Posljednji turist

Poruka
12.982
Pročitao sam ovo i natjeralo me malo na razmišljanje. Možda bude još nekome zanimljivo.

Novi dokumentarac koji će vas natjerati da razmislite o tome kako putujete​

Možda imate dojam da je turistička industrija u lošem stanju, ali je zapravo dosadašnji pretjerani turizam u vrijeme pandemije usporio i donio osvježenje u gradove koji su napokon “prodisali”. Ova pauza u putovanjima je bila samo pokazatelj kako gradovi i druga popularna mjesta izgledaju kada nisu zatrpana ljudima, i kada nije, kako se kaže, “čovjek na čovjeku”. Vidjeli smo kako neka mjesta zaista izgledaju predivno kada nisu zatrpana ljudima, ili kako su poznate prirodne ljepote čarobne i čiste kada nema bezobzirnih turista. No s obzirom da se polako sve vraća na staro i ljudi opet počinju masovno putovati, s time se vraća i pretjerani turizam i strah od ogromnog utjecaja na okoliš, životinje i kulture koje žive u turističkim mjestima.
...
https://green.hr/novi-dokumentarac-koji-ce-vas-natjerati-da-razmislite-o-tome-kako-putujete/

Ako nešto nije po pravilima, ili već ima neka se prebaci ili obriše...

nisam gledala, ali pogledacu...

od kada postoje influenseri, blogeri, vlogeri, youtube generalno sve je otislo u xxx...

prvo lazno predstavljaju lokacije - zakonom bih zabranila editovanje slika sa putovanja i video zapisa..dok neko to radi za svoju dusu i jasno naznaci da je lokacija fiktivna tvorevina i umetnicki izrazaj nemam nista protiv toga...ali ljudi se napale na lokaciju, kao ona rajska vrata na Baliju gde u sustini i nemate odraz u vodi pa ljudi cekaju sate da bi se slikali tamo...

drugo - videla sam to u tekstu u sekundi kako sam preletela..."kreiranje" sadrzaja ciji je jedini motiv samopromocija i korist...tipa ta sirotista jadna...pa zlostavljanje zivotinja...siromasni ljudi koji izigravaju majmune i atrakcija su ovim ludacima sto snimaju...

trece - sva ta nestala sela u Zanzibaru i drugde da bi se napravili hoteli, odmaralita...

cetvrto - tokom vremena menjanje mentaliteta i drustva ljudi - eto na primer Tajland...kako bi to lepa zemlja bila da nema turista...ne bi jedan od glavnih izvora bio prodaja njihovih zena i maltretiranje zivotinja...ovako su neprovatno otisli u xxx...ne vidim da ce se ikada izvuci iz toga, niti zele...
to isto vazi i za neke drzave Juzne Amerike gde je sve vise muskih kurvi i trans osoba iz istih razloga...sve zbog turista tj. para...

svaka cast onim retkima koji jos prikazuju lokacije realno, kakve jesu...

no, mozda sam malo omasila sa tematikom filma...ali ima veze sa masovim turizmom kao proizvod i uticaj drustvenih mreza i ljudi koji zaradjuju od prodaje prica i fantazija prezentovane kao realnost :)

Poslednja izmena:
Koliko sam ja skužio, govori se o tome da mnogi idu negdje, samo da bi mogli reći da su kao bili tamo, da bi uslikali par slika i stavili na Instagram, fejs i slično. Da se ne upoznaju uopće sa ljudima, običajima. Da ljudi koji tamo žive nemaju koristi od tih masovnih turista, tako nešto. Možda sam ja pogriješio i krivo skužio.

Koliko sam ja skužio, govori se o tome da mnogi idu negdje, samo da bi mogli reći da su kao bili tamo, da bi uslikali par slika i stavili na Instagram, fejs i slično. Da se ne upoznaju uopće sa ljudima, običajima. Da ljudi koji tamo žive nemaju koristi od tih masovnih turista, tako nešto. Možda sam ja pogriješio i krivo skužio.
ne mogu sada da pogledam ali onda i nisam omasila u svom komentaru :)
e sad da nemaju koristi...imaju pojedinci sigurno...ali dugorocno samo stete...sto na prirodu, sto na mentalitet ljudi, kulturu i sve ostalo...

Krasno si skužio! Evo ja gledam Engleze u Grčkoj, po ceo dan sede u pabovima, nalivaju se pivom, jedu "Fish & Chips", gledaju Premijer ligu... Ne znam ni koji moj su dolazili u Grčku, sve to imaju i u Engleskoj!

Meni se zbog takvog tripa o putovanjima sve manje putuje,doduse uvek pred sezonu i na kraj ako je more u pitanju,ali neke gradove i mesta koje sam zeleo da posetim nije mi vise gust ,jer se samo gleda svako kroz pare kako da se izvuku iz kriza

Back