E vidi prijatelju, u ovakvim slucajevima ti je agent za vize koji zna svoj posao od neprocenjive vrednosti.
Pri tome govorim ne o agentu koji ce samo da popuni formulare - to nije vrsta usluge o kojoj ja govorim. Agent za vize bar po australijskim standardima zna imigracione zakone. Agent moze da ti kaze PRE nego sto udjes u bilo kakve finansijske i emocionalne investicije koje su ti sanse.
Ovo govorim jer mi je bliski rodjak moje skolske drugarice (zvacemo ga Rodja) preko prijatelja a ovi opet preko nekoga koga znaju nasao bas jednog takvog.
Rodja je bio slab sa engleskim i totalno nesnalazljiv na immi.gov.au. Taj sajt jeste dobar ali nekad je kao beskonacna suma informacija, linkova, itd. Ima ljudi koji se snadju a ima i onih koji se ne snadju. E pa nas Rodja je bio od ovih koji se nisu snalazili. Trazio je pomoc po Srbiji ali nije daleko odmakao.
Onda je drugarica pitala mene ja pitala dalje... Nadjosmo ovog jednog naseg coveka... Rodja ga i dan danas kuje u zvezde. Toliko je udavio sa tom pricom da svaki put kad vidim coveka sve se plasim neko ce ga pitati kako je on dosao i kako je bilo njemu da izvadi vizu.
Medjutim, ima Rodja pravo, keve mi ima pravo mada sam ja do sada govorila "pih, agenti, samo uzmu pare".
Kaze ovaj mu je covek rekao da ce prvo da vidi koje su mu sanse i koji je najbolji nacin da dodje. Ima na stotine viza i sta odgovara ovom do mene mozda ne odgovara i meni. Druga stvar, ovaj agent je nas covek a licencu za agenta ima u Australiji. To znaci da zna zakone i da ima pristup informacijama kojih nema na Internetu. To mu opet omogucava da vidi jasno "u buducnsot" ono sto je aplikantu koji se informisao preko Interneta jos uvek magla.
I sto je najbolje, Agent mu je rekao da nece ici dalje u postupak ako procene da nema sanse da dobije vizu. Pa zar to nije fenomenalno?
Da ponovim, gomile ljudi samostalno naprave vizu i viza se moze samostalno odraditi (tako smo i muz i ja dosli svojevremeno). Medjutim, ima ljudi koji to ne mogu iz bilo kog razloga (Rodja recimo nije znao engleski dovoljno dobro plus sto nikad ne zna da li je kliknuo na dovoljno linkova i da mu neka info nije promakla a nije mogao da procita ceo immi.gov.au sajt, eksplodirala bi mu glava). Takvi uglavnom krenu u postupak pa kako bude.
Kazu "agent kosta".
Jeste, kosta. A koliko kosta aplikacija za vizu? Da li se vise isplati platiti koji evro nekome da proveri da li i kako aplilcirati za vizu ili platiti aplikaciju plus prevode i ostala cuda hiljadu-dve evra i onda biti odbijen?
Ne mogu da se setim sta mi je Rodja rekao oko cega ih je ovaj covek savetovao (udavio je nacisto svakoga ko je hteo da slusa, keve mi! Joj da cuje da ne mogu da se setim opet bi mi sve ispricao

) ali je kazao da je ceo postupak bio kao da hodaju preko minskog polja sa ovim agentom kao vodicem koji ima mapu. Prvilnom procedurom su ustedeli i nepotrebne troskove.
A kao slag na tortu je fakat da je sva komunikacija isla preko agenta i kaze Rodja islo je kao na traci. Agent preduzima korake, komunicira sa ambasadom, i njemu samo javi sta je sledece na redu.
Eno Rodje danas trazi da kupi kucu u Sidneju...