posna ili mrsna slava?

Znam da ima jedna koja je uvijek posna, Sv. Nikola mislim.
Jesu se ti ljudi unesrecili, citao sam da se jednom odabrani svetac ne moze mijenjati, jedino sto zena preuzme muzevu slavu.
Pa pazi, volim i ja posnu, ali više mrsnu. Jednom sam naleteo na taaaako dobru ribu, to je bila bruka. Nisam mogao da prestanem sa prejedanjem. :D

Nisam nikada bio na slavi (jedino je kolegica s bivseg posla znala pocastiti), ali uvijek bi odabrao mrsnu.
Poziv na posnu kulturno bi odbio, na mrsnu bi otrcao.
Pa ni sumnjali nismo ;)

D9C2AB6A-97FB-4B67-A4D4-D9CCAEB80F5C.jpeg

Znam da ima jedna koja je uvijek posna, Sv. Nikola mislim.
Jesu se ti ljudi unesrecili, citao sam da se jednom odabrani svetac ne moze mijenjati, jedino sto zena preuzme muzevu slavu.
Kod Srba se to nasleđuje, tj predaje se, valjda najstarijem detetu amanet, valjda ostali biraju.

Mogao bi neko ko se u to više razume da objasni kada (po običajima) slava može/sme da se odabere.

Kod Srba se to nasleđuje, tj predaje se, valjda najstarijem detetu amanet, valjda ostali biraju.

Mogao bi neko ko se u to više razume da objasni kada (po običajima) slava može/sme da se odabere.
Не, сви наслеђују исту крсну славу. Рецимо, пре двадесетак година сам се мало тиме бавио и дошао до податка да неких 80% људи са истим презименом као моје слави исту славу.

Svi naslijede, osim kceri kada se udaju, onde primaju muzevu.
Neozenjen sin koji zivi sam mora kod oca na slavu, a kada se ozeni, moze organizirati svoju.
Citao sam malo o tome, slava ne postoji nigdje u pravoslavnom svijetu osim kod Srba i jako malog broja katolika iz doline Neretve, ali to kod katolika je prakticki izumrlo.

Back