Porez na stanove po tržišnoj cijeni

Zasto uopste da placamo porez na imovinu? Platili smo porez kad smo kupovali nekretninu. Ko kaze da je uopste normalno placati porez na nepokretnost? U Velikoj Britaniji na primer, takav porez ne postoji.
Ima li uopste nesto na sta se u Srbiji ne placa porez??
Bilo bi interesantno kad bi neko sracunao iznos poreza i dazbina koje plati prosecan gradjanin - doprinosi i porezi na dohodak, pdv, porez na imovinu, registracije vozila, akcize na gorivo, cigarete, ***** materine...

A odakle da se finansira drzava,vojska,policija,zdravstvo,prosveta,kultura...ili kad ti dodju vatrogasci da gase jucu od pozara,posle ispostave racun?:dash:

Zasto uopste da placamo porez na imovinu? Platili smo porez kad smo kupovali nekretninu. Ko kaze da je uopste normalno placati porez na nepokretnost? U Velikoj Britaniji na primer, takav porez ne postoji.
Ima li uopste nesto na sta se u Srbiji ne placa porez??
Bilo bi interesantno kad bi neko sracunao iznos poreza i dazbina koje plati prosecan gradjanin - doprinosi i porezi na dohodak, pdv, porez na imovinu, registracije vozila, akcize na gorivo, cigarete, ***** materine...

ja sam sracunao porez koji plati drzavi godisnje prosecan vozac automobila koji prelazi godisnje 30.000 km i vozi automobil sa kombinovanom potrosnjom od 12 litara goriva na 100 km

Taj vozac u zavisnosti koliko ima kubika vozilo koje vozi drzavi na ime poreza da od 270.000 do cak 400.000 dinara !

I to 30.000 km i nije neka narocita kilometraza recimo na zapadu mnogi prelaze po 40-50.60.000 km godisnje.

To je iznos od 95 do cak 15 prosecnih licnih dohodaka!

NEVEROVATAN POREZ!

I ajde da te pare se ulazu u puteve, pa da se grade novi autoputevi i asfaltiraju novi , pa da kazes ok, al NISTA za 9 godina koliko mi placamo te neverovatne poreze ZUTOJ BAGRI iz DS-a , nije napravljen NITI JEDAN KILOMETAR AUTOPUTA NOVOG.

A gde su tu drugi porezi kao PDV na sve sto kupis , carina i PDV na uvoz automobila, porezi na stanove, porezi na licne dohotke u iznosu od 68% neto plate, porez na vazduh i tako dalje!

DOLE TURCI OSMANLIJE IZ DEMOKRATSKE STRANKE!!!!!!!!!!!

DOLE DAHIJA I GROBAR SRPSKOG NARODA ABU MULA OMAR TADIC!

A odakle da se finansira drzava,vojska,policija,zdravstvo,prosveta,kultura...ili kad ti dodju vatrogasci da gase jucu od pozara,posle ispostave racun?:dash:

a druge drzave u evropi i svetu - to nemaju a ? Odakle one finansiraju sve to kad su im porezi 5-10 puta manji prema prihodima nego u Srbiji?

Ajde da cujemo POKLONI SEI POCNI

Kako to moze da je u Americi registracija automobila 20 DOLARA sto je ekvivalent 1500 dinara godisnje a u Srbiji ta cifra ide od 10.000 do 155.000 din ??!?!?!?!?!

i koja bre drzava ? koje bre zdravstvo? Koja prosveta koja kultura?

jesi bio kad kod doktora skorije ? nisi video redove od 50 ljudi koji cekaju za pregled?

koja bre vojska kad mi vojsku i nemamo i ona je unistena ?

koja bre prosveta kad srbija ima najgore obrazovanje u evropi?

koja bre kultura i sta to mi imamo od kulturnih desavanja?

Sve te OGROMNE NOVCE koje mi gradjani izdvajamo ZUTA BAGRA IZ DS-a POKRADE 90%

jesi bio kad kod doktora skorije ? nisi video redove od 50 ljudi koji cekaju za pregled?

Zdravstvo je super kod nas.Moja sestricina zivi u Svedskoj,da bi dosla na pregled kod specijaliste mora da ceka najmanje dva meseca.Naveo sam zemlju gde je socijalna sigurnost jako izrazena.U normalnom svetu ne mozes ni kod lekara opste prakse da odes ako ne zakazes.Radio sam u zdravstvu srbije i pricam ono sto znam.najmanje 30% idu kod lekara bez veze,potpuno nepotrebno.A lekara ima 30% vise nego sto treba.To ne bi mogla da plati ni Svajcarska,Srbija placa pa je zato tako kako je.Svima lose.

Poslednja izmena:
ja sam sracunao porez koji plati drzavi godisnje prosecan vozac automobila koji prelazi godisnje 30.000 km i vozi automobil sa kombinovanom potrosnjom od 12 litara goriva na 100 km

Taj vozac u zavisnosti koliko ima kubika vozilo koje vozi drzavi na ime poreza da od 270.000 do cak 400.000 dinara !

To je iznos od 95 do cak 15 prosecnih licnih dohodaka!

NEVEROVATAN POREZ!

!

Neverovatna računica:mrgreen::super::rotf:
Čas je prosečan vozač, čas je potrošnja 12 lit, pa onda zavisi od kubika:hahaha:

Sabiranje baba i žaba uvek te je dovelo do ovakve računice, zato si ti legenda:mrgreen:

siptare idi na neki svoj siptarski forum nemoj toliko da pljujes srbiju ovde sram te bilo.

Форумске лопуже плачу за дведесетим када су могли да краду и шверцују. Чуј овога, ко одређује тржишну цену, па тржиште и по томе ће држава одредити.

Kako drzava moze da zna cenu kvadrata nekog konkretnog stana osim ako ne budu slali procenitelje u svaki pojedinacni stan, a ko ce to da plati??

Kako drzava moze da zna cenu kvadrata nekog konkretnog stana osim ako ne budu slali procenitelje u svaki pojedinacni stan, a ko ce to da plati??

Лепо, тачно се зна колико вреди квадратни метар на Врачару, колико на некој селендри. До сада је моја породица плаћала већи порез за кућу од сто педесет квадрата, за коју могу добити максимално тридесет хиљада, него неко ко за стан од четрдесет квадрата може добити осамдесет хиљада.

20 Apr 2009. 09:13
Porez određuje lokacija

Vlasnici stanova u Beogradu još ne znaju šta ih tačno čeka sljedećeg mjeseca, kada dobiju novo poresko rješenje. Upustva za novi obračun poreza upućena su lokalnim upravama prihoda.

Zbog poreske osnovice u koju sada ulazi realna tržišna vrijednost, porez veći oko 20 odsto. Od lokacije će uglavnom zavisiti visina poreza.

Vlasnici motornih vozila i debljih platnih koverti nemaju dilemu kako će biti oporezovani. Međutim, vlasnici stanova još ne znaju šta ih tačno čeka sljedećeg mjeseca, kada dobiju novo poresko rješenje, objavio je RTS.

U Ministarstvu finansija kažu da su upustva za novi obračun poreza već upućena lokalnim upravama prihoda i da će "zbog poreske osnovice u koju sada ulazi realna tržišna vrijednost, porez biti veći oko 20 odsto".

Ko će i kako utvrditi tržišnu vrednost stana još ne žele da komentarišu u beogradskoj Upravi prihoda jer im, kažu, do početka praznika, nijesu stigla upustva za obračun poreza.

Nesumnjivo je da na osnovu plaćanja pri kupovini stana, najtačnije podatke o tržišnoj vrijednosti ima Poreska uprava. Kako lokacija najviše utiče na cijenu, od toga će uglavnom zavisiti i visina poreza.

"Ovo je bio brz kratak način da se dođe do povećanih prihoda koji će pripasti lokalnom nivou, a ne centalnom budžetu Srbije", kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

S obzirom na to da su merama Vlade smanjena budžetska davanja opštinama, očekuje se da će one, radi bolje naplate, ažurirati evidenciju nekretnina.

Poznavaoci tržišta kažu da bi taj porez najviše mogao da iznenadi one koji su, ne tako davno, bili ponosni zbog toga što cijena kvadrata u njihovom kraju vrtoglavo raste.
Aleksandra Kon iz agencije za nekretnine smatra da će država voditi računa šta je realno, a šta nije.

"Kad smo ih mi ubeđivali da to nije realno i da vi prosto ne možete da očekujete da dobijete 2,5 hiljade eura za stan koji se nalazi u bloku 63, oni su vikali, a na Novom Beogradu cijena je naglo skočila", kaže Kon.

U centru grada cijene kvadrata uvek su bile visoke, ali je u poreskom rješenju tržišna vrijednost neznatno veća nego za stanove u drugim dijelovima grada.

Zbog starosti zgrada, porez u centru nekada je i niži. Na poresku osnovicu utiče i to koliko članova domaćinstva živi u stanu.

Najava povećanja poreza, za 20 odsto u prosjeku, ne otkriva mnogo o tome koliki se raspon poreskog opterećenja može očekivati. Izvjesno je da Poresku upravu, Zavod za statistiku i lokalne uprave prihoda, poslije praznika, čeka mnogo posla.

=====
L I N K

Back