Posao onlajn

Nema tu puno mudrolije, veća je konkurentnost. I zato puno njih radije biraju jeftinije. Ali tvrdim da i dalje tko zna posao može zaraditi. Nekima je bitna brza i kvalitetna usluga, traže one s dobrim recenzijama i tu su onda svi konkurentni. Također, na zapadu, za neke je bitno da su radnici iz iste vremenske zone.
Zaista je jebeno, mnogo veliki outsors se radi, Indijski IT sektor raste brzo, moj drug je zavrsio IT Academy za JS, i stvarno je znao JS , radio je u nekoj Indiskoj firmi u NS, i nakon god ipo dana je postao "visak", dobio 300k i sut kartu (zamenili ga sa nekim azilantima). Samo gledam kolko na infostudu sada traze agent support za Norvezanski, Nemacki i ostale zapadne drzave (sve osim Engleskog, to zna svaka druga osoba u Indiji). Sve se vrti oko outsorsanja, pa kad vidim samo malo kolko ogromnih firmi u BG-u ima tipa Kuehne+Nagel gde ti pocetna plata malo jaca od minimalca a u Bg-u rol virsla 250 dinara. Kontam da seniori i osobe koje nisu pocetnici (koje vec imaju neki deblji temelj znanja i vestine) nemaju tih problema.

Samo cekam jos par godina kad nam IT sektor bude bio 95% Azije koji ce da rade za 500 eur i bice im super.

Prognoziraš sveopštu bedu :mrgreen:
Ne bas bedu, al da je jebeno jeste. Ono, sto je veci corpo, to je outsorsing veci. Plafon znanja raste svake godine za junior poziciju, nekad bilo znas jedan jezik solidno, primljen si, danas ti treba 20 projekata na git-u da bi te razmotrili (pogledaj na helloworld malte ne bilo koju "junior" poziciju), mislim ovaj video kolko tolko je istinit

Opet, ne mogu ja sad puno palamuditi i voditi glavnu rec kad se ne razumem u ekonomiju i sveopstu situaciju, citiram ono samo sto sam video i cuo. Opet, uvek postoji 1000 faktora, dal se znas snaci, dal imas nekog da te preporuci, dal ucis jezik koji ce biti siguran u buducnosti ili ce ga pojesti neki novi za dorucak itd itd.... Ali u svakom slucaju svake godine postaje teze.

Ako neko zna bolje (a 99% da zna) voleo bih da objasni sveopstu situaciju naseg IT sektora u 2024 godini.

Poslednja izmena:
Pa lepo si sve rekao ovde nikada neće biti bolje može samo gore. Ja sam 5 god studirao na državnom univerzitetu i diplomom mogu da obrišem dupe a radim izvan struke ceo život.

Šta god da planiraš i počinješ u životu, znaj da je srbija jedno teško srhanje.

U Srbiji radis sta hoces,ili ne radis,a kupis diplomu opet kad hoces.Tako se ponizavaju ljudi koji su cepali klupe i stolice,pa i njihova pamet,jer im ovi sto nista ne znaju sole mozak.Nazalost,takvo je stanje u Srbiji.

Online je dobar za stvarno obrazovane ljude jer im to ne oduzima mnogo vremena ali su slabije plaćeni jbg. Em srbija rupa em glad, pohlepa i nemaština jbg. Samo neko gleda da te osakati.

Žena i ja radimo online i mnogo mi je lakše da me nazivaju neradnikom i džabalebatorom. Čak i podnesem kritike da samo gledam u telefon dok nešto iznenadno završavam 🤗

Back