Poreklo rasa

?

Nisi razumeo, ova rečenica kaže da je razlika još manja, jer nije čak ni razlika u genima, nego njihovim alelima.

Dakle, između mene i Bili Holidej razlika nije čak ni u genu za kosu. Čak ni u jednom genu.

A neko bi na osnovu kose, koju kod svih ljudi na planeti kodira jedan te isti gen, izvukao rasu.
Pa i nismo razvrstali u posebne rase po boji kose!

Pa i nismo razvrstali u posebne rase po boji kose!
Pa boju kože takođe određuju različite varijante istih gena. Kod Afrikanaca imaš varijantu koja dozvoljava veće melanozome (zbog zaštite od UV zračenja) koji daju tamnu kožu, dok su kod Evropljana oni manji i raštrkaniji. Kod Azijata imaš taj isti gen, koji pod uticajem nekih drugih gena, daje njihovu boju kože, itd.

Ono što definitivno ne postoji je: jedan gen (ili grupa) gena = jedna rasa. Sve je to pomešano, nastalo iz jedne te iste primordijalne supe.

Vaše cenjene rase su geografija.
За почетак није битно шта су, већ да јесу, а ти си то управо потврдила.
Не знам зашто нас све овде зезаш са тиме...

Jedno je genetika (ima nešto u crnoj boji koži što ih čini podložnim malariji), a drugo je okruženje, bilo ko ko živi tu, ima veću šansu da oboli od malarije.
Tako su se razvijale i sve karakteristike koje mi nazivamo "rasnim" (boja kože, veličina usana, nozdrva, itd), a veze nemaju sa nekom rasom određenom pre vremena i od nekog arbitra, nego sa prilagođavanjem uslovima okruženja. To što ti zoveš rasom ima najbukvalnije geografsko poreklo.
То је само једно од мишљења и ти имаш право на њега, али да је то доказано, дефинитивно и недвосмислено, људи не би отварали тему са оваквим именом.

Poslednja izmena:
......
I sad će opet neko da dođe da mi kaže da postoje značajne genetske razlike između grupa da bi smo ih nazvali rasama, a razlike između individua još veće.
Vaše cenjene rase su geografija.
......
Ili je geografija i mnoge druge pojave kroz generacije malo prčkalo po genima i ostavilo trajne ponovljive specifičnosti! A baš zato što su sa naučne strane to MALE razlike, to zovemo rasama, a ne drugim vrstama.... (osim nekih? :zcepanje:)

Back