Porodicno nasledje

gost 343533

Elita
Poruka
17.529
Jako malo osoba je imalo tu privilegiju da odraste u "idealnoj" porodici.

Mama i tata,
koji imaju harmonican brak,
koji su zainteresovani za zivot,
zdravlje i srecu svojih potomaka,
i koji su svojim primerom i staranjem uspeli da ih izvedu na pravi put....
i da je sve bilo bas u redu.

Vecina nije imala harmonicne odnose

-roditelji su rastavljeni
-ili zive u braku, ali imaju ljubavnika/ce
-ne provode dovoljno vremena sa decom
-jedan roditelj je umro
-odrasli su u domu za nezbrinutu decu
-zivot sa ocuhom/macehom

ili

-roditelj je alkoholicar (ili neka druga bolest zavisnosti)
-nasilje u kuci
-jako teska finansijska situacija

Interesuju me vasa zapazanja iz stvarnog zivota - vasa licna iskustva ili iz vase okoline....
Kako se to odrazilo na razvoj te licnosti?
Koje posledice je ostavilo?

Da li te osobe kasnije imaju poteskoce da ostvare potpunu harmoniju u porodici koju zasnivaju?

Poslednja izmena:
Roditelji moje najbolje frendice su se uzeli jer su nju napravili, ne vole se i tako dalje, losa finansijska situacija i ona ne funkcionise u normalnim vezama, vec samo trazi neke drkose.
Valjda su se njeni uvek i mnogo svadjali i odrasla tako pa ne moze da pusti u srce nekog.

Ja imam dosta zapazanja....
pa cu ih redom zapisivati, kako se koga setim.

Decko odrastao bez roditelja, u domu za nezbrinutu decu + invalid.

Razvio se u moralnu i obrazovanu osobu...

Ali mu nedostaje topline,raznovrsnosti osecanja,ljubavi....

Pretpostavljam da je imao ok osobe za vaspitacice, ali tamo svako odradi svoj posao,
a nema te prave porodicne ljubavi i brige.

Osoba koja je odrasla u jako skromnim uslovima,
i od punoletstva zaradjuje za sebe,
jer roditelji ne mogu da joj posalji - bas ni jedan jednini dinar (puno dece u porodici).

I kasnije kada se sredila, i dobar posao, i porodica, i ustedjevina,
stedljiva je preko svake mere,i plasi se da -nece imati.

to je generacijski neprekinuti niz.
do pre samo nekoliko decenija zivelo se jos uvek u nekim porodicnim zajednicama koje imale jednog "domacina" koji yebo sve ukucane jer mu se moglo..Tradicionalna SrBska porodica. do qrtza..

Taj detalj je zabelezen u Kostana-i , Bore Stankovica.

Ali to je valjda samo u zabacenijim delovima nase zemlje bilo :think:

U Bg i Vojvodini toga nije bilo , ili?

- - - - - - - - - -

Treba prvo da bude dobar za sebe i prema sebi, a za porodicu polako.

U pravu si. Najpre da povrati samopostovanje, i zdrav odnos prema svom egu....
bez obzira sta je dozivela osoba.

Citanje knjiga tu dosta pomaze ^^

to je generacijski neprekinuti niz.
do pre samo nekoliko decenija zivelo se jos uvek u nekim porodicnim zajednicama koje imale jednog "domacina" koji yebo sve ukucane jer mu se moglo..Tradicionalna SrBska porodica. do qrtza..

Ovo si u pravu.

Po nekim psiholozima (psihoanaliticarima) svaki narod nosi svoje kolektivno nesvesno i u skladu sa njim se cak i pojedinci ponasaju.

Otac ima ljubavnicu dug niz godina,
Mama nece da se razvede zbog nje.

Ona dobila secer jos kao srednjoskolka,
jer nije mogla da podnese da tata ima ljubavnicu.

Sto se tice njenog licnog zivota,
preterano joj je vazan fizicki izgled i "ono sto se vidi na prvi pogled"
U nizu nekih prolaznih veza, gde muskarci i ne pokazuju bas puno postovanja.

- - - - - - - - - -

Ovo si u pravu.

Po nekim psiholozima (psihoanaliticarima) svaki narod nosi svoje kolektivno nesvesno i u skladu sa njim se cak i pojedinci ponasaju.

Sta to treba da znaci za nas danas?

... sto smo imali ovaj ogavni obicaj pre 100 godina ~~~

Ovo si u pravu.

pa da ..a da se to izmeni sticice nam novo ledeno doba..phe

pa mi I danas patimo od Otomanske Okupacije pri kojoj je drustveni razvoj u srbiji bio potpuno zaustavljen..dok je evropa dozivljavala renesansu I td..nama su turci kusali zene prve bracne noci phe ..da ne idem u svakakve detalje ..I kad smo pocetkom devetnaestog veka poceli da se budimo ..vec je bilo kasno..tek neki vidljivi napredak doneo je komunizam ..ali smo se vrlo brzo vratili na predratno drustveno uredjenje..
msm kad se covek danas osvrne oko sebe moze samo da zakljuci da je Nusic nas savremenik..

Sta to treba da znaci za nas danas?

... sto smo imali ovaj ogavni obicaj pre 100 godina ~~~

Sta pre 100 godina, toga imas i dan danas. Sto po selima i zabitima, sto po gradovima. A kao sto rekoh kolektivno nesvesno jednog naroda nose i njegovi pojedinci. Kao sto se ameri vecito igraju kauboja i indijanaca, tako se mi igramo partizana i nemaca, a turci su nam za sve krivi.

Sta pre 100 godina, toga imas i dan danas. Sto po selima i zabitima, sto po gradovima. A kao sto rekoh kolektivno nesvesno jednog naroda nose i njegovi pojedinci. Kao sto se ameri vecito igraju kauboja i indijanaca, tako se mi igramo partizana i nemaca, a turci su nam za sve krivi.

Meni je ovo strasno...
Iskreno nisam cula ni za jedan ovakav slucaj, ni u selu, a kamoli u gradu :(

Znaci - svekar sa snajkom... i jos uzmedju sebe^^

Kako se to odrazi na psihicko stanje tih osoba?
Odnos otac - sin, recimo?

Odnos sina sa svojom zenom ?

svako ima svoje frustracije i komplekse
koje dok ne otkrije i ne rešei neće napredovati u životu
pa tako i oni iz idealnih porodica
više verujem u sveukupne razvojne sposobnosti čoveka i stavove/ponašanje koje je proizvod nepromenjivih okollnosti
neko u uticaj porodice
naravno porodica sa iščašnim nekim bitnim faktorima stvara preduslov za razne poremećaje
ali da budemo iskreni, stvara ih sve

eto ti razvoda
prvo razvod je nekad bio društevni žig i na to dete
danas je razvod uglavnom ko dobardan
neko tu zapati žestoke komplekse is rlja u loše vladanje i dokazivanje svoje vrednosti površnostima
neko se odluči na konstruktivno gradjenje sebe i postane možda predosstrožniji

okej ti je tema, ali teško da ćemo mnogo saznati
jedno da ozvičimo ordinaciju slavice djukić dejanović
jer teško su ljudi iskreni prema sebi
što od sramote što od neželje za suočavanjem
uvek je laše razbiti ogledala

inače smartram da je moja porodca dobra
u smislu stvaranja zdrave mentalne sredine, uglavnom i razvojnog potencijala
a to je preduslov svemu što posle proističe iz toga
tako da čudeći se odsustvu porodičnog faktora za razna ludila koja iz nje proizilaze
pitao sam se, kao i ti, gde bih ja našao opavdanje za suludo ponašanje?
koga da krivim, za koga da se uhvatim kad nema - razvedenih roditelja, histerične majke, nasilnog oca, manjka očinske figure, dominantne majke, zavisnika, overprotecting figure...
onda se jednostavno pomirim da bolujem od duševne i vrednosno neporemećene stabilnosti
što mi jako teško pada, jer mnogo je lakše kada si lud i još imaš opravdanje za to

pa da ..a da se to izmeni sticice nam novo ledeno doba..phe

pa mi I danas patimo od Otomanske Okupacije pri kojoj je drustveni razvoj u srbiji bio potpuno zaustavljen..dok je evropa dozivljavala renesansu I td..nama su turci kusali zene prve bracne noci phe ..da ne idem u svakakve detalje ..I kad smo pocetkom devetnaestog veka poceli da se budimo ..vec je bilo kasno..tek neki vidljivi napredak doneo je komunizam ..ali smo se vrlo brzo vratili na predratno drustveno uredjenje..
msm kad se covek danas osvrne oko sebe moze samo da zakljuci da je Nusic nas savremenik..

Ne bih se bas slozila sa tobom da su turci bili toliko pogubni po nas narod. Pod vladavinom Sulejmana Velicanstvenog recimo ljudi su se iz austrougarske monarhije doseljavali u otomansku imperiju da zive jer su imali povoljnije uslove za zivot i rad, verovao ti ili ne.
A te price o danku u krvi i "kusanju" zena me zaobidji jer to su srbi u istoriji zabelezili kako je njima odgovaralo. Umesto da kao narod iskoristimo ono sto je otomansko carstvo tada pruzalo u razvoju trgovine i poljoprivrede gde bi nam kraj bio. Ali mi iz blata naseg sela nikad nismo izasli.

Meni je ovo strasno...

Znaci - svekar sa snajkom... i jos uzmedju sebe^^

Kako se to odrazi na psihicko stanje tih osoba?
Odnos otac - sin, recimo?

Odnos sina sa svojom zenom ?

Incesta u Srbiji imas dosta.

A i bez incesta imas zajednica vise generacija gde najstariji sve je*be u zdrav mozak jer je on zaboga glava kuce.

Pogledaj recimo manja mesta (ne nuzno sela) koliko ima dece koja imaju neki oblik poremecaja inteligencije (da ne kazem da su mentalno zaostali). Sta mislis, zbog cega?

Roditelji moje najbolje frendice su se uzeli jer su nju napravili

i to ti je genetska lutrija
i moji su se uzeli jer su mene napravili, realno ne vidim da bi se to desilo da se maratonac mali nedja nije uspentrao do jajne ćelije
al opet spoj ličnosti, vladanja i sposobnost za razvoj napravili su dobro tlo
ne mislim da je to bila ni strasna ljubav, ali znam ko više voli i kako i zašto... sve znam, znamo, zato i živimo ovako dobro

Ja imam dosta zapazanja....
pa cu ih redom zapisivati, kako se koga setim.

Decko odrastao bez roditelja, u domu za nezbrinutu decu + invalid.

Razvio se u moralnu i obrazovanu osobu...

Ali mu nedostaje topline,raznovrsnosti osecanja,ljubavi....

Pretpostavljam da je imao ok osobe za vaspitacice, ali tamo svako odradi svoj posao,
a nema te prave porodicne ljubavi i brige.

opet da udarim kontru
kod mene ima dosta topline i emocinalne izdiferenciranosti
pa se ne smatram, kao što ni drugi ne smatraju, naročito toplom osobom
(thanks god)

taj nije u defektu, samo je obazriv jer ne radi na kićaste emocije već bolni razum
od invalida i deteta bez roditeljskog staranja šanse su ipak 90 posto da ostaneš psihococijalni otpad

Incesta u Srbiji imas dosta.

A i bez incesta imas zajednica vise generacija gde najstariji sve je*be u zdrav mozak jer je on zaboga glava kuce.

Pogledaj recimo manja mesta (ne nuzno sela) koliko ima dece koja imaju neki oblik poremecaja inteligencije (da ne kazem da su mentalno zaostali). Sta mislis, zbog cega?

Uzas, ispricacu kratko jedan dozivljaj, ne bi da tema skrene na pogresnu stranu....

U Beckim novinama sam procitala jedan clanak pod naslovom "Obicaji u Srbiji".
Opisan je obicaj da mlada i mladozenja prve bracne noci odu u sobu, dok su svatovi jos tu i slave,
i nakon toga treba da iznesu beli carsav, sa mrljama od krvi... da bi se svi uverili u mladinu nevinost pre braka :eek:
I onda dalje.. ako mlada nije bila nevina - mladozenja iz ljubavi prem njoj napravi jedan rez na butini - da bi ipak pokazali taj carsav, i sacuvao obraz mlade^^

Bila sam strasno besna sto se tako pise o mojoj zemlji.. i negativna propaganda da nas pretstave kao divljke, sa primitivnim, nemoralnim obicajima....
i onda mi jedna zena iz autobusa kaze kako je to apsolutno tacno, i da jos postoji taj obicaj, kao ,toga ima dosta po juznoj Srb.

Ja stvarno ne znam onda gde zivim :roll:

Back