- Poruka
- 399.930
Za mene najzanimljiviji portret, ne samo u slikarstvu, vec u svim umetnostima, je portret Dorijana Greja, ali ne slikarski, vec književni portret.
"Slika Dorijana Greja" nije samo priča o mladicu koji ostaje večno mlad, dok njegov portret stari. To je najdublji portret ljudske duše,
koji sam "videla" u bilo kom mediju umetnosti. On prevazilazi formu slike, romana ili mita, to je portret čovekove unutrašnje istine, skrivene od sveta.
Šta ga čini drugačijim od svih ostalih portreta?
️ Portret nije samo slika, on je književni simbol i psihološko ogledalo.
️ Odnos između spoljašnje lepote i unutrašnje iskvarenosti.
️ Umetnost kao ogledalo savesti i moralna odgovornost čoveka.
️ Portret postaje "duša" koja nosi tragove izbora, grehova i istine.
️ Priča o opsesiji izgledom, prolaznosti i narcisoidnosti, danas još aktuelnija.
Ovaj "portret" govori o čoveku.
♡ Da svako od nas ima jedan skriveni portret koji niko ne vidi.
♡ Da moral nije pitanje društvenih pravila, vec unutrašnje čistote.
♡ Da lepota bez dobrote postaje razorna sila.
♡ Da umetnost može da prikaže ono što život skriva.
Naravno , postoje brojni fascinantni portreti: Rembrantovi portreti, "Mona Liza", filmski portret u "Amadeusu", pozorišni portret u "Hamletu"...
Svi oni prikazuju ono spolja ili psihološko. Samo Dorijanov portret prikazuje transformaciju duše. I zato ga biram.
Marija Pantić
"Slika Dorijana Greja" nije samo priča o mladicu koji ostaje večno mlad, dok njegov portret stari. To je najdublji portret ljudske duše,
koji sam "videla" u bilo kom mediju umetnosti. On prevazilazi formu slike, romana ili mita, to je portret čovekove unutrašnje istine, skrivene od sveta.
Šta ga čini drugačijim od svih ostalih portreta?
Ovaj "portret" govori o čoveku.
♡ Da svako od nas ima jedan skriveni portret koji niko ne vidi.
♡ Da moral nije pitanje društvenih pravila, vec unutrašnje čistote.
♡ Da lepota bez dobrote postaje razorna sila.
♡ Da umetnost može da prikaže ono što život skriva.
Naravno , postoje brojni fascinantni portreti: Rembrantovi portreti, "Mona Liza", filmski portret u "Amadeusu", pozorišni portret u "Hamletu"...
Svi oni prikazuju ono spolja ili psihološko. Samo Dorijanov portret prikazuje transformaciju duše. I zato ga biram.
Marija Pantić