Порез на наследство за неследнице/ке одређене тестаментом

Да ли лица одређена тестаментом требају бити ослобођена пореза ?

• да

glasova: 5 50,0%
  • не

glasova: 5 50,0%

• Ukupno glasova
    10
Савасаванизам
То је Закон о наслеђивању и Закон о порезима на имовину.

Садашњи систем наслеђивања потиче још из средњовековног обичајног права.Једина је разлика што би у случају да нема деце и унука, сву имовину наслеђивао владар(држава).Касније је право наслеђивања проширено и на даље сроднике.

То је Закон о наслеђивању и Закон о порезима на имовину.

Садашњи систем наслеђивања потиче још из средњовековног обичајног права.Једина је разлика што би у случају да нема деце и унука, сву имовину наслеђивао владар(држава).Касније је право наслеђивања проширено и на даље сроднике.

Па то и сво време причам да је неправедан ....

Zato sto je vaznije u kakvom su bili ljudskom od odnosu sa pokojnikom.
Irelevantna je krvna srodnost.
Prvo krvno srodstvo u porodičnim odnosima nikako ne može biti irelevantno. Drugo ako neko smatra da njegov ne znam brat, ujak, tetka zaslužuju da iza njega nešto nasljede uvijek može da napiše testament.

Upravo o tome i govorim. Nije napisan testament jer je pokojnik zbog bolesti pre smrti bio u neuracunljivom stanju, a nikako ne bi smelo da se deli na jednake delove. Tj. određene osobe ne bi smele dinar na naslede. Zato kažem da bi testament morao da bude obaveza. Npr. ja sada sa 45 god tačno znam kome bi ostavio šta i koliko.
A ne može se desiti da npr sa 65 promeniš taj stav i razmišljanje?

Prvo krvno srodstvo u porodičnim odnosima nikako ne može biti irelevantno. Drugo ako neko smatra da njegov ne znam brat, ujak, tetka zaslužuju da iza njega nešto nasljede uvijek može da napiše testament.

Ne pratis temu. Naravni da moze da napise testament, ali drzava ne tereti ravnopravno sve u testamentu, tereti zavisno od krvnog srodstva.

Sto je debilno.

Ne pratis temu. Naravni da moze da napise testament, ali drzava ne tereti ravnopravno sve u testamentu, tereti zavisno od krvnog srodstva.

Sto je debilno.
Pa nije. Žena i djeca učestvuju u povećanju imovine. U održavanju iste. Za razliku od npr ujaka. I dijete se pod određenim uslovima može isključiti iz testamenta.

Nekada da, nekada ne. To je stvar koja treba da se dokaze, a ne da se podrazumeva.
Podrazumevanje u pravu je besmisleno.
Sve mora da se dokaze, nista ne sme da se podrazumeva.
Prvo i u pravu ima stvari koje se podrazumevaju. Ali nebitno. Znači po tvojoj logici žena koja cijelog života nije zasnivala radni odnos ne treba da nasljedi muža?

Verujem da taj deo oko nasledjivanja bi morao da se doradi, sasvim je neopravdano da se oporezuje poklon i nasledje, čime se izjednačava sa igrama na sreću gde poslednji u krugu, dobitnik plaća porez. Ovde je situacija sasvim drugačija, naslednici nasledjuju i plaćeni porez, na dobit, na kupovinu, na štednju....dakle nepravedno se plaća još jednom porez na istu vrednost znači država zloupotrebljava smrt gradjana da zaradi....

Ja ne kapiram logiku u tome da prvi nasledni red bude oslobodjen poreza, a neko naveden testamentom da ne bude.
U cemu je razlika?
Prvi red naslednika je oslobodjen poreza na poklon.
I drugi red naslednika moze da bude oslobodjen placanja poreza na poklon ukoliko se dokaze da je sa poklonodavcem ziveo u istom domacinstvu i to najmanje godinu dana pre prijema poklona.

Islo se logikom da prvi krug naslednika zivi/ziveo je ili potice iz direktne porodice koja je vlasnik odredjene imovine. Znaci, ucestvovao je u stvaranju i odrzavanju te imovine. Direktno aktivan tim suzivotom.
Zato i drugi krug naslednika moze da bude oslobodjen poreza po tim istim uslovima.

Back