Da, moraš da prodješ intervju kod agenta koji ima ugovor sa nekom brodskom kompanijom. Uglavnom se traži dve godine radnog iskustva za posao za koji se prijavljuješ, a to su uglavnom poslovi u ugostiteljstvu (ako ne pričamo o trgovačkim brodovima) zato što za ostale poslove već imaju brojnu ekipu sa bliskog i dalekog istoka. Pero, ti si spomenuo na drugoj temi deo razloga zašto ovde traže ljude. Njima treba bela posluga, ma kako to nama možda glupavo zvučalo. Kad neki waspovac iz Luizijane ode na krstarenje, on neće da mu za barom neki Indijac pravi Daikiri, nego očekuje da za njegov novac to uradi neko sa belim licem.
Ako prodješ intervju (na koji donosiš preporuke) postoje još nekoliko stvari koje su neophodne da bi se dobio posao. Od skora (koliko sam ja shvatio) nemoguće je otići na brod bez dva sertifikata (sigurnost na moru, bezbednost na brodu, prva pomoć…) koji se polažu u Srednjoj brodarskoj. I ukoliko neko planira da radi na RO/RO brodovima (roll on/roll off) i luksuznim krstaricama potreban je i treći ispit koji se za sad polaže samo u Crnoj Gori. Nakon toga vadi se matrikula (pomorska knjižica), lekarsko uverenje, HIV test, vakcinacija, viza i… ja mislim da je to sve. I još nešto. Ne postoji kompanija (hm, možda neka mafijaška) koja će sebi dozvoliti blam da njihov radnik plaća avionsku kartu do njih. Znači, ako neko dobije posao i treba da se ukrca u bilo kojoj luci na svetu, plaća kartu ali mu se ona refundira po dolasku na brod. Bilo bi stvarno glupo da nije tako. I mislim da kod većine kompanije treba ostaviti nekoliko stotina dolara kao depozit, koji njima služi kao osiguranje da ih radnik neće napustiti kad im je potreban.
E sad… Šljaka se neprekidno, od 8 do 12 sati (zavisno od zanimanja), 7 dana u nedelji. Pored toga, moguće je raditi i dodatni posao (radi veće zarade, nepreporučljivo) a u ugovoru tačno stoji koji su to poslovi mogući. Na brodu nema alkohola, nema narkotika (zbog ovoga su dužni da vas krivično gone), postoje nasumične inspekcije, kad u sobu uleti ekipa koja vas odvede na vadjenje krvi i mokraće. Ukoliko nadju trag narkotika, u naj, najboljem slučaju izbacuju vas na prvo ostrvo na koje pristanu. Jedan naš lik je pozajmio cimeru (zagrebčanin) Kafetin kad ga je zabolela glava. Ovaj je uzeo, znao je šta je to i naravno (Marfi) istog dana njega izaberu na ‘lutriji’. Pošto je jedan od glavnih sastojaka Kafetina – kodein, a on je jedna od aktivnih supstanci koja postoji u maku, lekari su posumnjali na heroin. Taj Hrvat je molio kapetana, na kraju su pozvali i tog našeg koji je dao lek i konačno su ih ubedili da je to kod nas legalna droga. Prema tome… Ni vutra.
I neko (pčelica, mislim) je spomenuo gay varijante i prostituciju. Poseta zaposlenog u kabinu putnika tretira se kao prostitucija i sankcioniše se tako što se prekršilac nežno izbacuje preko palube napolje.
Mislim… To je posao vredan milione i milione dolara. Stalno se prave novi brodovi i prave ih se sve više. To je posao u trendu. Neće oni sebi da dozvole ni jedan kiks.
I nije to ništa sumnjivo. Plate su za zapadne uslove više nego bedne, iako su nama primamljive. Neće nijedan iole pristojan anglosakonski barmen da radi za 1.500 $ a nama je to dovoljno. Umalo da zaboravim – tips je uglavnom uključen u putnikov račun.
E da… Ima još nešto, setio sam je spomenut i problem sa ledjima. Bolesti koje se pojavljuju su bolovi u ledjima, bolovi u kostima i problemi sa zubima. Povećana vlaga.
Jedan od mogućih problema sa kojima se brodovi suočavaju je piraterija. Zanimljivo je da je nikad u istoriji nije bilo više. Napadaju se uglavnom trgovački brodovi i zna se u kojim delovima planete se to dešava. Što se tiče RO/RO brodova, koliko se meni čini, najveći problem je što je kod njih rampa za ukrcavanje previše blizu vode i u tome što u potpalublju ne postoje pregrade koje pomažu u slučaju prodiranja vode u brod. Slikovito rečeno, teretni brodovi mogu da tonu godinama, a RO/RO bukvalno pet minuta.