Породице са више деце

euridika

Ističe se
Poruka
2.608
Шта мислите о породицама са петоро и више деце и да ли се и колико сусрећете са њима?
Мислите ли да су сви сиромашни, ретроградни, да нису упознати са мерама контрацепције или да су то људи који истински желе велике породице и добро се брину о њима? Знам да је свака генерализација бесмислена па ме више интересује да ли мислите да је и сада могуће имати веееелику, здраву и срећну породицу?

Обично сиромашнији људи и Роми имају више деце, мада постоје и богате породице које су стварно велике. Просечан човек као и увек има просечан број деце: 2-3.
Ја сам више за већи број деце, негде 5-7. Мало је тешко све то одржати да тако кажем, али уз жртву и љубав се може све постићи.

Podrzavam svakoga ko ima zelju, mogucnost i volje da ima vise dece (pri tom ne mislim samo na finansijske mogucnosti, mada nisu zanemarljive).
Zelela sam da imam puno dece i da mi kroz kucu trci bar 4-voro. One koje poznajem da imaju 3, 4 dece uglavnom su vrlo posveceni, nisu nesto posebno situirani materijalno, zive pristojno sa minusima, doduse niko jos nema 4 skolarca, a verujem da ce tek tada te finansije isplivati kao najveci problem.
Svejedno mislim da imaju ogromno bogatstvo i roditelji i deca, jer imaju jedni druge, pricamo o normalnim porodicama u kojima su se roditelji lozili da zele toliko dece.

Ja imam ... dece i nemam puno stanova.
@Tema
Bitno je da covek nauci da radi nesto (ima zanat) i da ima radne navike, pa ako je zdrav sve ce doci samo od sebe. A oni koji spavaju do podne ...
Moguce je imati veliku i zdravu porodicu. Potrebno je puno odricanja. U stvari, shvatanje zivota je od presudne vaznosti. Npr. ja sam jedno pet sest godina pokusavao da imam dobro zezanje, ali sam shvatio da je nemoguce u ovoj zemlji to i dobiti ili napraviti (kakogod). I onda sam odlucio imati decu; nista prostije od toga nisam umeo smisliti.

Znam dve porodice sa 3+ dece, jedni su imucniji da kazem, a drugi su preziveli pakao i zive jako skromno.
Mislim da su oboje hteli decu i da su mislili da mogu da se staraju o njima, i jedna i druga porodica su odradila odlican posao za sada.
Da se razumemo, lepo je puna kuca dece, ali trebas biti i roditelj njima, i da ih nahranis, operes, naucis, pomognes, i najvaznije da im pruzis sredstva za zivot.
Ljudi zbog bede upropaste jedno ili dva deteta, rade nocnu ne vidjaju decu, niti ih vaspitavaju, mogu da zamislim kako je tesko tek sa 3+.
Jos ako deca krenu u skolu, pa knjige, ili ako putuju, pa karte, za trosak, lakse je sve to bilo pre nekih 40 godina verovatno.

Знам једну породицу са троје деце, они су из једног релативно нормалног живота дошли до тога да су сада практично социјални случајеви.
Али, то би били и да имају само једно дете, кад немаш пара, немаш.

Poslednja izmena od moderatora:
Pa ne znam...u poslednje vreme srećem porodice sa troje dece...i to treće je vecinom mladje od ostalo dvoje oko 10-tak god....i to su ljudi koji rade,imaju prihode..ali evidentno je da petoro pa i vise imaju ljudi koji su puka sirotinja...nemaju ni oni sta da jedu,gde da zive i da se obuku,pa mi je onda neshvatljivo da radjaju toliko dece i da se pravdaju nekom ljubavlju...pa priznajte i sami kada u novinama čitate u vezi ove "Blic akcije",pa vidite da zive u stali,bez struje,ogreva,sa buljukom gladne i gole i bose dece,pa zar ne pomislite,sta rade ovi ljudi,samo se k..šu??!! Pa i mi se volimo,pa koristimo kontracepciju...a iskreno receno,ne bih ni mogla da "vodim ljubav" u istoj prostoriji gde mi spavaju deca,maltene u istom krevetu...nego to ne misli puno,pa onda kukaju,eto nemaju...pa mnogi bi mogli tako isto...i moji roditelji poticu iz porodica gde je bilo puno dece,ali su imali kucu i nisu bili gladni,bosi,vec su vaspitavani da rade i doprinose i svi su izrasli u odgovorne ljude,a ne da cekaju milostinju...kad se samo setim onih Gavrilovica,i cmizdrenja njihovog,a oboje mogu volu rep da iščupaju...

Шта мислите о породицама са петоро и више деце и да ли се и колико сусрећете са њима?
Мислите ли да су сви сиромашни, ретроградни, да нису упознати са мерама контрацепције или да су то људи који истински желе велике породице и добро се брину о њима? Знам да је свака генерализација бесмислена па ме више интересује да ли мислите да је и сада могуће имати веееелику, здраву и срећну породицу?
znaci nema sanse da vole decu i da su culi za kontracepciju jer uglavnom jedva prezivljavaju..nisam tamo na dedinju u vilama video da deca trcakaraju veselo po dvoristima

Претпостављам да није обавезно да се живи у граду, мада ми живимо у граду, имамо троје деце и сви имају свој кревет. Уосталом није мали број случајева да више генерација живи у заједници, па се за све нађе место. Велики број деце је одлука попут осталих одлука, нешто што утиче на даљи ток вашег живота. Ако је ОК селити се због школовања и посла, у реду је селити се и да би се породици пружили бољи услови за живот.
Сем тога нисам мислила на људе који рађају децу очекујући да им држава, црква, друштво или било ко помаже, а да се они сами не труде. Нисам мислила на такве парове.
Да ли ви лично познајете људе који имају више деце, да их одвозе, довозе, спорт, језици, заједничка путовања, макар неки излети у локалу? Имам утисак да се са свих страна прича само о социјалним случајевима комбинованим са тешком небригом и потпуно неусловним животом... мада опет и та деца одрасту и можда ће баш због тога бити бољи људи...

- - - - - - - - - -

znaci nema sanse da vole decu i da su culi za kontracepciju jer uglavnom jedva prezivljavaju..nisam tamo na dedinju u vilama video da deca trcakaraju veselo po dvoristima

Мислиш да су сви од реда себични и неодговорни, " непросвећени" и сиромашни?

..naravno da je moguce..
..ali je jako retko da su ispunjeni svi uslovi da neka porodica sa vishe dece ne naidje na osudjivanje okoline.. :)
..dodushe, to vazi i za porodice sa prosechnim brojem dece, kao i porodice sa jednim detetom, a bogami i porodice bez dece.. :lol:
..ljudi vole da ocenjuju i procenjuju tudj tanjir, krevet, novchanik..

..takodje, prilichno je retko da ljudi vishak para i vremena pozele da uloze u dete, narochito ako vec imaju jedno ili dvoje..
..mozda i pozele, ali se jako retko odluchuju da to realizuju, nekad zbog straha da se situacija ne promeni i odgovornosti prema vec rodjenoj deci,
a nekad i zbog zelje da te vishkove raspodele na sebe, partnera i decu koju vec imaju..

..po mom mishljenju, minimalni uslovi za trece, chetvrto, peto dete isti su kao i za prvo:
obostrana zelja,
finansijski momenat,
vreme za posvecivanje detetu (u sluchaju drugog i svih ostalih - vreme za posvecivanje detetu kao individui, ne samo kao delu "chopora" koji okupira trpezarijski sto :lol:)

Да ли ви лично познајете људе који имају више деце, да их одвозе, довозе, спорт, језици, заједничка путовања, макар неки излети у локалу? Имам утисак да се са свих страна прича само о социјалним случајевима комбинованим са тешком небригом и потпуно неусловним животом... мада опет и та деца одрасту и можда ће баш због тога бити бољи људи...

Рекох на почетку да познајем добростојећу породицу са четворо деце. Ко каже да су сви социјални случајеви?

Poslednja izmena od moderatora:
Претпостављам да није обавезно да се живи у граду, мада ми живимо у граду, имамо троје деце и сви имају свој кревет. Уосталом није мали број случајева да више генерација живи у заједници, па се за све нађе место. Велики број деце је одлука попут осталих одлука, нешто што утиче на даљи ток вашег живота. Ако је ОК селити се због школовања и посла, у реду је селити се и да би се породици пружили бољи услови за живот.
Сем тога нисам мислила на људе који рађају децу очекујући да им држава, црква, друштво или било ко помаже, а да се они сами не труде. Нисам мислила на такве парове.

- - - - - - - - - -

Мислиш да су сви од реда себични и неодговорни, " непросвећени" и сиромашни?

..mi imamo chetvoro dece i susreli smo se sa sve i jednom predrasudom koju mozesh da zamislish..

Ok mi je to samo ako ti ljudi imaju para da izdržavaju decu. Nije poenta decu samo doneti na svet, treba ih i hraniti, oblačiti i školovati i omogućiti da žive u pristojnim uslovima. Za osudu su mi ljudi koji naprave/rode gomilu dece, a nemaju sredstava da izdržavaju ni jedno, a kamoli više. :confused: Ja imam dva mlađa brata i nikada nam ništa nje falilo (osim porodičnih letovanja i zimovanja), ali imamo našu relativno novu kuću, i mama i tata rade, a imamo i babinu penziju, pa opet nema šanse da bismo mogli novčano da izdržimo još jedno dete.
Sestra moje drugarice ima četvoro - najstarije ima 8, najmlađe 1 godinu, i sasvim lepo žive (mada im je kuća u konstantnom kršu od igračaka i galami :D , kakava je i naša bila dok smo bili mali :) ).

Poslednja izmena:
..mi imamo chetvoro dece i susreli smo se sa sve i jednom predrasudom koju mozesh da zamislish..

О томе се и ради. Имала сам прилику да упознам породицу са петоро деце, обоје су просветни радници, релативно су млади, мали је размак међу децом, али су деца жељена, а не случајне трудноће. Боре се као лавови, а мама те дечице каже да јој је највећи проблем то што сви мисле да она очекује да јој је неко нешто због нечега дужан. Готово као да мора да се извињава што имају толико деце, које сами издржавају, живе солидно, посвећују им време, пажњу, бригу...

Разгледајући друге теме, попут оне о женама које не желе децу, приметила сам да се већина људи чуди, изненађује и осуђује.
Са друге стране, финансијски моменат је нешто што је најчешће помиње као контрааргумент за рађање већег броја деце, мада су финансије промењиве. Тешко да можете бити толико богати да то не можете све да потрошите и толико сиромашни да ако се истински потрудите не можете да поправите своје стање.

У сваком случају, веома ми је жао што чујем да сте се сусретали са свим могућим предрасудама. Искрено, мислим да је то баш срамота.

ако брачни пар може да се посвети сваком детету као да му је једно једино (да има новца, и времена да испрати све што треба--школа, понашање) нека рађа небројено деце
ако неко може да чува безброј беба, а да никад бебу не остави на чување старијем детету---нека рађа безброј беба
мсм противник сам тога да старије дете чува млађе јер и старије дете захтева надзор и није у стању да надзорише млађег брата/сестру сем тога брат/ сестра и није обавеза детета него родитеља
добро,ово се дешава и у породицама са двоје деце ....

ако брачни пар може да се посвети сваком детету као да му је једно једино (да има новца, и времена да испрати све што треба--школа, понашање) нека рађа небројено деце
ако неко може да чува безброј беба, а да никад бебу не остави на чување старијем детету---нека рађа безброј беба
мсм противник сам тога да старије дете чува млађе јер и старије дете захтева надзор и није у стању да надзорише млађег брата/сестру сем тога брат/ сестра и није обавеза детета него родитеља
добро,ово се дешава и у породицама са двоје деце ....
Са овим се потпуно слажем.Са друге стране, тамо где их је двоје или више, деца морају да науче да сачекају свој ред, за било шта. У сваком случају, вежбају стрпљење.

екање свог реда је нешто сасвим друго
и не мора да се све испуни сад и одмах
сем елементарних услова
мада,баш ту око елементарних услова и настају осуде,неслагања око ставова и сл
неко ће рећи:ијуууу како је комшиница Мица могла да роди петоро деце кад не може све да их пошаље у Беч на екскурзију,срам је било
неко други ће рећи зашто је родила петоро а живе у кући без прозора
мсм услови,па чак и елементарни су врлорелативна и променљива категорија

а мама те дечице каже да јој је највећи проблем то што сви мисле да она очекује да јој је неко нешто због нечега дужан. Готово као да мора да се извињава што имају толико деце, које сами издржавају, живе солидно, посвећују им време, пажњу, бригу...

A tek kada pocnu da pitaju "A jel' su svi vasi". Uopste ne znam da li je to zlonamerno ili dobronamerno.

Back