mislim da ako imas zdravstveno osiguranje, da mozes osiguras i clanove porodice, bez obzira gde oni zive… iako ne zive u Nemackoj, trebalo bi da mogu da dobiju osiguranje (proveri to u svojoj Krankenkasse). ako bi do tada uspeli da obezbedite osiguranje i za tvoju zenu, mislim da ne bi trebalo da imate problema bar sto se osiguranja i bolnice tice… a kako bi posle bilo vezano za njenu vizu, prijavu deteta i dr. nemam pojma.
znaci, prva adresa gde bi se ja obratio je tvoje zdr. osiguranje, bez toga tesko da mozete da sredite regularno porodjaj.
mislim... kada bi u bilo koju bolnicu doveo zenu bez osiguranja kojoj krece porodjaj, naravno da bi je porodili i dali potpunu negu i njoj i bebi, to nij jer to oko osiguranja lekare i sestre ne interesuje, oni rade svoj posao nevezano za administraciju. pretpostavljam da bi ti posle toga isporucili racun od par hiljada €, pa da tvoja zena posle to u Srbiji pokusa da refundira ili sl.
u svakom slucaju, ako ne sredite sve regularno, ja se ne bi upustao u takvu avaturu. ne razumem zasto vam je uopste bitno da se dete rodi u Nemackoj?! nikakve posebne olaksice koje se ticu viza, boravka, drzavljanstva i sl. necete imati zbog toga, ako si na to mislio.