Ne mogu reći da nisam očekivao ovakav potez nove uprave Politike, ali svejedno ga smatram zlim i podlim. Iako je Antonić jedan od onih koje čovek može nazvati 'tvrdom strujom', 'evroskeptikom', 'desničarem' i slično, što je pozicija suprotna mojoj, ipak cenim da je jedan od kvalitetnih analitičara ovog podneblja. Sa njegovim komentarima se redovno i slažem i ne slažem, ali se ne može poreći njegova sjajna politička analiza.
Nije mi jasno kakva će to nova koncepcija Politike biti, pa da za jednog takvog analitičara nema mesta? Da li se i Politika u potpunosti utapa u more medijskog jednoumlja koje stameno vlada Srbijom, a o kome Antonić ovde piše?
Shvatamo li mi uopšte šta demokratija znači, ili smo jedan hegemonijalizam zamenili drugim?
Da li mi shvatamo da je evroskepticizam u Srbiji široka pojava koja neće nestati (i ne treba da nestane) ako zažmurimo i pravimo se da ne postoji? Time po ko zna koji put delimo sami sebe, uz obavezno optuživanje one druge strane za sva zla i sve grehe.
Ne samo da smo politički vrlo nezrelo društvo, već se u toj nezrelosti tvrdoglavo ukopavamo interpretirajući ideale sa kojima se identifikujemo samo onako kako to nama odgovara.
Narodi koji nas čekaju u Evropi su te lekcije odavno naučili. Pitanje je koliko će nama trebati da ih naučimo?