Poricanje nauke - Science Denial

nebitno, nisam ja neki kastanedin advokat, al znaš kako se kaže, ako ti neko prstom pokazuje mesec, nemoj gledati prst.

ne msm da si mu advokat, ne treba mu advokat odavno..
ne msm da je isto kada mi Janko ili Marko pokazuje prstom ka Mesecu, ja gledam i čiji je prst :*****

- - - - - - - - - -

piju droge po beogradima :p

laaadnooo :((((

Kada kažem da sam protiv nauke, nisam protiv nauke nego protiv zloupotrebe nauke. Komercijalizacija nikako nije zloupotreba, zabrana istraživanja je zloupotreba.
Proveo sam dobar deo radnog veka kao naučni radnik u prestižnom institutu, i na takvim mestima, iako sistemski nepodržani, rade brojni ljudi koji vole istraživanja.
Dobra stvar je što im niko ne zabranjuje istraživanja, a na raspolaganju su im i ljudi i alati i znanja. Sve osim fondova.

Ovo je pipavo, tj detinjasto...
Komercijalizacija nije monetarizacija, mislim da si to mislio reci...
Komercijalizovati nesto znaci totalno ga prilagoditi profitu, a to podrazumeva i zloupotrebu ako treba...
Monetarizovati nesto znaci uzeti pare na tome, kako, ne zna se, moze ovako moze onako, ali se ne menja u osnovi ono sto se monetarizuje..

Samo da se zna, komercijalizacija ce biti sve jaca a onda ce nauka biti sve vise promotivni slogan, a ne sustina...i otud ce zloupotrebe i raznih manipulacija naukom i kvazi naukom biti sve vise...

Komercijalizacija polako prestaje da bude izbor, nego namet...Vise to nije prakticnost nego je hir, moda, trend, zahtev, kontrola...
Istovremeno komercijalizacija sve manje brine o ljudima, pa su cesti kiksevi, a pripise se nauci...

U ime nauke danas govore politicari, a nekad i njihovi poltroni na univerzitetima i akademijama...
Selekcija kadrova je po principu uvlacenja u bulju i po principu ocena, a to ne da nije ni blizu nego se tacno onda prave timovi naucnih radnika jer sa tim kadrom i ne mozes nesto drugo....raska skola na neki nacin..
Srbija USA, zapadna EU, svuda je tako...

Velika je konkurencija, i velik broj doktoranada pa nema prostora za nekog ko to nije, ili hajde da spustimo na diplomce...ista prica...
Nasi fakulteti su jos u goroj poziciji jer kod nas se krade od studenata ako imaju nesto kreativno kao izvor...
A krade se i na nekim drugim univerzitetima u svetu...

Ali to je druga tema, kriza nauke i odnos nauke i inovacije..
ili odnos politike i inovacije, kad ne moze da se kaze, odnos drustva i inovacije, jer danas je drustvo nestalo i ostala je politicka birokratija...

To su radili u prošlosti i nije dalo rezultate.
Zato su proglasili diplomirane biznismene za naučnike, dali im titule i fondove, obukli im bele mantile i vodaju ih i pokazuju svetu kao cirkuske atrakcije.

U isto vreme pronalazaštvo, a to je prava nauka, iako izuzeto od priznanja i fondova, radi, istražuje, stvara i otkriva u sopstvenoj režiji.

Zapazili smo čudne osobine vode.

Mejnstrim naučnici su izmerili i dali ime "anomalija vode" i stavili tačku na pojavu, prestali da postavljaju još pitanja.
Oni se čak i ne usuđuju da predlože teoriju, čak ni pretpostavku o tome. Zauzeti su međusobnim priznavanjem i uvažavanjem titula. Poneko razmišlja kako da unovči anomaliju vode.

Misleći čovek, a svaki misleći čovek jeste naučnik, razmišlja o uzrocima. O onome o čemu se kockaste glave ne usuđuju.

Zapazili smo čudne osobine vode.

Mejnstrim naučnici su izmerili i dali ime "anomalija vode" i stavili tačku na pojavu, prestali da postavljaju još pitanja.
Oni se čak i ne usuđuju da predlože teoriju, čak ni pretpostavku o tome. Zauzeti su međusobnim priznavanjem i uvažavanjem titula. Poneko razmišlja kako da unovči anomaliju vode.

Misleći čovek, a svaki misleći čovek jeste naučnik, razmišlja o uzrocima. O onome o čemu se kockaste glave ne usuđuju.

To pocinje ovako...dobar dan, dobar dan, ja sam vas novi sef..ok....radimo ono sto nam stigne kao projekat i naredjenje.ok..
to je to...sretan rad...

Nastavlja ovako....hej cao....cime se bavis......izucavam ono sto me interesuje......aaaa, a sta to......pa trenutno ovo....
A radis negde.....ne, krpim se......e imam nesto da obavim, ajd cao....

A zavrsava se ovako...
Video sam vas projekat koji ste mi poslali, zelite da finansiram istrazivanje o tome i tome...da...
Nas posebno interesuje ovo, a to vase mozete usput...
Ok....A sta vas tacno interesuje.....pa ovo mora da se zavrsi u roku od 6 meseci.....pa tu ima za 3 godine zestokog rada....znam, ali zato vam i nudimo sredstva za vas projekat, da bi nam pomogli da zavrsimo ovo sto nam hitno treba.

Back