Porodjaj u 40godini da ili ne

Naravno da nije isto... Nije isto da li putujemo nas dvoje, opusteno, pauza kad nam se prohtje... Ili putujemo sa bebom, stajemo da promijenimo pelene, da nahranimo bebu koja neca kao mi da se strpi do sledeceg restorana... Sasvim drugacije. Ali ne moze mi niko reci - kraj svakog uzivanja!
To su mi govorili i kada sam se sa 18 udala - nema tebi fakulteta, nema tebi putovanja = nema tebi mladosti.
Od kako sam se udala, nema gdje nismo isli, osjecam beskrajnu slobodu i nikada nisam sama i usamljena, sto se tice fakulteta, pomenuh hiljadu puta - uspjesno prevalila pola, sve u roku, sada, ako Bog da da dam uslov za 4 godinu... Diplomiracu kao mama jedne male bebe.

Tako da, kao sto rece enna - kako ko dozivi.
Moja je drugarica u 5 mjesecu jedva hodala, non stop je plakala, nije mogla da jede sem neku probranu hranu...
Ja ponekad i zaboravim da sam trudna.
Ona je tada pala u zestoku depresiju i kuknjavu - jao, sta cu kada se beba rodi...

Svi smo razliciti i ja sam uvijek optimista. Cak i kada imam daleko vece probleme, rugam im se u lice i ne dam da me pokolebaju... That's my way! ;)

Bravo Nevena, samo zadrzi takav stav, ti si ocigledno odgovorna mlada zena koja sazrela mnogo pre mene. Uvek sam se divila mojoj koleginci koja je zavrsila fakultet sa jednim malim detetom a upisala magistarski dok je bila trudna sa drugim! Sad ima dvoje velike dece a samo je godinu starija od mene! Takvim zenama svaka cast!:D:D:D
Ili druga moja drugarica koja ima nekih 25god., troje dece i zavrsava fakultet!:D:D:D
Ja nazalost nisam bas toliko hrabra ili pametna ali se svakao divim takvim zenama!

I ovde se izvinjavam ako ponavljm već rečeno:

Postoje dva jaka razloga da se ne rađa kasno:
1.biološki - rizik da dete već po rođenju bude defektno.
2.socijalni efekat zbog starosti roditelja (fizička snaga i energija da se bavi detetom, razumevanje za savremene tokove, sposobnost da se zaradi dovoljno...)

kad dete bude imalo 15 - mama će imati 55,
kad dete bude imalo 20 - mama 60...i tako dalje

stvar je da postoje životne faze koje od osobe zahtevaju puno truda:
-detinjstvo, pubertet, škola, zaposlenje, rođenje svoje dece, bavljenje ostarelim roditeljima...

svaka od tih faza tokom svojeg najintenzivnijeg perioda, zahteva određeno usredsređivanje osobe, na račun drugih stvari. Problem koji ovakvim "iskakanjem iz voznog reda" nastaje
je što će se mnogi od tih "životnih zadataka" vrlo neugodno ispreklapati, a od nekih će se možda i morati odustati, neki će se i pogrešno obaviti...

Naravno, i oni koji sve rade "na vreme" ne urade sve kako treba, ali u ovakvom slučaju
veći je rizik.

Ovo je post sa kojim se najvise slazem. Naravno da moze da se polozi vozacki sa 40, naravno da se moze uciti i diplomirati sa 50, ali za sve postoji vreme kad se neke stvari lakse obavljaju (sto kaze ona pesma "sve je lako kad si mlad svaka rana manje boli), drugacije se ustaje tri puta nocu sa 25, drugacije sa 45, neko je pomenuo i povecanu verovatnocu da se javi daunov sindrom, zene sa preko 35 idu obavezno na amniocintezu, ne moraju se doziveti unucici...

Sad smo mi malo i razmazeni, ne ulazimo u brak dok nemamo dva posla, stan, auto... Dok se to sve ne obavi prodje dosta vremena i kad se steknu drustveni uslovi, bioloski se pokvare... Vecina nas imamo roditelje starije od nas 25-30 godina koji su prve godine svog braka provodili kao podstanari pa im sad nista ne fali.

Takodje sam primetio da je veliki broj roditelja koji su dobili dete u toku studija uspesno zavrsila svoje skolovanje, valjda ih je zivot naucio da su malo ozbiljniji i efikasniji, dok ce oni koji su mamini i tatini mezimci da se smaraju sa 33, da budu pod stresom i sl. i ne stignu ni da srede tu jednu obavezu iako nemaju decu kod kuce. Imaju dvadesetogodisnji staz po kaficima, ove godine ce posetiti svoj deveti Exit iako ih vise nista ne moze impresionirati i tesice se kako se osecaju mladim i zive punim plucima i "zaliti" svoje skolske drugove koji idu na roditeljske sastanke jer oni nisu "proziveli".

Pijh, znam ja jednu djevojku koja je sa 27 godina na III godini moga faksa. Vec je to treci koji je upisala i ne namjerava da ga privodi kreju. Prethodna dva je pocela, pa kad zapne - odustaje i trazi neki drugi.
Ne misli ni o poslu, ni o porodici, ni o cemu.. A ludi tata finansira...

Enna, nisam ja nesto posebno pametna. Moguce cak i da sam lakomislena pa da stoga tako olako dozivljavam sve sto mi se postavi kao prepreka... Svako ima svoj trenutak i to nije pitanje hrabrosti i pameti vec trenutka. Svi su me osudjivali, ismevali, sazaljevali kada sam sa 18 objavila da se udajem. Nije me bilo briga. Nas dvoje smo to radili jer smo to osjecali kao pravu odluku.
Rodjak se ozenio sa nepunih 30 nakon 10 godina veze. I to je ok. Njima je tako odgovaralo. Meni ne bi, ali njima jeste.

Ista prica sa klincima, ali je nepobitno da su svi rizici sa 25 mnogo manji nego sa 40... Sa druge strane znam zenu koja je rodila potpuno zdravo dijete sa 40, a i jednu koja je sa 32 rodila bolesno... Nema pravila, ali je vjerovatnoca na strani mladjih rodilja... Ali to svakako nije razlog zbog koga sam odlucila da rodim sa 21, jer mozda nisam toliko ni znala. Osjetila sam se spremnom i jako sam to zeljela... To je pravi razlog.

Dece je sve manje,to je vec svima poznato.Treba deca da se radaju,ali dali treba da se radjaju posle 40 go.Mozda nisam u pravu sto cu ovo da kazem,ali meni je zao svakog nerodjenog deteta kad vidim da ga nosi zena 40ih godina.Nekazem da ga ne moze roditi,ali nemoze mu pruziti djetinstvo kao mlada majka.Kad ga dovede u 1 razred druga deca ce misliti da je dosao sa bakom.:confused:Posto nam je sve kraca zivotna dob i sve vise raznih novih bolesti:confused:kako moze majka 60ih pomoc i razumet dete od 20go.Zao mi je ako sam nekog uvredila nimije to namera,samo bi zeljela da znam dali neko misli drugacije.:!::?:

Rodila sam dvoje dece sa 40, starija deca imaju 14 i 12. Zelja mi je da rodim bar jos jedno dete i dva usvojim. Nikada necu, dok sam ziva, prezaliti sto do sada nisam rodila jos dece! Imam poznanicu koja ih ima devetoro. Sve drugo je za zenu besmisleno. mozes da imas sva blaga i ne znam ni ja kakav polozaj, ako nemas decu, ti si neostvarena zena. Ja bih zakonom zabranila abortus! Sto se starosti tice, izgledam mladje od svih i imam vise energije, bas zahvaljujuci deci. Da l me neko gleda kao baku ili mamu, briga me, a briga i moju decu, jer su oni svesni koliko su bogatiji od druge sirote usamljene dece.
I jos, ne umem da objasnim zenama koje imaju jedno dete, kako se ljubav umnozi kad imate dvoje, troje i vise dece. Koliko ste lepsi, cistiji i iznutra vise puni Ljubavi!
I hiljadu puta je lakse organizovati se.
i deca su normalnija.

Pijh, znam ja jednu djevojku koja je sa 27 godina na III godini moga faksa. Vec je to treci koji je upisala i ne namjerava da ga privodi kreju. Prethodna dva je pocela, pa kad zapne - odustaje i trazi neki drugi.
Ne misli ni o poslu, ni o porodici, ni o cemu.. A ludi tata finansira...

Enna, nisam ja nesto posebno pametna. Moguce cak i da sam lakomislena pa da stoga tako olako dozivljavam sve sto mi se postavi kao prepreka... Svako ima svoj trenutak i to nije pitanje hrabrosti i pameti vec trenutka. Svi su me osudjivali, ismevali, sazaljevali kada sam sa 18 objavila da se udajem. Nije me bilo briga. Nas dvoje smo to radili jer smo to osjecali kao pravu odluku.
Rodjak se ozenio sa nepunih 30 nakon 10 godina veze. I to je ok. Njima je tako odgovaralo. Meni ne bi, ali njima jeste.

Ista prica sa klincima, ali je nepobitno da su svi rizici sa 25 mnogo manji nego sa 40... Sa druge strane znam zenu koja je rodila potpuno zdravo dijete sa 40, a i jednu koja je sa 32 rodila bolesno... Nema pravila, ali je vjerovatnoca na strani mladjih rodilja... Ali to svakako nije razlog zbog koga sam odlucila da rodim sa 21, jer mozda nisam toliko ni znala. Osjetila sam se spremnom i jako sam to zeljela... To je pravi razlog.

E to jeste pravi razlog, o tome ti govorim, ti si ocigledno u 21 zrelija nego ja u to vreme(bar po tom pitanju:mrgreen:), meni deca nisu bila na kraj pameti(ne kazem da mi sada nije zao) ali sta je tu je, ali posto sad zelim da imam makar troje(imam jedno), verovatno cu radjati do 40-te:lol::-P:razz:

Back