Porodica kao najdublji trag koji ostavljamo

Tommy_V:
Mislim da vredi pomenuti aspekt i toga da je jako bitno STA ta porodica radi... hocu reci da je bitno ne samo imati porodicu nego i pravilno vaspitanu i odgojenu decu. nije dovoljno samo osnovati porodicu vec nesto i uraditi sa njom. kao najbitnije je, po meni opet, da deca imaju prave mere vrednosti i da se trude da "blagostanje" porodice povecavaju iz generacije u generaciju. e sad, nije bitno da je blagostanje u materijalnom ili duhovnom smislu.... zavisi za sta se ljudi opredele i sta vole.

inace, uci u istoriju se moze na razlicite nacine. a danas se u "istoriju" ulazi mnogo lakse, odkad se vesti elektronski arhiviraju :lol: i jako je bitno kako i po cemu zelite da vas se secaju. i ta teznja kroz besmrtnost kroz svoja dela je verovatno nesto najplemenitije sto postoji u ljudima.

mada nije lose ni ostaviti neku zaduzbinu... zamislite koliko bi nasa zemlja bila lepsa da vise ljudi ostavlja zaduzbine, narocito oni imucniji koji bi mogli da naprave razliku u zivotima drugih. evo ja vam kazem da ako budem full like a ship, da cu ostaviti zaduzbinu koja ce se iznajmljivati a novac od iznajmljivanja ce se koristiti kao stipendije talentovanim mladim ljudima.... ili mozda osnujem neki trast... ko ce ga znati...

Uglavnom se slžem 8)

Bitna je tradicija, koja se prenosi sa pokolenja na pokolenje, i vaspitanje, i imovina, sve, a sada svi su postali nekako jednokratni i samoživi.

blizance:
Nisam sigurna da ce me razumeti oni koji misle drugacije od mene ali neka se svako zapita zasto smatra da porodica nije najdublji trag i neka se osvrne oko sebe i potrazi odgovor u svojoj porodici.
Evo ja obozavam moga tatu (i mamu isto tako :) ) i vecno cu mu biti zahvalna za sve sto mi je pruzio, ali ipak mislim da je dublji trag ostavio na one hiljade studenata koje su mu "prosle kroz ruke" za 40 godina radnog staza na fakultetu nego na nas troje dece... Uostalom, da nije bio takav kakav je bio profesionalno (voljen, cenjen, pozrtvovan...) verovatno bi bio i drugaciji roditelj i moj bi utisak o njemu bio drugaciji...

Pa ako vec hoces to da prevedes na taj "transcendentalni" nivo boljitka drustva/nacije... sta vec, mislim da je sopstvenom drustvu mnogo vise doprineo svojim radom nego time sto je sa mamom izrodio i odgajio nas troje (koji smo, btw, vec sa 20 i nesto napustili to drustvo i sad ostavljamo tragove po "belom" svetu :P ).

majcheki:
Da, da... Oni su sami došli na ovaj svet a na njihov razvoj porodica nije imala uticaja, ne?
Za reprodukciju porodica uopste nije bitna.

Porodica je uvek ključni faktor u razvoju čoveka, geni,i sposobnosti koji su ''urođeni'' vaspitanje, obrazovanje, učenje...Nista od navedenog nije nuzno vezano bas za porodicu. Naravno, tu su i spoljni faktori, ali oni dolaze do izražaja mnogo posle ovog.Sorry, but vaspitanje, obrazovanje i ucenje jesu spoljni faktori, sredinski faktori, a to da su uticaji sredine u toj meri manje vazni od genetskih faktora je diskutabilno.

Dubina traga porodice je ne izmerna pa je samim tim i najveća.Neizmerno znaci i najvece?

Izvini, ali mrzi me da nastavljam, pomislićeš na kraju da imam nešto protiv tebe a nemam.

Ko je naučio istorijski znamenite ličnosti nečemu?
Ko ih je obrazovao?
Ko je radio sa njima?
Koga su sve sretali i ko ih je (i šta sve) učinio takvima kakvim se pamte?

Opet neki očevi, i neka deca i neke porodice...
I ko zna ko je sve jos imao uticaja na njih, a da nikakve veze sa porodicom nema...
U stvari vecina stvari koje si pobrojala nemaju direktne veze sa porodicom...

Pa šta na kraju, ako ovako posmatramo stvari nama ostaje?

...Da pored onog što znamo i umemo u amanet budućnosti, kao trag ostavimo i ono što možemo.

Možda će to biti samo nama dubok trag, a možda... Veeeliko možda...

Najdublji trag koji ostavljamo je individualna kategorija.
Po prirodi stvari to je za vecinu ljudi potomstvo(pre bih rekla potomstvo nego porodica) ali ne vidim zasto bi to pravilo bilo postavljeno kao aksiom.

Ja se ovde slazem sa Majcekom i Tomom.....Kada se posmatra neka osoba....i uradi nesto..(dobro ili lose)...uglavnom se kaze- pa tako je vaspitan(a)....znaci misli se uglavnom na roditelje....Ne treba da bude aksiom ali u najvecem procentu vaspitanje je vezano za roditelje...I prvi faktor...samim tim i najjaci i najvazniji...u vaspitanju dece su roditelji...sto ce vam sveki sociolog i proholog potvrditi....Kasnije dolazi drustvo, okruzenje.......Glavni uzori su roditelji...par u primarnom sazrevanju.....Da , deca su ... najjaci trag....koji ostavljamo....(ne porodica)....(i ne mislim na naucnike , profesore....sto isto nije zanemarljiv trag..)...I mnoooogoooo je tesko dete izvesti na pravi put...pogotovo u danasnjim uslovima.....(samo u mojoj zgradi su deset puta do sada nadjeni tragovi drogiranja...-igle, spricevi, kasicice..)..Mislim da je nasim roditeljima bilo lakse...Cesto majke nisu radile...i bile pre podne uz decu....nije bio toliki procenat homo, bi seksualaca,narkomana....Nasa je misija mnogoooo teza...MI nastavljamo da zivimo u toj deci, sa nasim genima,stavovima, navikama..koje smo im vaspitanjem preneli....a oni ce svojoj deci.........

Milojko Vasic:
majcheki:
Dobro. Ukoliko porodica za vas stvarno nije najdublji trag koji bi mogli da ostavite, nemam šta da vam kažem sem da vam poželim srećno traganje za vašim tragom.
Srećo moja, naljutila si se ? Pa nemoj tako. Evo, ako će te oraspoložiti, ja sam tvoj istomišljenik. Za mene je porodica najdublji trag koji čovek može da ostavi za sobom.

:oops: pa malo... Ja govorim o razvoju čoveka a oni meni pričaju o reprodukciji :(

... ali jesi, nasmejao si me... Zbog onog ''srećo'' :wink:

Suzy:
..Kada se posmatra neka osoba....i uradi nesto..(dobro ili lose)...uglavnom se kaze- pa tako je vaspitan(a)....znaci misli se uglavnom na roditelje...Mislim da je nasim roditeljima bilo lakse...Cesto majke nisu radile...i bile pre podne uz decu...........

:shock:
Jbt, Suzy...kad uradiš nešto dobro ili loše ljudi misle na tvoju majku? :roll:

Tvoja majka nije radila?

KOJE majke često nisu radile - ja ne znam nijednu, ni od društva ni u komšiluku, svi su imali neki posao.

GDE ti uopšte živiš???

Ja NIKAD ali baš NIKAD ne pomislim za nekog "tako je vaspitan(a)"! Pomislim da je postupak dobar ili nije i to uglavim u koncept NJEGA, nikad u njegove roditelje i vaspitanje :roll:

DD666:
blizance:
Nisam sigurna da ce me razumeti oni koji misle drugacije od mene ali neka se svako zapita zasto smatra da porodica nije najdublji trag i neka se osvrne oko sebe i potrazi odgovor u svojoj porodici.
Evo ja obozavam moga tatu (i mamu isto tako :) ) i vecno cu mu biti zahvalna za sve sto mi je pruzio, ali ipak mislim da je dublji trag ostavio na one hiljade studenata koje su mu "prosle kroz ruke" za 40 godina radnog staza na fakultetu nego na nas troje dece... Uostalom, da nije bio takav kakav je bio profesionalno (voljen, cenjen, pozrtvovan...) verovatno bi bio i drugaciji roditelj i moj bi utisak o njemu bio drugaciji...

Pa ako vec hoces to da prevedes na taj "transcendentalni" nivo boljitka drustva/nacije... sta vec, mislim da je sopstvenom drustvu mnogo vise doprineo svojim radom nego time sto je sa mamom izrodio i odgajio nas troje (koji smo, btw, vec sa 20 i nesto napustili to drustvo i sad ostavljamo tragove po "belom" svetu :P ).
Mislim da brkas neke pojmove.To sto "sad ostavljate tragove po belom svetu"je verovatno sticaj okolnosti/dobrih ili losih/u ovom nasem drustvu ili drzavi ali ja i dalje mislim da je tvoj otac ipak veliki trag ostavio na vama jer ste se verovatno ugledali na njega i ostavljate"pozitivne"tragove.Moras priznati da je jednim delom sigurno i vasa zasluga kao porodice to sto je on ostavljao "tragove"u kontekstu koji si pomenula.Mislim da je podrska i razumevanje porodice sigurno jednim delom recept za uspeh ma koliko mi to negirali.Ne sporim da ima i izuzetaka ali oni su ipak u manjini.Pozdrav!

ispada da je svaka porodica odmah idealna i da su svi ljudi stvoreni da budu savrseni roditelji i muzevi/zene...
imate i porodicu C. Mensona koji su ga tukli u glavu i zlostavljali na razne nacine...procitajte malo o detinjstvima serijskih ubica pa da posle pricamo kako je porodica nesto idealno u svakom slucaju i smislu...
sto ste svi tako ubedjeni da ste bogom dani da budete idealni roditelji da svet samo na vasu decu ceka? tj na produkt vaseg vaspitanja i gena...
to je arogantno, po meni...pomalo i smesno....

Blizance, hvala na opomeni... Mislim, odavno mi nisu rekli da brkam pojmove... :roll:

Ne vidim stvarno kakvu to veliku zaslugu imam ja za profesionalnost moga oca. Pa mene je napravio u 37-oj godini (a bracu mi u 39-oj) tako da smo mi tu igrali prilicno sporednu ulogu... Moze mojoj mami da bude zahvalan za podrsku ali nama deci stvarno ne... Da ne davim mnogo licnim detaljima, nigde nisam rekla da na nas nije ostavio dubok trag, samo kazem da, iako ga smatram za divnog roditelja, to nije "najdublji" trag koji je ostavio.

Mozemo mi do sutra da se ganjamo sta je to "najdublji trag" koji ostavljamo za sobom i verovatno se necemo sloziti... Poenta svega sto sam ja pokusala da kazem na ovoj temi je da su "porodica" i "potomstvo" toliko idealizovani pojmovi u danasnjem svetu da se ljudi u njih cesto upustaju olako, bez razmisljanja i iz raznih razloga koje sam navela u mom drugom postu. Mislim, ne moramo cak ni da idemo do onih tragicnih primera koje je pomenula anakin: najzalosnije mi je kad vidim neke isfrustrirane "roditelje" koji hoce preko sopstvene dece da ostave neki "trag" - toliko je ljudi koji bi rado da se ratosiljaju "traga" koji je na njih ostavila porodica...

Da se delimicno slozim sa LePiaf, mozda bi i za radjanje trebalo uspostaviti bar neko psiholosko testiranje ("skola za roditeljstvo", to bas dobro zvuci :D ) kao sto postoji za proces usvajanja dece.

Pozdrav,

DD

porodica je, iz mog iskustva, romatična slika sa roze mašnom preko rama. Ušećerena,sa dodatnim šećerom. Zato ona cinična mašna.
Bar trenutno tako vidim stvari.
Odlično je kad odrasteš u velikim porodicama i iz mesta prihvatiš sve one klišeee kako svi treba da se vole i paze bez obzira kako se ponašaju, kult dece koja mORAJU sve da imaju i da ih se sluša i tako (?!)...
Ovako, kad ih vidiš kao neko sa strane (a taj neko je, verovali ili ne, srećna i zadovoljna jedinica), onda na te lažne i sladunjave "odnose" (jednosmerne), jbg, dodaš mašnu cinizma.
TO nije TAKO. Prosto - nije. Ponekad mi se čini da se ne poznaju zapravo, Obaška što ne unapređuju ni sebe ni drugoga. Svo to silno "razumevanje" ih drži u status quo stanju - mojoj najgoroj noćnoj mori omeđenoj zakovanim (statičnim) odnosima.
Ali, to ionako nije moja porodica.
Moja porodica se ne "druži" uz TV, naročito ne otpanjen. Moja porodica ne vrišti - mi razgovaramo. Mi UMEMO da se raspravljamo, zašto da ne, i posvađamo. Razvijamo odnose - uvek napred. Zato nema demencije.

[quote="Betty
Ja NIKAD ali baš NIKAD ne pomislim za nekog "tako je vaspitan(a)"! Pomislim da je postupak dobar ili nije i to uglavim u koncept NJEGA, nikad u njegove roditelje i vaspitanje :roll:[/quote]

Kako tako lupas???namerno da kontriras ili sta????
pa vidis da se ovde oko toga 99% ljudi slozilo i sada si ti izumela toplu vodu?Kako -koncept njega-??????pa taj -koncept- i zavisi od okruzenja.....roditelja,prijatelja......
a sto je najgore ...sa svime se i ti u zadnjem postu slozila.....ne znam cemu onda to pljuc, pljuc....geni ili koncept???????

ti si stvarno paglu? :lol:
Dakle - čovek je odgovoran za svoje postupke već posle 14. godine - ne pripisujem (a čvrsto sam ubeđena, ni većina ljudi) da ako ti neko sa 23 ili 33 ili više godinica uradi nešto loše (ili dobro) da ćeš pomisliti: TAKO JE VASPITAN.
Ne, pomislićeš - ybt, što je loš (ili ok) čovek.

Moj poslednji post je protivu porodice uopšte - iz moje vizure, i povodom konkretnih ljudi.
To jesu ok ljudi, ali ne na onaj način na koji sam ja navikla da definišem to "ok".
Znači - ja sam nešto drugačija. Bitno drugačija - u odnosu na njih, i na tebe. Drugačiji su mi standardi. Visoki i s akcentom na komunikaciji. Čim toga nema, nije idealno, još manje - nije dobro, i na posletku - not my coup of tea.

Porodica je ušećerena slika s kič mašnom koju progutaju lakoverni...tako je ja vidim.
Naravno da smatram svojim malim izazovom da, između ostalog, NAPRAVIM porodicu po svojoj meri. I dalje to neće biti "najdublji trag".

e, a ovo :arrow: Kako -koncept njega-??????pa taj -koncept- i zavisi od okruzenja.....roditelja,prijatelja......
koncept NJEGOVE GLAVE, ne njegovih uticaja sa raznih strana.
(Da ne dužim sad o tome da mnogima nisu cvetale ruže a da su uprkos tome vrlo vrlo ok ljudi...kao što i od ok roditelja izrastu mali kreteni...)
Use your head!

DD666:
Blizance, hvala na opomeni... Mislim, odavno mi nisu rekli da brkam pojmove... :roll:

Ne vidim stvarno kakvu to veliku zaslugu imam ja za profesionalnost moga oca. Pa mene je napravio u 37-oj godini (a bracu mi u 39-oj) tako da smo mi tu igrali prilicno sporednu ulogu... Moze mojoj mami da bude zahvalan za podrsku ali nama deci stvarno ne... Da ne davim mnogo licnim detaljima, nigde nisam rekla da na nas nije ostavio dubok trag, samo kazem da, iako ga smatram za divnog roditelja, to nije "najdublji" trag koji je ostavio.

Mozemo mi do sutra da se ganjamo sta je to "najdublji trag" koji ostavljamo za sobom i verovatno se necemo sloziti... Poenta svega sto sam ja pokusala da kazem na ovoj temi je da su "porodica" i "potomstvo" toliko idealizovani pojmovi u danasnjem svetu da se ljudi u njih cesto upustaju olako, bez razmisljanja i iz raznih razloga koje sam navela u mom drugom postu. Mislim, ne moramo cak ni da idemo do onih tragicnih primera koje je pomenula anakin: najzalosnije mi je kad vidim neke isfrustrirane "roditelje" koji hoce preko sopstvene dece da ostave neki "trag" - toliko je ljudi koji bi rado da se ratosiljaju "traga" koji je na njih ostavila porodica...

Da se delimicno slozim sa LePiaf, mozda bi i za radjanje trebalo uspostaviti bar neko psiholosko testiranje ("skola za roditeljstvo", to bas dobro zvuci :D ) kao sto postoji za proces usvajanja dece.

Pozdrav,

DD
Nisam sigurna koliko me razumes,ali ja nisam htela da kazem da je porodica ideal,vec da sve dobro i lose pre svega potice od porodice.Neke varijacije u tom smislu naravno zavise i od spoljasnjih faktora na koje mozemo ili nemozemo da uticemo.Ipak veliki deo naseg zivotnog pravca upravo odredjuje porodica,kako pozitivno tako i negativno.Pod porodicom podrazumevam sve njene clanove/kazes"moze mojoj mami da bude zahvalan"/to ti je to.Kako bilo porodica ostavlja duboke tragove u svakom od nas ali naravno nije obavezno da to budu i "najdublji"tragovi u nasim zivotima.

Back