezati.

Posni majonez od krompira
Sastojci:
2 krompira
kašičica senfa
limunov sok
kašika belog vina
200 ml ulja
so
biber po ukusu

Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, ohladite ga, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

UŽIVAJTE U OMILJENOM NAMAZU I ZA VREME POSTA: Recept za POSAN majonez domaćice uveliko zapisuju u svoje sveske​

U vreme posta domaćice se dovijaju da naprave posna jela koja neće nimalo zaostajati za mrsnim i ukusnim specijalitetima

Zato je osmišljena čak i posna verzija majoneza, čija je osnova skrob - odnosno kuvani krompir. Skrob omogućava da namaz bude gust poput paštete, ulje popravlja teksturu, a ostali dodaci poput jabukovog sirćeta, soli, bibera i senfa su zaduženi za poboljšanje ukusa. Već postoje razni recepti za posni majonez, a njihova prednost je u tome što ćete ga spremiti prosto i brzo, a po ukusu nimalo ne zaostaju za standardnim majonezom s jajima.
Budući da je vereme slava i praznika, majonez će biti potreban za pravljenje salate i slane torte, a evo tri načina da ga pripremite dok se odričete od hrane životnjiskog porekla. pravite posnu rusku salatu ili pak neku drugu salatu koju ćete preliti ili povezati.

Priprema
: Krompir skuvajte u ljusci, ohladite ga, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

250 g suncokretovog ulja
150 g napitka od soje, nezaslađenog
25 g limunovog soka
½ - ¾ kašičice agavinog sirupa, po ukusu
2 kašičice senfa (15 g)
1 kašičica soli
2-3 prstohvata bibera

ovaj kad napravish mozhe i stajati u frizhideru

iako iskreno i ne koristim majonez ni mrsni ni posni

Priprema
: Krompir skuvajte u ljusci, ohladite ga, oljuštite i propasirajte. Dodajte senf, biber, limunov sok i so, pa sve dobro promešajte. Dodajte jedan decilitar vode, promešajte i počnite da lagano mutite mikserom. Dodajte polako ulje. Kada dobijete gust sos, sipajte kašiku belog vina i promešajte. Napomena: kao i tokom mućenja majoneza koji se priprema sa jajima i za posni majonez potrebno vam je mnogo strpljenja kako bi se sastojci lepo sjedinili.

Nikada nisam pravila posni majonez ali jesam majonez sa jajima.
Pisaću o tom što sam pravila.
Kao što su potrebne namirnice, tako je potreban i štapni mikser.
Sa štapnim mikserom se umuti za minut. Nisam sigurna da može da se napravi sa metlicama i običnim mikserom.

Šta je poenta posnog majoneza?!?

tj koga tačno pokušavamo da zajebemo :lol:
Poenta je da se napravi neki namaz koji se može koristiti za sendviče za vreme posta, kada recimo mm ide na posao i nešto mora pojesti, pa da u tom sendviču osim povrća bude i neki namaz.
Može i hummus, može i ajvar, ali 40 dana sendviča na poslu treba učiniti raznolikim koliko je to moguće.
Da je kod kuće, verovatno bi jeo tost sa maslinovim uljem.

ulje se polako dodaje u smesu dok se muti mikserom :kez:
/jao pa ja sve znam/:hahaha1:
:vzagrljaj::zag::ortaci2:X2
Ne znam, Manga...
Davno beše kada sam imala recept i probala tako - nije uspelo.
Prvi štapni mikser sam kupila baš zbog majoneza.
Kasnije za skoro sve.
Ako zaista praviš majonez, na moju odgovornost umuti štapnim ; )
Ne pravim ga više zaista dugo.
Novo vreme - novi način ishrane - drkčija interesovanja :)

Ne znam, Manga...
Davno beše kada sam imala recept i probala tako - nije uspelo.
Prvi štapni mikser sam kupila baš zbog majoneza.
Kasnije za skoro sve.
Ako zaista praviš majonez, na moju odgovornost umuti štapnim ; )
Ne pravim ga više zaista dugo.
Novo vreme - novi način ishrane - drkčija interesovanja :)
pravio sam ga lično ja, ljubitelj sam majoneza, i recept je onaj klasični, senf, limon, žumance, i ulje, a koristio sam ovakve za miksanje,,,meni je stvarno uspevalo
sada pričam o klasičnom majonezu
IMG_20231130_194135544.jpg

Back