oduzimanje poslovne sposobnosti

slađana44

Početnik
Poruka
9
Moj suprug je oboleo od šizofrenije. Pošto ima aktivnu firmu u kojoj je jedini zapošljeni , a ne plaća godinama porez, nisam u mogućnosti da ga stacionarno lečim. Zanima me da li ću imati neko pravo, kad dobijem od suda (akoDobijem) starateljstvo, da mu odjavim firmu i overim knjižicu zbog specifićnosti oboljenja.

Moj suprug je godinama bolestan od jednog oblika šizofrenije.. Bolest je u zadnje vreme uznapredovala do te mere da on spava po ulici, nikako se ne kupa,ne ide kod zubara. Pored njega na par metara ne može da sedi jer neprijatno miriše. On to sve negira i kaže da smo se svi urotili protiv njega. Neće da se leči i ne prihvata da je njegovo stanje alarmanto. . Pošto je zakon takav ,da dok ne ubije nekog , niko neće okrenuti glavu, ja sam podnela zahtev za utvrđivanje poslovne sposobnosti. Interesuje me koliko takvi procesi traju i da li on ima pravo da otuđi imovinu dok traje proces?

Prijavite ovaj post

Poslednja izmena:
demencija je šala u poređenju sa šizofrenijom. Javlja se u nekoliko oblika i jedna je gora od druge. Moj suprug se godinama ne kupa, ne ide kod doktora više od 25 g. Ne radi ništa, može kuća da gori on bi samo gledao kao kučence. Uglavnom leži prekriven čebetom preko glave. Spava po ulici i čeprka po kontejnerima.Ja sam tražila da neuropsihijatar dođe u kućnu posetu. Posle dve posete dr. je konstatovao šizofreni poremećaj i naložio hitno stacionarno lečenje. E onda dolazi problem....... Moj suprug ima firmu na koju ne plaća porez i neće da je ugasi.( Zapravo on ne živi u ovom svetu, nego u nekom gde je sve lako i jednostavno. i njemu je lepo). zato ne mogu da mu overim knjižicu. Da bi mu ja zatvorila firmu , potrebno je da dobijem ovlaščenje od suda- I tu dolazi sud na scenu. kao u bioskopu. Zato me i zanima ,da li ću uopšte moći i tad da mu overim knjižicu zbog neplaćenog poreza.To je kod nas jedno veliko vrzino kolo. Kažu u socijalnom, da danas čak ni trudnce nemaju pravo da overe knjižicu ako nije plaćen porez a kamoli umno poremećeni ljudi. Pa koliko ih ima , verovatno bi socijalno bankrotiralo.................

ja mislim da posle zatvaranja firme, proglasenja bankrota ukoliko nisu izmirivane obaveze, on moze da bude prijavljen na biro kao nezaposleno lice da bi mogao da ima overenu zdravstvenu knjizicu..
u mom komsiluku zivi porodica koja ima jednog clana obolelog od sizofrenije..
vise je u ustanovi zatvorenog tipa, nego sto je u svojoj kuci..
ali kad je kod kuce, a stanje mu se pogorsa onda dolaze kola hitne pomoci po njega uz pratnju jednih patrolnih kola policije..
jedino tako uz prinudu mogu da ga odvedu u bolnicu..
kako je on vise od dve decenije bolestan, verujem da za njegov oblik nema cak ni zalecenja..

Ja sam svesna da za njega nema leka ali barem da ga sklonim sa ulice. U ustanovi bi ga barem okupali i naterali da pije neki lek. Za sada to niko ne može da ga natera čak ni dete ni ja ni njegov kum ni prijatelji. Ali je dovoljno pametan da nas optuži za uznemiravanje i falifikovanje nalaza specijaliste .Inaće i majka mu je bila takva a ta bolest se prenosi sa ženske strane.

demencija je šala u poređenju sa šizofrenijom. Javlja se u nekoliko oblika i jedna je gora od druge. Moj suprug se godinama ne kupa, ne ide kod doktora više od 25 g. Ne radi ništa, može kuća da gori on bi samo gledao kao kučence. Uglavnom leži prekriven čebetom preko glave. Spava po ulici i čeprka po kontejnerima.Ja sam tražila da neuropsihijatar dođe u kućnu posetu. Posle dve posete dr. je konstatovao šizofreni poremećaj i naložio hitno stacionarno lečenje. E onda dolazi problem....... Moj suprug ima firmu na koju ne plaća porez i neće da je ugasi.( Zapravo on ne živi u ovom svetu, nego u nekom gde je sve lako i jednostavno. i njemu je lepo). zato ne mogu da mu overim knjižicu. Da bi mu ja zatvorila firmu , potrebno je da dobijem ovlaščenje od suda- I tu dolazi sud na scenu. kao u bioskopu. Zato me i zanima ,da li ću uopšte moći i tad da mu overim knjižicu zbog neplaćenog poreza.To je kod nas jedno veliko vrzino kolo. Kažu u socijalnom, da danas čak ni trudnce nemaju pravo da overe knjižicu ako nije plaćen porez a kamoli umno poremećeni ljudi. Pa koliko ih ima , verovatno bi socijalno bankrotiralo.................

Cek, nista ne razumem. dosta konfuzno je napisano. Koji oblik shizofrenije ima i gde zivite? Ili ako ne znate recite mi sifru. F...

F.20 je paranoidna shizofrenija. Nije mi jasno kako je na osnovu dve posete uspostavio dijagnozu. Prvo treba proveriti da li se slucajno ne radi o nekim neuroloskim, endokrinoloskim bolestima itd. koje mogu da izazovu slicno stanje, drugo potrebno je posmatranje narocito da bi se odredio oblik shizofrenije. Mozemo govoriti o genetskoj predispoziciji, ali ne i da ide po zenskoj liniji, kao i da ima jos puno faktora koji dovode do njene pojave.

Niste rekli odakle ste? Vi mozete podneti zahtev sudu, a on ce naloziti da strucno lice proceni da li je vas muz poslovno sposoban. Takodje, ako je agresivan, mozete da zahtevate da bude smesten u neku psihijatrijsku ustanovu. Samo opet morate da prodjete proceduru.

Upravo to i radim. Sud je angažovan pa se nadam da će doneti odluku o utvrđivanju njegove sposobnosti.Samo me zanima koliko traju takvi procesi i dali ja moram plaćati veštaka koji bi bio određen od strane suda?.

Ako si ti predlagac,onda vestacenje,troskove suda,kao i advokata koji je postavljen po sluzbenoj duznosti kao branilac tvoga muza,placas ti!Tako ti je to u zemlji Srbiji.Ako se donese presuda o oduzimanju pos.sposobnosti,sacekaj resenje i u njemu ce pisati koliko trebas platiti advokatu.Mene je vukao za rukav u hodniku da mu pod hitno donesem 26 000,pa sam se vratila u sudnicu i pitala sudiju cemu to,te je ona rekla da sacekam resenje,i ona je odredila da platim 17 800,ipak manje od onog sto je on trazio.

Back