Porez na imovinu

Kamata trenutno ne ide..

Ne znam kome se obratiti za bilo kakav savet sem onima iz poreske uprave.

Juce sam bila u 3 poreske ustanove sa 1 pitanjem i dobila 3 odgovora, razlicita
Ja im ne bi verovao za kamatu,jer ako pokrenu taj postupak,moraju da te tuze i odmah se uracunava kamata i sudski troskovi.To je bolje da,ako imas nekog ko poznaje dobrog advokata,moze da ti objasni.Pod uslovom da i on nije naka jajara.To inace i ne mozes sama isterati.

Mi smo cekali da prodje put. To su nekad bile oranice tako da postoje seoski putevi. I samim tim prolaskom puta i pratece infrastrukture cena placa bi skocila za 3-5 puta.
Primera radi, nasa zemlja vredi oko 5e po kvadratu. Na 100m dalje ljudi prodaju zemlju za po 30e pa navise. Ali 100m je mnogo, jer je taj put daleko.

Ta zemlja je peskusa, nije pogodna za poljoprivredu. Naravno moze se tamo sejati ali nema zarade, budes na nuli ili u minusu.
Ta zemlja nije za izgradnju jer je vrlo neravan predeo, nema ni struju ni vodu ni kanlizaciju ni safalt niti bilo sta sto je potrebno za normalan zivot.

Mogli smo mi tu zemlju pokloniti nekom. Pre 10tak godina, covek je nudio 2e po kvadratu.
Neko kaze "mogli ste prodati i sada ne bi razbijali glavom", mogli smo ali nismo to tada smatrali ispravnim :roll:
Ne razumijem zašto ste čekali da prođe put . Ovdje kod mene su brat i sestra naslijedili njivu od otprilike dva hektara .
Otišli su u katastar da im ucrtaju put širine 5 metara između njihovih polovina . Sestra je isparcelisala svoj dio na placeve od otprilike
pet ari dok je njen brat ostavio svoj dio u komadu . Na toj njivi nije bila ni predviđena gradnja i nije bilo nikakve infrastrukture .
Od te sestre sam ja kupio plac a kasnije su pokupovali i drugi . Poslije smo sami doveli vodu i kupili bandere i trafostanicu .
Kad su izgrađene skoro sve kuće na tom mjestu je dozvoljena gradnja a brat prodao svoj dio za 130.000 evra a taj koji je kupio
odmah preprodao za dosta veći novac . Ne treba žuriti da ne ispadne da sve profućkate zbog panike .
Ja bih tražio od poznanika da potraže nekoga iz vladajuće stranke ( nekoga koji tamo ima neki rejting )da mi da uputstvo da li se tu nešto može uraditi
po cijenu da žrtvujem neki novac .

Saravsu, to je ta prica. Ti i masa je kupila odmah zemlju verovatno za simbolicni novac. A mi (to je nasledstvo sa cukundede na pradedu sa njega na dedu pa sad na tatu) nismo hteli to da prodamo pre 10-20godina za vrlo sitan novac. Iskrena da budem, verujem da tata nije planirao da to ikada da u prodaju. Ali vidis, tada se moglo prodati za tepsiju jeftine ribe a sad cemo da prodamo i jos da doplatimo. To tako valjda ide. A sto se tice poznanika iz vladajuce stranke, takvih nemam u okruzenju od kojih bi mogla da trazim pomoc.
Sto se panike tice. Taj dug je tu i jedino sto moze da se desi je da se pojavi ona fina kamata i iduci godisji porez za 2018godinu. Sto bi bilo zbirno tada oko 25-30k. Verovatno nekom deluje kao da se razbacujem brojevima ali nazalost je zaista tako.

Upravo je tako! Obavezan si da plaćaš porez ali oni nisu obavezni da ti dostave rešenje!

Imao sam stan za koji je uredno plaćan porez. Onda sam jedne godine otišao u poresku upravu da mi daju uplatnicu i dobio obaveštenje da više nema poreza jer je ispod cenzusa.

Godinama nisam dobio nikakvo rešenje i bio sam u uverenju da je i dalje ispod cenzusa. U međuvremenu zakon je promenjen pa se sa kamatama nakupio znatan porez. Ne bih ni znao da nisam prodao stan!

Ponavljam: nikakvo rešenje nisam dobio nikada posle onog obaveštenja da je stan ispod cenzusa!

Procitala sam i zaista ... bez komentara sam

To se sazna kada dobijete resenje o placanju, ustvari, oni posle toga imaju jos 5 godina da koriguju i kazu "ej konje, treba jos toliko da platis!"

Procitala sam i zaista ... bez komentara sam

To se sazna kada dobijete resenje o placanju, ustvari, oni posle toga imaju jos 5 godina da koriguju i kazu "ej konje, treba jos toliko da platis!"
Kada dobiješ rešenje ne saznaš ništa!

Piše samo koliko duguješ i ništa više. Ni koliko si platila, ni kolika je kamata (ako je bilo kašnjenja) ni da li imaš pretplatu iz prethodnog perioda - baš ništa!

Čak nisam siguran ni da li u rešenju stoji ceo dug ili samo zaduženje za tu godinu.

Narod plaća i ćuti. Svojevremeno je jedan nadobudni ministar energetike izjavio "I mojoj babi mora biti jasan račun za struju!" iako taj račun sadrži sve podatke. Ni taj ni bilo koji drugi nikada nije rekao: "Prosečno obrazovanom čoveku (što je obrazovno više od nivoa babe!) mora biti jasno rešenje o porezu."

Pa, porez u Novom Sadu za zemljiste se placao do pre par godina. Iz nekih razloga je taj porez ukinut (da li samo u NS ili na nivou pokrajne ne znam) i uvedeno je nesto drugo. To drugo (nisam sigurna za naziv) je ukinuto pre 3-4godine. Tada smo bili i raspitali se u cemu je stvar. Bili u poreskoj i receno je da je sve uredu i da ne treba nista da platimo.

Pre 10tak dana sasvim slucajno saznajemo da je 2015 uveden porez na imovinu. Tako smo smo videli na stanici zalepljen papir da se naknde stete za poljoprivredu moze prijaiti samo ako je porez za zemlju uredno placen.

Pricali smo sa par ljudi koji imaju zemlju (skroman broj - njih dvoje). Oni su dobili poziv da prijave porez pre godinu i pre godinu i po. Jednom je stiglo resenje o placanju pre 2 meseca, drugom jos uvek nije.

EDIT: U tom slucaju, kada ne dostave resenje nemaju pravo da potrazuju kamatu!

Nisam informisana da je to tako na severu.Na istoku Srbije i jugu se placa sve redovno svake godine.Porez spada u podrazumevani trosak svake godine.
Na istoku mogu da vam kazu "niste placali za proslu godinu" iako jeste npr.Ili " vi imate obradivo zemljiste" (iako ga nemate ni njive ni nista) platite to.
Kad se desi prvo ko ne donese priznanice o placanju placa ponovo.Drugo - insistirati da vam se pokaze gde je ta zemlja,ne odustajati.Onda kazu da su pogresili,bukvalno kad ne odustajete od toga da vidite o cemu se tu zapravo radi.
Na jugu postoji obradiva zemlja izuzetno loseg kvaliteta na koju se ne placa porez.Ali to mora da se proveri licno da li je taj slucaj ili neko nije poslao obavestenja koliko platiti.Inace se normalno placa,ne prave neke probleme.

Ovo sto sam procitao lici mi na ugradjeni strah od vlasti.

Ne znam kako si dosla do tih cifara, ali mislim da preterujes.

Sa druge strane poznajuci trenutnu situaciju u administraciji

lako je moguce da kada te vide tako zarozanu odvale bilo koju cifru.

Znaci, resenje je otici u pravnu pomoc i od njih poceti raspitivanje,

a usput otici na site ministarstva i postaviti pitanje tipa:

Imam zemljiste tu i tu , toliko i toliko, klasa ta i ta koliki je moj porez za period taj i taj.

Ovde bi verovatno dobila odgovarajuci odgovor. ne verujem da ti je porez na takvo zemljiste

veci od moguceg prihoda, a ako i jeste mozda je greska bila pretvaranje poljoprivrednog u gradjevinsko zemljiste.

Back