Posesivni muškarci

LastDay

Leptirica
Poruka
5.574

11036.jpg

Tokom početnih faza veze obično se osećamo dobro kada se partner ponaša zaštitnički, pa čak i posesivno prema nama.
Osećamo pripadnost I to je lepo. Osećamo da naš partner pripada nama i mi pripadamo njemu.
Kada se ovaj osećaj pripadnosti izbalansira sa nezavisnošću i individualnošću, u stanju smo da izgradimo zdrav, trajan odnos.
Međutim, kada je ova posesivnost ukorenjena u nesigurnosti i ljubomori, ona se brzo može pretvoriti u toksičnu vezu
u kojoj se osećate kontrolisano i ugušeno.

Velika je razlika između toga da pripadate nekome u vezi i da vas partner poseduje.
Ovo može biti vrlo nezgodan pojam za većinu nas, jer svi posesivni odnosi počinju kao najromantičnija bajka.
Osećate se kao da ste konačno pronašli pravu osobu koja vas duboko voli i brine.

1240859_profimedia0334600969_ff.jpg

„Ljubav nije posesivnost; mnogi ljudi misle da je to ono što je ljubav ako nekoga potpuno poseduješ. Posedovati nekoga znači uništiti svaku mogućnost ljubavi “
. – Osho

Postoji suptilna razlika između toga što si zaštitnički nastrojen partner i posesivni ljubavnik.
Većina ljudi je posesivna u romantičnim vezama. Ovo je sasvim normalno.
I jednostavno zato što je vaš partner posesivan, to ne znači da želi da vas kontroliše ili manipuliše vama.
Ljubav i opsesija nisu isto.
Kada vas partner zaista voli, osećaćete se slobodno i oslobođeno u vezi, a ne vezani i ograničeni.
Ono što započinje s malo ljubomore lako se može pretvoriti u posesivnost i kontrolu.

posesivnost.jpg

-Ukoliko ne udovoljavate željama partnera, niste poslušni ili ne ispunjavate ono što partner traži od vas, partner će vam prigovarati, i dalje zahtevati neke stvari od vas.

-Jedan od ključnih znakova koji ukazuju na posesivnog partnera je njegova sklonost da vas podseti da ste središte njegovog sveta. To ne mora uvek biti znak posesivnosti, ali kada pokazuje bes ili ljutnju prema vašim prijateljima, kolegama ili članovima porodice, onda jeste.

-Kada vas partner pokušava odgovoriti od susreta s vašim prijateljima možete biti sigurni da je preterano ljubomoran i posesivan.
Verojatno će ih kritikovati, analizirati....

-Svaka odluka koju donesete – vaš partner želi biti deo nje.
Često ćete se čak osećati pod pritiskom da učinite ono što on žele da učinite, čak i ako odluka nema veze s njim.

-Posesivni partneri žele da osoba s kojom su u vezi oseća manjak samopouzdanja.
Skloni su emocionalnoj i psihičkoj manipulaciji i kraj njih se možete osećati kao da ne znate šta je najbolje za vas.
Skloni su vređanju i omalovažavanju.
Ništa što uradite nije za njih dovoljno dobro.

-Svu svoju ljubomoru i potrebu za kontolisanjem opravdava rečima da to sve radi iz ljubavi te tako izbegava odgovornost.

Screenshot_3416.png

-Budući da je posesivan, vaš partner ne može da vam veruje i možda misli da ga možda varate.
Stoga osećaju potrebu da vas špijuniraju i naruše vašu privatnost.
Mogu da hakuju vaše lične uređaje poput pametnih telefona i prenosnih računara, mogu da vas prate,
mogu da traže da neprestano delite svoju lokaciju kako bi vas proveravali.
Oni to mogu učiniti suptilno ili se mogu osećati ovlašćenim i tražiti od vas da delite lozinke za uređaje sa njima.

-Vaši stavovi i mišljenja za njih nemaju nikakvu vrednost jer su njihova mišljenja uvek ona ispravna.
Uvek će izneti svoja mišljenja kad god trebate nešto odlučiti.
Šta god da imate da kažete, njima zapravo nije važno jer oni vam ne veruju.

Screenshot_3419.png

-Vaš partner nikada ne može prihvatiti činjenicu da ste možda zauzeti u svom ličnom i profesionalnom životu.
Bez obzira šta radite ili koliko vam to može biti važno, uvek bi trebalo da im budete na raspolaganju.
Očekuju da ćete biti dostupni u svakom trenutku.

-Posesivni dečko ili devojka postaće preterano uznemireni kada provodite vreme sa prijateljima suprotnog pola.
To može učiniti vašeg partnera sumnjičavim do te mere da počne da veruje da imate seksualnu ili emocionalnu vezu.
Istraživači su otkrili da su muškarci više uznemireni zbog seksualnog neverstva svog partnera,
dok su žene više uznemireni zbog emocionalne neverstva svog intimnog partnera.

I PLUS:

Posesivan muškarac će vas uvek kontrolisati na društvenim mrežama.

Posesivan muškarac će vas uvek kontrolisati na društvenim mrežama.
Ja ne bih imao problem d ame devojka ili žena kontroliše. To je njeno pravo ako je već pristala da deli život sa mnom. Jer ja ne volim ništa da krijem jer me to opterećuje. Ako ima potrebu nešto sa pita da joj objasnim ja bih joj objasnio rado da ne bude uznemirena.

Nije lako sve to objasniti u jednom ili dva teksta. Kompleksno je sve to.

Ja jako brzo pobegnem kad primetim posesivno ponasa je kod partnera/partnerke...iako umem da budem pomalo ljubomoran ne volim da proveravam niti zelim...i kada dobijem razlog za ljubomoru samo umem da se uvrrdim i udaljim ili pocnem da prispitujem koliko je taj odnos stvarno iskren...
Postoji razlika izneđu bolesne ljubomore i paranoje i opradane sumnje.
@LastDay ovo se i na tebe odnosi.

moj recept drage dame kad god hocu da raskinem a ona ima solidnu platu... samo pocnem o plati tri dana neprekidno.....cetvrtog me blokirala na fonu samo mi javlja yettel, korisnica vas salje u pm i moli vas da se vise ne oglasavate :hahaha:

a u prevodu mrmlja sebi u bradu, ti ces moju platu raspikuco umetnicka i pokvarena :lol:

Šta to znači e. h.
I što to sebi tako "dodeljuješ"?
Evo ja pitam jer ne znam na šta misliš pod tim imenom
Gde si to sebi pripisala baš tako i zašto?
Slušam o zaljubljenosti ,potrebi da se non stop bude zajedno, osećaju da se ne može bez nekoga...ja ne znam šta je to.U redu mi je voleti nekoga ,nečiji karakter, osobine..
Ali biti opsednut...
Nikada mi se to nije desilo.

@Zelena milja to što nemaš ove gore "potrebe" opisane ovako ili u ovoj meri, ne znači da si eh.
Jednostavno imaš svoju meru vezivanja i nisi sklona clingy - vezama
(koristim ovu reč jer ne znam našu koja bi opisala ono kad se neko za nekog" zakači".)
Dakle, ne govori sebi o sebi tek tako neke stvari , mozak ne zna dal se šališ ili stvarno misliš pa će još to i da usvoji kao istinu.
Samo nežno prema sebi.
😉🧡

Back