PORUKE PATRIJARHA PAVLA

"Pozvani smo da činimo saglasno svome zvanju, onoliko koliko možemo i koliko nam je Bog dao. Ni manje, ni više, a ono što mi ne uspemo da učinimo, to ostaje da učini Gospod i nadopuni naše nedostatke."
Kad bismo samo ovu od mnogih poruka patrijarha Pavla upamtili, učinili bismo život mnogo boljim i sebi i drugima. Ali, i učenje je proces. Ako mnoge jednostavne, a mudre reči nismo dokučili za njegova života, nije kasno da ih se podsetimo, da ih pamtimo i prenosimo.

- Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.

- Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.

- Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo.

- Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih jer ne znaju šta rade.

- Kao Patrijarh srpski, svoje prvenstvo među jedinkama, a i svako prvenstvo među ljudima, shvatam kao prvenstvo služenja, žrtve i krsta.

-Crkva ne odbija ni one koji misle da su nevernici, pogotovu kad i oni traže načina da dođu u Patrijaršiju, svejedno iz kakvih namera. Uostalom, ja sam svešteno lice, a sveta tajna sveštenstva ne pravi odbir koga ćete primiti i saslušati, ako ga neka muka vodi do vas. A i grešnici su uglavnom veoma nesrećni ljudi, naročito kad su prepuni sebe.

- Smatram da smo za tragediju u Jugoslaviji odgovorni svi. Da su se u ovoj situaciji raspada Jugoslavije našli danas oni ljudi koji su je na miran, ljudski način, sporazumom stvorili 1918. godine, mislim da bi je oni i razložili na miran, ljudski način, sporazumom.

- Da je i svima nama, kao ljudima i hrišćanima, jasno načelo da „zlo dobra donijeti neće“, da je „krv ljudska hrana naopaka“, stvari bi išle sretnije.

Divne misli,Jenny, jedinog zivog sveca kojeg smo mogli da vidimo medju nama.
U svom blogu "Patrijarhove misli" sam navela neke slicne,mudre setence gospodina Pavla..
Mozda je ovo prilika da navedem neke reci(ne znam cije su,ali sam naletela na njih na Mrezi),a odnose se na naseg,skoro otislog,velikog coveka..
"Od rodjenja slabasan,stasom omalen,postao je gromada..ljudska velicina koja je preuzela na sebe strasan teret-duhovno vodjstvo jednog naroda u najvecoj krizi posle II.svetskog rata.
Izneo je ne samo ratne godine,sankcije,raspad jedne zemlje,krvave obracune u ime razlicitih vera..izneo je nesto mnogo teze na svojim nejakim starackim plecima.. teret,sudbinu ovog naroda.."
Ove reci predstavljaju odraz postovanja,one su omaz nasem patrijarhu,gospodinu Pavlu..

Back