Porodični posao

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Znate li nekoga ko vodi porodični posao (biznis)? Ne mora biti veliki biznis, neka je to i štampa majica, ručni radovi ukrasa i tako dalje.
Koje ideju su danas isplative ako bi se radile od kuće? Recimo, porodica nema dovoljno zaposlenih i želi da pokrene nešto sitno, šta bi preporučili?

nesto najkvalitetnije u zivotu sto sam kupio od koze :D i jos koristi

1616593824364.jpeg

Prvo sto mi pade napamet to je: Uzgajanje Rena :kafa:

Potrebna je jedna velika parcela zemlje,ren se lako sadi samo ga gurnes u zemlju i cekas da koren poraste.Onda ga izvadis i lepo na vecim gomilama ispere se sa vodom sa nekim crevom i pravo u veliku elektricnu masinu za mlevenje,brzo to ide,Samo je potrebno da se povezes sa nekom firmom iz inostranstva i dogovoris se sa njima koju kolicinu za koju cenu mozes da im isporucis za koje vreme.Naravno treba da ispostujes njihovu recepturu sta se jos i koliko dodaje od zacina u teglu od rena.Jedna tegla u inostranstvu kosta preko 1€ a ti mozes da im prodajes teglu za 50 centi (pola eura).Oni ti isporuce njihove tegle da ih napunis i posalju ti jedan kamion sleper da ga napunis koliko mozes tog dana mozda ne bi bila dovoljna samo tvoja porodica to da uradi morao bi da platis jos nekoliko ljudi neku dnevnicu tog dana,a ako bi iznajmio viljuskar da to ubacuje u kamion to bi bilo idealno.

Nisam racunao zaradu ali onako gruba racunica,ako bi skoro napunio ceo sleper tvoja cista zarada bi bila oko 50.000€
Malo li je :D

Evo kako to izgleda u inostranstvu u prodavnici ,postoji ljuti i blagi ren.Ovaj sa zelenom nalepnicom je ljuti a ovaj sa plavom je blagi.:D

1616608409141.png

Ako se zivi na selu i ima se zemlja i poljoprivredne masine tu nema veceg ulaganja osim radne snage i kupovina sadnica rena.Svako prodaje sadnice po dogovoru,sto je veca kolicina sadnice su jevtinije.Naprimer Ako bi kupio 5000 sadnica ne bi trebao da platis vise od 12.500 dinara znaci na veliko 2,5 dinara po sadnici tako bi trebalo da bude plus elektricna masina na struju za mlevenje to neznam koja je cena zavisi od velicine i snage a moze neki elektricar i rucno da je napravi za jevtinije.

U mirovanju može prezimiti i na temperaturi od -45 °C,. Ren najintezivnije raste pri blagim temperaturama 17 – 20 °C. Temperautre više od 25 °C usporavaju rast i smanjuju prinos i kvalitet rizoma.

Setva / sadnja rena
Sadi se u jesen ili u proleće (kraj marta do sredine aprila) – izdancima dužine oko 20 cm. Taj način sadnje naziva se vegetativno razmnožavanje. Kod izdanaka za razmnožavanje ne treba dozvoliti stvaranje bočnog korenja.

Ren se vadi različitim prilagođenim mašinama (za repu, krompir ili mrkvu), koji se podese što je moguće dublje, da bi se na površinu izvadila cela biljka. Izvađeni ren odvozi se na sabirno mesto gde se sortira i dorađuje prema potrebi. Prinos tržnog rena može biti 7 – 10 t/ha.

To moze da radi neko ko zivi na selu i poseduje zemljiste i poljoprivredne masine a ko zivi u gradu onda treba da smisli nesto drugo. :D

Ali, opet kažeš ako. Više govorim o porodicama u gradu. Koji nemaju posao zbog ove ekonomske krize prouzrokovane koronom. Šta bi oni mogli da pokrenu? Ne pričam o nekim čudima gde se velike pare obrću :D

Ako se zivi u gradu,moze naprimer: Da se odvoji jedna mala prostorija sa pisacim stolom,telefonom,kompjuterom i internetom i pocetnim kapitalom od 500€ do 1000€..Delatnost bi bila prodaja polovnih auto delova.Trebalo bi da se da oglas preko interneta i da se poveze sa sto vecim brojem auto odpada.Onda kada neko pozove na telefon i pita da li moze da mu se nabavi neki polovni deo za auto i po kojoj ceni,trebalo bi da se uzmu svi podaci o automobilu,godina proizvodnje,kubikaza,dizel ili benzin,tip motora,vrsta karoserije i kaze se zainteresovanom da ce da mu se odgovori za 30-60 minuta.Onda se za to vreme pozovu svi auto odpadi i pita se za taj deo koliko bi kostalo da se skine i brzom postom posalje na vasu adresu.na tu cenu doda se jos 10€ izracuna se i pozove zainteresovani kupac i kaze mu se cena sa sve ovim dodatim 10€.Ako kupcu odgovara onda mu se kaze kada da dodje da kupi i podigne deo.A onda se deo naruci sa odpada.

Ako bi se za 1 dan prodalo 10 polovnih delova sa sve provizijom,cista dnevna zarada bi bila 100€ na dan X 30 dana to je 3000€ mesecno.Telefonski racun ne bi kostao nista jer postoje ovi besplatni pozivi,samo ona osnovna mesecna pretplata.

(Mora malo da se razume i u Automobile)

Nema leba bez motike !!!

salu na stranu mi u gradu smo osudjeni na "daj sta das" od posla ... tipa trafika pekara nesto od 35.000-40k ako te posluzi sreca.
Vreme vise nego HEBENO na kub ako nisi u kategoriji da radis od kuce ili ako nemas nesto na "kamati".
Sve moras da platis. E sad selo vlada jer Ti treba samo vazduh i malo da se pomucis.

Da nije situacija koja jeste 100000000 honorarnih poslica pocev od "ruzmarina" za svadbe, snalice, podmetaci za case od gline....maske su sad provaljene kao bizMis ...

Moja porodica je skoro 40 godina u porodicnom biznisu.
I iskreno za zivu glavu ne bih nikome preporucio porodicni biznis. Svakome ko sebi i svojoj porodici zeli dobro. Nego tata ima privatnu firmu koja nesto radi, mama ima privatnu firmu koja nesto radi kada dodje vreme za penziju biznis se proda uzmu se pare i u penziju. Deca neka otvaraju svoje biznise i neka se snalaze. Neminovno kod uspesnog porodicnog biznisa je da ce vam se deca jednog dana klati oko njega. A to ne zelite. Prosao sam tu golgotu.

Znate li nekoga ko vodi porodični posao (biznis)? Ne mora biti veliki biznis, neka je to i štampa majica, ručni radovi ukrasa i tako dalje.
Koje ideju su danas isplative ako bi se radile od kuće? Recimo, porodica nema dovoljno zaposlenih i želi da pokrene nešto sitno, šta bi preporučili?
kod nas dole kolko vidim ide hrana i odjeca

inache nemam pojma shta bi dole ishlo stim da sam se jedno vrijeme nosila idejom da se vratimo dole i da otvorim mali starachki dom za roditelje djece koji su se snasli na zapadu, medjutoim odustala sam od toga kad sam videla koliko je trchanja imala moja zaova koja je mimo svog biznisa na zapadu i dole otvorila second hand i kad je videla da to nije to malo tezhe je bilo to zatvoriti.

Nema leba bez motike !!!

salu na stranu mi u gradu smo osudjeni na "daj sta das" od posla ... tipa trafika pekara nesto od 35.000-40k ako te posluzi sreca.
Vreme vise nego HEBENO na kub ako nisi u kategoriji da radis od kuce ili ako nemas nesto na "kamati".
Sve moras da platis. E sad selo vlada jer Ti treba samo vazduh i malo da se pomucis.

Da nije situacija koja jeste 100000000 honorarnih poslica pocev od "ruzmarina" za svadbe, snalice, podmetaci za case od gline....maske su sad provaljene kao bizMis ...
jesi ti siguran da je ovo boldirano bas tacno :confused:

ala si danas mracan jel da :mrgreen: dobro znam koja je muka i koliko posla ima i oko stoke i oko "letine" i baste.
Da je lako svi bi bili agrikule ali nismo jer treba imati i osecaj i znati i imati od koga da se uci. Nije samo uskoci u traktor i gazi pedalu
ali da ne idemo u sitna crevca. Tazak posao ali plodovi slatki

Back