Poredak Slobode- Fridrih Fon Hajek

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
Fenomenalna knjiga, vrh ljudske teorijske misli, glavna odbrana od svih zabluda soijalizma, i bilo kog oblika unapred isplaniranog drustva i zivota. Odbrana slobode od onih koji bi da kontrolisu, upravljju i usmeravaju.

Razumete li vi sustinu slobode? :think: Ko su najveci neprijatelji slobode? :think:Zasto mislite da je dobro unapred isplanirati sta cete za rucak 5 dana unapred, umesto da se spontano uvalite svaleru/svalerki u 4 poslepodne? :think:

Fenomenalna knjiga, vrh ljudske teorijske misli, glavna odbrana od svih zabluda soijalizma, i bilo kog oblika unapred isplaniranog drustva i zivota. Odbrana slobode od onih koji bi da kontrolisu, upravljju i usmeravaju.

Razumete li vi sustinu slobode? :think: Ko su najveci neprijatelji slobode? :think:Zasto mislite da je dobro unapred isplanirati sta cete za rucak 5 dana unapred, umesto da se spontano uvalite svaleru/svalerki u 4 poslepodne? :think:
radoholicarstvo i konzumerizam

Знам, наслов као супротност Камијевој поставци о слободи као циљу.
Sloboda ne moze da bude cilj, to samo socijalisti misle da je sloboda cilj, pa prave drustvo unapred izdefinisano, po principu korak po korak do slobode.

- - - - - - - - - -

Држава и породица.
Slazem se, posebno za ovo prvo.

Један инсерт из филма Fast food nation је добра илустрација менталног стања већине људи - група младих, згрожена третманом говеда у америчким кланицама и уопште системом, одлучује да ослободи краве заточене у огромним торовима. Поотвараше силна врата и - ништа. Краве су остале унутар жица.

Ок, као тежњи.
Hajekove postavke mogu skroz da se preslikaju na privatan zivot. U stvari, shvatio sam da je najidealnije da ljudi shvate sta je sloboda i te komplikovane drustvene i ekonomske price kroz pravljenjem paralele sa privatnim zivotom. Tipa, svi razumeju zasto je lose i nemoguce da ti cale sa 20 godina kaze- 'Sine, e to je zena za tebe, sa njom ces da se ozenis, ona ima sve kvalitete koje treba da ima prava zena'. A ne mogu da razumeju zasto je lose na silu opismeniti sve cobane u nekom brdskom selu.

Један инсерт из филма Fast food nation је добра илустрација менталног стања већине људи - група младих, згрожена третманом говеда у америчким кланицама и уопште системом, одлучује да ослободи краве заточене у огромним торовима. Поотвараше силна врата и - ништа. Краве су остале унутар жица.

bolje da svi prestanu da jedu to djubre

Sloboda nije samo instrument socijalista, nego je i (neo)liberala. Sav koncept neoimperijalizma/globalizma počiva na promociji slobode

Sloboda je kljucna stavka i kod klasicnog liberalizma, i kod kapitalizma, i sada kod libertarijanaca, naravno, to su ljudi koji razumeju sta je sloboda. Sa druge strane, levicari su materijalisti, i oni ne razumeju slobodu, kod njih je sloboda samo posledica, rezultat odredjenih planova, stanja itd. Drugo, kovanica 'neo-liberal' je pomahnitla, ne znaci nista, i upotrebljavaju je svi, posebno ovi sto su pod uticajem osoba kao sto je Naomi Klajn. U americkoj jezickoj praksi, levicari su oteli termin 'liberal', i prisvojili ga za sebe, danas su u Americi liberali levicari, a klasicni liberali, koji su izgubili tu borbu u jezickoj praksi, koji su za 180% razliciti od ovih levicara, danas koriste termin 'libertarijanac'

Sloboda je kljucna stavka i kod klasicnog liberalizma, i kod kapitalizma, i sada kod libertarijanaca, naravno, to su ljudi koji razumeju sta je sloboda. Sa druge strane, levicari su materijalisti, i oni ne razumeju slobodu, kod njih je sloboda samo posledica, rezultat odredjenih planova, stanja itd. Drugo, kovanica 'neo-liberal' je pomahnitla, ne znaci nista, i upotrebljavaju je svi, posebno ovi sto su pod uticajem osoba kao sto je Naomi Klajn. U americkoj jezickoj praksi, levicari su oteli termin 'liberal', i prisvojili ga za sebe, danas su u Americi liberali levicari, a klasicni liberali, koji su izgubili tu borbu u jezickoj praksi, koji su za 180% razliciti od ovih levicara, danas koriste termin 'libertarijanac'

Vidi, to o cemu ti pokusavas taberiti davno je ispricano, i ne trebas ništa glumatati. Ja ti neću objasnjavati ideolosko teorijske paradigme kao ogledala terminoloskih dilema. U principu, meni ti ne smetas, volim diskutovati na ovakvim temama, ali moraš spustiti kljun i gard jer je u najmanju ruku nepristojno zauzimati takav stav, a biti tako malo načitan;)
Znaci, nema na guglu sve, a evaulacija s lošom mozgovnom aparturom i sturim izvorima proizvodi loše odgovore.
Elem, glede toga koja ideologija sta želi, cilj bilo kojeg establišmenta nije proizvodjenje jedinki sa stabilnim identitetom, nego proizvodnja nesposobnih za delovanje, misljenje i stvaranje van nacela autoriteta.
Dakle, obzirom da društvo eo ipso podrazumeva organizovanost, cela ljudska istorija je zapravo istorija represivnosti, zato što je represivnost inherentna karakteristika organizovanja kao pojma - principi hijerarhije i autoritarnosti. Ono što se dešava danas je prenaglasena autoritarnost i proizvodjenje nezamenjive uloge tog establismenta i državnog aparata u obezbedjivanju slobode tih jedinki, što je stvorilo uslov za dekonstrukciju socijalnog i ti procesi su u toku. I nemoj više prditi o levicarima, socijalistima, liberalima itd jer su ideologije u tom smislu umrle s pocetka devedesetih, probaj sa Sloterdijkom, pa ako zatreba još nešto, pitaj.
Znaci, nemoj se baviti arhaicnim i misliti da su napredan. Ok, možda sa stanovista nekog stanovnika iz Vranja delujes moderno

Ali ja nisam napredan i pametan, mnogo pametniji ljudi od mene bi ti sve ovo sto ja pisem objasnili detaljno i naucno. Naravno, takvi su ogromna manjina, a vecinu u toj oblasti koju pominjes sacinjavaju besmislicari koji ne razumeju ni ekonomiju, ni drustvo, ni to sta im je mama spremala za dorucak kada su bezali iz svog sela u grad.

Sta mislis da li je neko od tvojih drugara sto predaje na FPN-u uopste i culo za Hajeka? Hajde napravi neku anketu, bas me interesuje :think: Mislim, oni kada pominju Hajeka, ti im tacno u faci vidis da je to nesto kao kada tele prica o Sekspiru.

Sto se toga sto ti pises to jeste tacno kao analiza stanja, i to su sve cak i Mizes i Hajek opisali jos poodavno. Tako da, ja tebi preporucujem da procitas ovu knjigu. Veruj mi, kada je procitas i razumes, bices obrazovaniji od skoro svih profesora sa svih besmislicarskih pravnih, politickih i filozofskih fakulteta na Balkanu, Evropi i Americi, koji Hajeka razumeju isto koliko ja razumem Baju Malog Knindzu. Cast maximum 10% izuzetaka. To da ne razumeju nista najbolje vidis po njihovom potpunom nerazumevanju i nepoznavanju ekonomije, koja je idealan lakmus-papir da vidis da li neko razume sustinu slobode i represivnosti koju ti pominjes (a koja jeste cinjenica u svim drustvima, sa tim se slazem). Ne moze neko ko razume samu sustinu represivnosti i autoritarnosti da bude toliko tele za ekonomiju, nikad i nigde. Ja kada slusam onog Jovu Bakica, ne znam da li da se smejem, ili da okrenem Zvezde Granda, posto su intelektualnije od njega. Sasa Popovic je za njega Aristotel, i to bukvalno. Ljudi koji pricaju o represivnosti i autoritarnosti sa tih fakulteta, ne umeju da prepoznaju oblike istih, sto je posebno legendarno.

Poslednja izmena:

sam sebi

Ali ja nisam napredan i pametan, mnogo pametniji ljudi od mene bi ti sve ovo sto ja pisem objasnili detaljno i naucno. Naravno, takvi su ogromna manjina, a vecinu u toj oblasti koju pominjes sacinjavaju besmislicari koji ne razumeju ni ekonomiju, ni drustvo, ni to sta im je mama spremala za dorucak kada su bezali iz svog sela u grad.

Sta mislis da li je neko od tvojih drugara sto predaje na FPN-u uopste i culo za Hajeka? Hajde napravi neku anketu, bas me interesuje :think: Mislim, oni kada pominju Hajeka, ti im tacno u faci vidis da je to nesto kao kada tele prica o Sekspiru.

Sto se toga sto ti pises to jeste tacno kao analiza stanja, i to su sve cak i Mizes i Hajek opisali jos poodavno. Tako da, ja tebi preporucujem da procitas ovu knjigu. Veruj mi, kada je procitas i razumes, bices obrazovaniji od skoro svih profesora sa svih besmislicarskih pravnih, politickih i filozofskih fakultet na Balkanu, koji Hajeka razumeju isto koliko ja razumem Baju Malog Knindzu. Cast maximum 10% izuzetaka. To da ne razumu nista najbolje vidis po njihovom potpunom nerazumevanju i nepoznavanju ekonomije, koja je idealan lakmus-papir da vidis da li neko razume sustinu slobode i represivnosti koju ti pominjes (a koja jeste cinjenica u svim drustvima, sa tim se slazem). Ne moze neko ko razume samu sustinu represivnosti i autoritarnosti da bude toliko tele za ekonomiju npr.

Opet ti:roll: Hayek nije sporan, nego su njegove opservacije glede konkretnog socijalizma i stanja ekonomije danas malo anahrone. A to je ono na čemu ti baziras sav taj smesni forumski identitet "mrzitelja levicara i socijalizma" Ok, to mozda pali one mozgove na Politici, al to je meni smešno, boli me qurac i za socijalistima, i liberalima, i levicarima i desnicarima.

Opet ti:roll: Hayek nije sporan, nego su njegove opservacije glede konkretnog socijalizma i stanja ekonomije danas malo anahrone. A to je ono na čemu ti baziras sav taj smesni forumski identitet "mrzitelja levicara i socijalizma" Ok, to mozda pali one mozgove na Politici, al to je meni smešno, boli me qurac i za socijalistima, i liberalima, i levicarima i desnicarima.

Hajek je vise za teoriju, a za ekonomiju- sve sto je Mizes napisao za socijalizam, to je sustina i danas. Danas je sve samo kompleksnije pa ti treba vise vremena da objasnis sta je socijalisticko u odredjenom ponasanju i situacijama. To je vise rudarski posao, ali ako znas sustinu i te teorijske stvari, vidi se jasno.

- - - - - - - - - -

I ovo uopste nije tema za ovaj pdf izvan tog tvog forumskog anti soc. onanisanja, više je za neku temu politicke filozofije. Zar nemas tamo drugara za mentalno higijenisanje?

Pa ja im tamo crtam sve polako i na seljacki nacin, zbog mene je jedno 200 njih mnogo bolje naucilo sta je to kapitalizam npr., i zato sada mnogo vise pljuju bandu na vlasti, nego neke Amere, Ruse ili ustase.

Hajek je vise za teoriju, a za ekonomiju- sve sto je Mizes napisao za socijalizam, to je sustina i danas. Danas je sve samo kompleksnije pa ti treba vise vremena da objasnis sta je socijalisticko u odredjenom ponasanju i situacijama. To je vise rudarski posao, ali ako znas sustinu i te teorijske stvari, vidi se jasno.

Pa to i kazem

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Pa ja im tamo crtam sve polako i na seljacki nacin, zbog mene je jedno 200 njih mnogo bolje naucilo sta je to kapitalizam npr., i zato sada mnogo vise pljuju bandu na vlasti, nego neke Amere, Ruse ili ustase.

Aha, ovde želiš da "nacrtas" zenama za koga da glasaju?:lol:

Pa realno, deregulacija nije posebno oštetila zenska prava ni u Americi, i tu stoji jedan upitnik, zašto vole levicu? :mrgreen:
Šta ti mislis, da će tvoja borba pomoci da shvate ovu ideolosku opsjenu na srpskoj politickoj sceni?
Srpska politicka scena je dno dna, jos gora od srpske fudbalske lige, ovde se i dalje raspravljaju o cetnicima, partizanima i ustasama. :dash:

Zene vole regulaciju, jer im je bitnija sigurnost od slobode, a regulacija daje jednu sigurnosnu notu drustvu. To sto povecava kontrolu i smanjuje sobodu, to nema veze, bitno je da daje sigurnost.

Srpska politicka scena je dno dna, jos gora od srpske fudbalske lige, ovde se i dalje raspravljaju o cetnicima, partizanima i ustasama. :dash:

Zene vole regulaciju, jer im je bitnija sigurnost od slobode, a regulacija daje jednu sigurnosnu notu drustvu. To sto povecava kontrolu i smanjuje sobodu, to nema veze, bitno je da daje sigurnost.

Je, scena je zaista žalosna.

Back