Portugalski

• Začetnik teme Začetnik teme ILO
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@ Neco... prvo, izvini sto kasnim sa odgovorom, ali sad sva ova frka oko pocetka skole...:S
Sto se tice portugalskog - raspitacu se za dobre sajtove, jer sam ja to skidala na toliko mesta da vise ne znam ni sama... ali npr. kupila sma nasu kjnizicu Sa PORTUGALSKIM u svet u kojoj su napisane fraze u raznim situacijama... tu sam zapravo i naucila razliku izmedju portugalskog i, da kazem, brazilskog... videla sam da je neko rekao da mu/joj se vise svidja brazilski... Licno, ja kod brazilskog izgovora volim ono TJ i DJ...a kod portugalskog, sa druge strane, SH i ZH :D

i odmah da vas uputim - 90% slucajeva - na sajtovima o portugalskom kao jeziku, cete skoro uvek naci brazilski izgovor, neke njihove fraze i slicno ;)

Ako je nekom od koristi:

Poceo sam da ucim portugalski sa kursom,"Portugues sem fronteiras",manja knjiga sa dve kasete.
ISBN 972-9018-54-5.
Vreme "ucenja":
0630-1300.Pauza:1300-1400-;ucenje:1400-1700.Posle "slobodno".
Imo sam fore samo 4 nedelje,do pocetka posla.
Metod rada:a)pustim kasetu sa doticnom lekcijom
b)snimim lekciju na "endless tape"(3 minuta)
c)citam lekciju,nepoznate reci zapisujem,u knjigu,pored il ispod teksta
d)kad "ukapiram"lekciju,pustam "endless tape"i pokusavam da glasno imitiram izgovor
e)prepisujem tekst na hartiju,"endless tape"ukljucen
f)kad se "odmaram",endles tape ukljucen,pa i nocu,tiho,subliminalni mozak nije nikad
iskljucen
Bom sucesso!

da li bi neko mogao da mi pojasni upotrebu preterito mais-que-perfeito i uporedi sa spanskim, engleskim ili sprskim?
meni to lici na pluskvamperfect (davno proslo vreme, past perfect tense) ali ono sto me najvise buni jeste sto ovaj oblik veoma lici na perfekat subkontiva u spanskom iako postoji jos jedan oblik u spanskom koji je srodan onom u portugalskom, ali se ipak nesto redje koristi....da li neko moze d ami potvrdi ovo i objasni u cemu je razlika izmedju simples i composto posto ja sustinsku razliku zapravo i ne vidim :neutral: hvala! :)

Back