Porodicno nasledje

Razvedeni roditelji - majka radila dobar posao,ali radno vreme od ujutro do uvece.
Dete imalo sve tip-top najnovije,najmodernije...
Pretpostavljam da je zelela - ako smo mu barem uskratili da odrasta u normalnoj porodici - neka ima sve materijalno.

Dete je kasnije mrzelo, jer nije bila pored njega da pricaju i da ga posavetuje kad mu je bilo potrebno.
Od svega je imao samo - materijalne svari.

Sluchaj je iz inostranstva.

Ima takvih slucajeva...

Ne znam sta je tu u pitanju....mislim da je ipak nesto do licnosti,senzibiliteta.

... da su se oni ipak rodili bez naklonosti za poroke..pored toga - sto su zamrzeli alkohol zbog oca ^^
kome alkohol je doneo dobro..
nijedna zena ne voli da joj muskarac mirise na kiselo,obicno se covek menja pa joj bude i blam..
cesto se zbog alkoholisanja desavaju i zlostavljanja itd..
kad dete sve to gleda dozivljava traumu jer dete podjednako voli oba roditelja,

Razvedeni roditelji - majka radila dobar posao,ali radno vreme od ujutro do uvece.
Dete imalo sve tip-top najnovije,najmodernije...
Pretpostavljam da je zelela - ako smo mu barem uskratili da odrasta u normalnoj porodici - neka ima sve materijalno.

Dete je kasnije mrzelo, jer nije bila pored njega da pricaju i da ga posavetuje kad mu je bilo potrebno.
Od svega je imao samo - materijalne svari.

Sluchaj je iz inostranstva.

klasika. ne kupuje se sve novcem. vrijeme provedeno s roditeljima nikakve stvari ne mogu zamijeniti.

Takodje - porodica sa troje dece.
Cerka mi je pricala kako su njeni roditelji uvek obracali paznju na to - kako izgleda spolja.
... da je lepo obucena, sve masnice i cvetici, da se bavi stvarima koje su reprezentativne, i drustveno cenjene...
a nikad nisu obracali paznju na to kako se ona - oseca.

Rezultiralo je tome da ode u krajnost, i uda se za decka koji dolazi iz jedne zemlje "treceg sveta" ,
koji nema materijano - apsolutno nista, i na samom dnu je drustvene lestvice...
ali je - covek, i brine se o tome kako se ona oseca... valjda.

Takodje - porodica sa troje dece.
Cerka mi je pricala kako su njeni roditelji uvek obracali paznju na to - kako izgleda spolja.
... da je lepo obucena, sve masnice i cvetici, da se bavi stvarima koje su reprezentativne, i drustveno cenjene...
a nikad nisu obracali paznju na to kako se ona - oseca.

Rezultiralo je tome da ode u krajnost, i uda se za decka koji dolazi iz jedne zemlje "treceg sveta" ,
koji nema materijano - apsolutno nista, i na samom dnu je drustvene lestvice...
ali je - covek, i brine se o tome kako se ona oseca... valjda.

Rezultiralo je time da je ona očito ostala normalna usljed sveg tog prenemaganja radi vanjske slike. Svjesno ili nesvjesno dala im je lekciju koja ih je vjerovatno šokirala...ali ako je ona sretna, tko više ima pravo da joj sudi?

Rezultiralo je time da je ona očito ostala normalna usljed sveg tog prenemaganja radi vanjske slike. Svjesno ili nesvjesno dala im je lekciju koja ih je vjerovatno šokirala...ali ako je ona sretna, tko više ima pravo da joj sudi?

Svi smo bili sokirani....

Da, tata,brat i sestra su bili zgrozeni ... jedino je mama podrzala. tj. shvatila da je to ono sto ona zeli i sto joj je potrebno.

Ja sam se plasila jer su ipak iz dva razlicita sveta...

U braku su vec 3 godine, i koliko ja znam sve je u najboljem redu :ok:

Svi smo bili sokirani....

Da, tata,brat i sestra su bili zgrozeni ... jedino je mama podrzala. tj. shvatila da je to ono sto ona zeli i sto joj je potrebno.

Ja sam se plasila jer su ipak iz dva razlicita sveta...

U braku su vec 3 godine, i koliko ja znam sve je u najboljem redu :ok:

To je najvažnije. Imam prijatelje, ona je odrasla u konzervativnoj izrazito katoličkoj porodici....na studiju se zaljubila u Afrikanca i možeš misliti situaciju kad ga je dovela kući i predstavila kao zaručnika...ali uspjeli su, imaju petero divne djece i super se slažu. Nema pravila, svi smo mi ljudi, nije važno od kud smo i kakve boje...važno je nešto drugo, što mnogi od nas u zadnje vrijeme sve više zaboravljaju.

Jako malo osoba je imalo tu privilegiju da odraste u "idealnoj" porodici.

Mama i tata,
koji imaju harmonican brak,
koji su zainteresovani za zivot,
zdravlje i srecu svojih potomaka,
i koji su svojim primerom i staranjem uspeli da ih izvedu na pravi put....
i da je sve bilo bas u redu.

Vecina nije imala harmonicne odnose

-roditelji su rastavljeni
-ili zive u braku, ali imaju ljubavnika/ce
-ne provode dovoljno vremena sa decom
-jedan roditelj je umro
-odrasli su u domu za nezbrinutu decu
-zivot sa ocuhom/macehom

ili

-roditelj je alkoholicar (ili neka druga bolest zavisnosti)
-nasilje u kuci
-jako teska finansijska situacija

Interesuju me vasa zapazanja iz stvarnog zivota - vasa licna iskustva ili iz vase okoline....
Kako se to odrazilo na razvoj te licnosti?
Koje posledice je ostavilo?

Da li te osobe kasnije imaju poteskoce da ostvare potpunu harmoniju u porodici koju zasnivaju?

Apsolutno i nedvosmisleno DA. Ako se sa takvima uhvatis u kolo mogu samo da te okrivljuju sto nisi u njihovoj kozi.
Pre nekoliko godina sam na ovom forumu isto ovo tvrdio, samo sto se radilo o razvodu i deci. Napali su me onlybeer, cijanid, jedna forumasica koja je najcesce na forumu zene i ljubav i seks (ne mogu da trazim ime, nemam vremena) itd. koji su se i sami razveli i kojima su se roditelji razveli. Konstantno su pokusavali da me okrive zato sto sam rastao u porodici u kojoj nije bilo razvoda. Psovali su me i vredjali, a da nisu pomenuli da su se i oni razveli ili su od razvedenih roditelja. Licemeri obicni.

Apsolutno i nedvosmisleno DA.
Ako se sa takvima uhvatis u kolo mogu samo da te okrivljuju sto nisi u njihovoj kozi.
Pre nekoliko godina sam na ovom forumu isto ovo tvrdio, samo sto se radilo o razvodu i deci. Napali su me onlybeer, cijanid, jedna forumasica koja je najcesce na forumu zene i ljubav i seks (ne mogu da trazim ime, nemam vremena) itd. koji su se i sami razveli i kojima su se roditelji razveli. Konstantno su pokusavali da me okrive zato sto sam rastao u porodici u kojoj nije bilo razvoda. Psovali su me i vredjali, a da nisu pomenuli da su se i oni razveli ili su od razvedenih roditelja. Licemeri obicni.

Naravno. Isto mi se desilo na LjiS-u recimo...nedavno.
Neke 2 zene i muskarac-svi u srednjim godinama- bez porodice,ali zato sa nizom promasenih vezama iz proslosti ~~~~
me napadaju za neke stavove.

Bilo bi dobro kad bi ljudi barem dok pisu na forumu mogli da se distanciraju od svojih licnih situacija,
i pisu objektivno ^^

- - - - - - - - - -

Sto se tice tvog stava - definitivno DA, sa izuzecima.
Od 10 dece iz rasturene porodice-1 mozda ocuva svoj brak, i zivi relativno mirno.

Poslednja izmena:
Pricam sa dve osobe pre par dana , koje su obe bivsi narkomani,a ona se bavila i prostitucijom (elitnom),
i oni mene ubedjuju kako je to strasno lose biti zasticen od porodice, jer onda ne naucis kakvi su ljudi,
i svako moze da te obmane itd.... :roll:
Treba neko da te baci da budes sam i da se snalazis :roll:

Jes' , pa da svi moraju da se bave prostitucijom da bi se "snasli" ^^

Neki ljudi prodju kroz zivot kao po trnju, a neki mnogo lakse :)... ovi prvi ocigledno nikad nece biti ok sa tim :)

Poslednja izmena:
kome alkohol je doneo dobro..
nijedna zena ne voli da joj muskarac mirise na kiselo,obicno se covek menja pa joj bude i blam..
cesto se zbog alkoholisanja desavaju i zlostavljanja itd..
kad dete sve to gleda dozivljava traumu jer dete podjednako voli oba roditelja,

e kad bi problem bio samo u neugodnom mirisu, zadahu....jako je malo onih koji kad popiju, odu da spavaju i ne rade probleme....velika većina pokazuje svoju tamnu stranu. Onako kad gledam sve to, ne znam da li su gori oni koji piju ili oni koji ih štite, kao imaju problema pa moraju da si daju oduška...a onda si oduška daju i na porodici koja sve to mora da trpi.kao da problemi nestanu kroz alkohol...uglavnom se još povećaju.

Pricam sa dve osobe pre par dana , koje su obe bivsi narkomani,a ona se bavila i prostitucijom (elitnom),
i oni mene ubedjuju kako je to strasno lose biti zasticen od porodice, jer onda ne naucis kakvi su ljudi,
i svako moze da te obmane itd.... :roll:
Treba neko da te baci da budes sam i da se snalazis :roll:

Jes' , pa da svi moraju da se bave prostitucijom da bi se "snasli" ^^

Neki ljudi prodju kroz zivot kao po trnju, a neki mnogo lakse :)... ovi prvi ocigledno nikad nece biti ok sa tim :)
Niti jedna krajnost nije dobra; ako je netko uvijek zaštićen od strane obitelji, ako obitelj uvijek bdije nad njim, ta će se osoba izgubiti u životu kad dođe u dodir sa stvarnim problemima, a obitelji ne bude blizu da pripomogne....
Netko krene sam i pronađe dobar put, netko zaglavi i uz pomoć obitelji, netko nikad ne nađe put....nema tu pravila. Obitelj je temelj, a mnogo toga se iskristalizira kroz život.....
Sjetila sam se jednog primjera, ali sad nemam vremena, pisat ću kasnije. :)

Niti jedna krajnost nije dobra; ako je netko uvijek zaštićen od strane obitelji, ako obitelj uvijek bdije nad njim, ta će se osoba izgubiti u životu kad dođe u dodir sa stvarnim problemima, a obitelji ne bude blizu da pripomogne....
Netko krene sam i pronađe dobar put, netko zaglavi i uz pomoć obitelji, netko nikad ne nađe put....nema tu pravila. Obitelj je temelj, a mnogo toga se iskristalizira kroz život.....
Sjetila sam se jednog primjera, ali sad nemam vremena, pisat ću kasnije. :)

Osoba mora nekad da se odvoji od roditelja i postane samostalna.
Ali to se radi sistematski, i porodica i prijatelji treba da daju podrsku osobi u tome.

Ali mnogi koji su bili prinudjeni da se snalaze, prepusteni sami sebi ...
su prosli kroz jako lose stvari, i zbog toga ce trpeti posledice koje i ne mogu tako lako da se otklone.
Droga i prostitucija extremi... ali mozda neke nemile situacije,nezgodni ljudi itd.

Porodica je neophodna, da bi te zastitla od takvih destruktivnih iskustava.

Znam dečka, jedinac, roditelji mu pružili sve, radili mu domaći, sve rješavali umjesto njega, nije imao nikakve radne navike, nikakve obaveze...a onda je iznenada, u istoj godini izgubio i majku i oca, ostao sam. Do punoljetnosti bio je kod jedne obitelji prijatelja koji su ga odgajali kao svoje dijete. kad je napunio 18, osamostalio se...imao je sve što mnogi grade cijeli život: novu kuću, auto i dosta para na računu...ali nije znao šta i kako s tim...osjetio je moć novca i slobode, ostavio školu, počeo piti...prijatelje je imao dok je bilo i novca. Društvo, prijatelji i rođaci pokušali su da ga usmjere, ali nije bilo koristi.
Često razmišljam u kom bi pravcu krenuo njegov život da je imao roditelje...jer svaki bi scenario i tada bio moguć.

Oboje ste u pravu. Da su i ostali živi, vjerovatno bi bilo slično, živio bi na njihov račun.
Roditelji griješe kad žele djeci sve pružiti...treba ih naučiti da imaju obaveze, da su odgovorni....jer će kad tad morati sami krenuti u život.

Back