Posledica ...

Mali čičak

Stara legenda
Poruka
77.633
Sta je to sto ste vi videli i osetili kao najjacu posledicu ekonomske krize?
Kako se manifestuje?

Da li mislite da se moze sanirati to?
I kako?

Molim da mi temu ne prebacuju, jer me zanima misljenje zena i ljudi koji ovde postuju.
Zanimaju me.price iz zivota.

Hvala
:bye:

Kako se manifestuje?

I kako?

Molim da mi temu ne prebacuju, jer me zanima misljenje zena i ljudi koji ovde postuju.

Hvala

Prazni lokali i poslovni prostori.
Ljudi koji dolaze u pekaru ujutru da kupe pecivo od juče jer je 50% jeftinije.
Gužve u supermarketima kada su vikend popusti.
Na pijaci su retki oni koji u ruci drže više od par kesa sa voćem/povrćem, a i oni koji se natovare znaš da verovatno slave nešto.
Sve manje ljudi se vozi GSP-om. Pa čak mi jutros vozač nije hteo da proda kartu. "Nema kontrole danas gospođice. Idite smestite se na sedište i uživajte u vožnji. Karta vam ne treba.", reče. I on je svestan da je karta preskupa.
Kineska roba se prodaje više iako je nekvalitetna i smrdi.
U Meku nema onih nekadašnjih gužvi.
Preko 50% radno najsposobnijih (znači od 20 do 45 godina) je na birou.
Nekada je plata od 1000e bila ihaj-haj a sada ako imaš dvoje dece i ženu koja ne radi, možeš sa njom da se pokrpiš i to jedva do kraja meseca.
Zemlja živi na ček/poček/dozvoljeni minus.

Da nabrajam dalje?

utisak koji sam ja steko o forumaljkama, čitajući šta se piše i to, je taj da su ovde forumaljke u najvećem broju dobrostojeće, da ne kaem bogate...al dobrostojeće...
a stanje takvih u krizi je kao kad imaš auto koji može da ide 250 i onda budeš prinuđen da mu staviš katalizator, pa onda ide "samo" 240...

I pre ove krize uvek sam manje-više krizno živela. Medjutim, lakše je bilo zaraditi. Pošteno, pričam o poštenom poslu, onome što uradim sa svojih 10 prstiju. Ok, bilo je i neke prodaje, ali opet onoga što je napravljeno teškim radom, ne švercovanog nečeg i slično.
Sada je to nemoguće.
Sa 35 000 platom koju mm zaradjuje, pre samo koju godinu se nekako i živelo. Dugovi, presipanje iz šupljeg u prazno, seci uši krpi dupe i slične metode su zastupljene oduvek, ali se nekako moglo. Sada, sa istom visinom njegove i uz moju platu - može se samo preživljavati na jedvite jade. Ovih 1000 evra što Pile spominje u prethodnom postu mi ne vidimo ni za dva meseca od svojih plata.
Plate stoje, godinama čak, a cene sve višlje za svaki odlazak u radnju. Pričam samo o hrani. A priče da su nam struja, gas i slično najjeftiniji u regionu me dovode do besa. Aj, digni struju majke ti, pa da romantičarimo uz sveću sledećih n godina.

Elem, uvek je bilo krizno, od kad znam za sebe. Ali moglo se raditi i zaraditi mimo plate. Ovo sad.... moš da crkneš od posla, džabe kad nema ko da ti plati. A i nešto drugo kada bi radio moš samo da završiš sa prijavom i kaznom da ti uši zvone, da ti ne ostane ni za pošten konopac da se obesiš. E, to je ono što karakteriše ovu ekonomsku krizu - cene divljaju, posla regularnog nema, a i ko bi radio - država mu neda. Pa ti juri svoj rep kao kakav džukac i grickane nokte stavi u paprikaš koji kuvaš na vatri napolju, drvima koja nisi platio još i ne znaš kada ćeš.
I sad se iznervirah, baš

utisak koji sam ja steko o forumaljkama, čitajući šta se piše i to, je taj da su ovde forumaljke u najvećem broju dobrostojeće, da ne kaem bogate...al dobrostojeće...
a stanje takvih u krizi je kao kad imaš auto koji može da ide 250 i onda budeš prinuđen da mu staviš katalizator, pa onda ide "samo" 240...

Po čemu si stekao takav utisak?
To što neko ne kukumavči ne znači da nema finansijskih problema.

I pre ove krize uvek sam manje-više krizno živela. Medjutim, lakše je bilo zaraditi. Pošteno, pričam o poštenom poslu, onome što uradim sa svojih 10 prstiju. Ok, bilo je i neke prodaje, ali opet onoga što je napravljeno teškim radom, ne švercovanog nečeg i slično.
Sada je to nemoguće.
Sa 35 000 platom koju mm zaradjuje, pre samo koju godinu se nekako i živelo. Dugovi, presipanje iz šupljeg u prazno, seci uši krpi dupe i slične metode su zastupljene oduvek, ali se nekako moglo. Sada, sa istom visinom njegove i uz moju platu - može se samo preživljavati na jedvite jade. Ovih 1000 evra što Pile spominje u prethodnom postu mi ne vidimo ni za dva meseca od svojih plata.
Plate stoje, godinama čak, a cene sve višlje za svaki odlazak u radnju. Pričam samo o hrani. A priče da su nam struja, gas i slično najjeftiniji u regionu me dovode do besa. Aj, digni struju majke ti, pa da romantičarimo uz sveću sledećih n godina.

Elem, uvek je bilo krizno, od kad znam za sebe. Ali moglo se raditi i zaraditi mimo plate. Ovo sad.... moš da crkneš od posla, džabe kad nema ko da ti plati. A i nešto drugo kada bi radio moš samo da završiš sa prijavom i kaznom da ti uši zvone, da ti ne ostane ni za pošten konopac da se obesiš. E, to je ono što karakteriše ovu ekonomsku krizu - cene divljaju, posla regularnog nema, a i ko bi radio - država mu neda. Pa ti juri svoj rep kao kakav džukac i grickane nokte stavi u paprikaš koji kuvaš na vatri napolju, drvima koja nisi platio još i ne znaš kada ćeš.
I sad se iznervirah, baš

100e sam dala kao primer velike plate koja više nije tako velika.
One što rade za 15.000 po buticima i prodavnicama neću pominjati. Ne mogu da zamislim kako žive od toliko malo novca. I ne dao Bog da saznam.
Bilo je i ranije nemaštine i besparice. Ja sam generacija koja je preturila preko glave ratove, embargo, bombardovanje, proteste. Pa inflacija, plata od 2 marke, prazni rafovi, ne ponovilo se. Ali sada su radnje pune ali je novčanik sve tanji i tanji. Nekada si za 1000 din mogao napuniti torbu za bakaluk. A sada za taj novac gurneš u kesu par osnovnih potrepština.

Sada je to nemoguće.

I sad se iznervirah, baš
392-22-8.gif

Мени највише смета играње трговаца с ценама прехрамбених производа и козметике.Цене се у току недеље стално мењају а разлике су и по 50%.

sta se ovde radi i kolika je kriza je besmisleno i pricati
pricam o nama obicnim smrtnicima
i zao mi je jedino mog oca koji je radio i po 360 sati mesecno
i nekad i po dva posla i postenu penziju ne moze da ima
ali za 40 godina radnog staza....ma uzas
pri tom zavrsio viskoke skole itd

zato lepo od prve plate i prvog dana radnog staza privatni penzioni fond i cao

Kako se manifestuje?

I kako?

Hvala
Mislim da smo navikli na losu situaciju i pre, pa da i nema neke razlike od kada je proglasena kriza.

Lagodno se zivelo dok sam isla u vrtic. Svaka druga nedelja Italija. Iz narandze se samo sisao sok, ostalo bacalo. Hleb se uopste nije ni jeo. Nije se brojalo za taksi...
Posle nas je baka drzala sitima zahvaljujuci brasnu. Testo na 1001 nacin. Mislim na period kada se tuklo za ulje i mleko.
Onda se opet maaalo lakse disalo.

Ne znam. Ja sam navikla ovako. Moze bolje, ali mi nije strasno. Ili nemam prevelike prohteve...

sta se ovde radi i kolika je kriza je besmisleno i pricati
pricam o nama obicnim smrtnicima
i zao mi je jedino mog oca koji je radio i po 360 sati mesecno
i nekad i po dva posla i postenu penziju ne moze da ima
ali za 40 godina radnog staza....ma uzas
pri tom zavrsio viskoke skole itd

zato lepo od prve plate i prvog dana radnog staza privatni penzioni fond i cao
e tu će da se ovajdiš

- - - - - - - - - -

probali smo socijaliste pa demokratae pa sad ovu seljacku stranku,,nesto je trulo u drzavi danskoj
lol

trulo je jer su sve stranke lopovske interesne grupacije, bilo da su socijalisti il demokrate il ovi sad...sve ista bagra
lopovluk je ukorenjen u temeljima ove države i društva

e tu će da se ovajdiš

- - - - - - - - - -

trulo je jer su sve stranke lopovske interesne grupacije, bilo da su socijalisti il demokrate il ovi sad...sve ista bagra
lopovluk je ukorenjen u temeljima ove države i društva
bagra olosh i jajare lol ,,izgledjaju lepo.. kao okreceni grobovi.a gomila i se lozi na to.. lolcina

mislim da si u pravu , vec dve decenije vlada jedna stranka sa vise frakcija ..ujedinjeni lopovi srbije ULP lol

pa setijmo se kako je bilo u vreme tita...misim ja pamtim 80te vrlo dobro, iako sam bio osnovac...to se uzimalo ko je šta mogo...direktori keš, radnici iznosili mašine, alate, proizvode svoje fabrike...
i sve je bilo isto ko i sad...svako je krao kad god mu se ukazala prilika...samo što je sad najveći problem što za običnu raju, za narod više nema, nema šta da se krade jer se sve proćerdalo, nego samo mogu da kradu rukovodioci...da i dalje može da se krade, i narod bi bio zadovoljan i ne bi talasao...

Poslednja izmena:
pa setijmo se kako je bilo u vreme tita...misim ja pamtim 80te vrlo dobro, iako sam bio osnovac...to se uzimalo ko je šta mogo...direktori keš, radnici iznosili mašine, alate, proizvode svoje fabrike...
a ko je ondana pravio onolike fabrike hidroelktrane termoelektrane.zejezare cemnetare pivare gradjevinske gigante pruge i autoput.izgradio citave gradove ... danas prodaju i privatizuju? sta mislis da se sve to srusi majku im yeebem komunisticku lol

Kako se manifestuje?

I kako?

Hvala

Tako se zivi da necu da znam.
Ne mogu vise, nemam kapacitet.

Ceo moj zivot neka kriza, neki rat, neka opsta stvar, bitnija od nas, malih ljudi...i tako zivot prodje.

Na letu za Frankfurt, u mojoj, ekonomskoj klasi je bio nas ministar finansija. Psovala sam i drzavu, i nemastinu, i Nemacku pred kojom glumimo skrusenost.
Razgovaram sa najboljom drugaricom, ona nema kompas gde zivi, sama sa deckom, oboje preko 1000evra mesecno.
Na putu do kuce, svratim u Rodu i kupim obican dzem na sta se prodavac zaprepasti cenom i kaze kako bi trepela njegova deca gladna jer mesecno dobija 160evra, dvoje dece a zena ne radi.
Mi smo uboga sirotinja da cak i lak na noktima dodje uvreda...ali razumem ljude koji se raduju svom laku jer nemaju vise snage da vode svetsku politiku koja svejedno ide svojim tokom a svakog januara mi smo stariji godinu dana.

Pokusavam da se drzim podalje od skorojevica ali i od sirotinje jer ne mogu, ono sto se instiktivno zove dusa, ne moze vise da izdrzi. Predugo traje.

Back