Поправљање вида вежбама

Lenj sam, zato i nosim naocare. :mrgreen:

A farmakomafijasi zaradjuju na meni. Ali nema veze i ja zaradjujem na bolesnim ljudima, tako da im ne zameram znas. Ne znam sta cu sad umro man Rokfeler. nema ko da me placa. Kad nisu umeli lepo i to osmo srce da mu presade :(:(:(

Vidis majku mu, mora da si u pravu, on nikad nije imao potrebu da nosi naocare a vidi kakve mu krvave oci.... To znaci da si u pravu i da su naocare najveca medecisnak prevara u istoriji. Iskvari ljudima vid naocarima umesto da corakaju i muce se, i onda zaradjuj na njima...Hm, pametno, pametno.

rokfeler.jpg

Imam prijatelja Oftalmologa specijalista za oči pa da na kratko prenesem neke njegove opšte savjete:
- Vježbanje za oči i vid je vrlo korisno. To treba svako da radi, baš onako kako si gore i napisao.
Dodaj još vježbe za očne mišiće tako što će dijete gledat i prst sa oba oka a onda prst polako približavati i odaljavati od oka.
Gledanje u daljinu, šumu, prirodu je vrlo korisno jer tako odmara oči.
- Dijete koje raste se dioptrija i slab vid sa vježbama obično vremenom popravi da naočare nisu više potrebne.
- PRAVE NAOČARE koje predpiše doktor specijalista posle detaljnih mjerenja oka su OBAVEZNE.
Vrlo je važno, da su naočare usklađene sa širinom (razmak) očiju i lokacijom zenice. Samo take naočare koriste i vid se vremenom popravlja.
Naočare koje kupujete od Kineza su opasne i dolazi do dodatnog kvara vida baš zbog toga, iako imate osjećaj da vidite dobro.

Dakle, obavezno vodi dijete oftalmologu-specijalisti koji ima mogućnosti da izvrši sva potrebna mjerenja i na osnovu toga prepiše
prave naočare koje izradi okulista.
OBAVEZNO SLUŠAJ STRUKU I NE OVE PALAMUDONJE PO FORUMU I NE IGRAJ SE SA VIDOM DJETETA.

Ako budeš slušao struku, dijetetu ćeš najbolje pomoći.

Poslednja izmena:
Imam prijatelja Oftalmologa specijalista za oči pa da na kratko prenesem neke njegove opšte savjete:
- Vježbanje za oči i vid je vrlo korisno. To treba svako da radi, baš onako kako si gore i napisao.
Dodaj još vježbe za očne mišiće tako što će dijete gledat i prst sa oba oka a onda prst polako približavati i odaljavati od oka.
Gledanje u daljinu, šumu, prirodu je vrlo korisno jer tako odmara oči.
- Dijete koje raste se dioptrija i slab vid sa vježbama obično vremenom popravi da naočare nisu više potrebne.
- PRAVE NAOČARE koje predpiše doktor specijalista posle detaljnih mjerenja oka su OBAVEZNE.
Vrlo je važno, da su naočare usklađene sa širinom (razmak) očiju i lokacijom zenice. Samo take naočare koriste i vid se vremenom popravlja.
Naočare koje kupujete od Kineza su opasne i dolazi do dodatnog kvara vida baš zbog toga, iako imate osjećaj da vidite dobro.

Dakle, obavezno vodi dijete oftalmologu-specijalisti koji ima mogućnosti da izvrši sva potrebna mjerenja i na osnovu toga prepiše
prave naočare koje izradi okulista.
OBAVEZNO SLUŠAJ STRUKU I NE OVE PALAMUDONJE PO FORUMU I NE IGRAJ SE SA VIDOM DJETETA.

Ako budeš slušao struku, dijetetu ćeš najbolje pomoći.

Постоји нешто што се зове слабовидост, то се развија у раном детињству, када се мождани центри за вид не развију у довољној мери. Разлог је најчешће "алат" за пријем и обраду светлости, светлост из једног или оба ока не буде "обрађена" на прави начин да би центар за вид могао да је правилно интерпретира.
Рецимо ако је дете од малена кратковидо, мозак од ока не добија фокусирану слику те ни мождани центар не може да ради како треба.

Код слабовидости, која се изражава у процентима, никакве наочаре ни сочива не могу да помогну да вид буде 100%.

Али елем, код мог детета је дијагноза -0,75sph - 0,5 Dcyl 180 = 1,0, што ће рећи да је уз корекцију вид 100%..

Иначе, прочитао сам стотине страна страних и домаћих форума, невезано за очне вежбе и слично, огромна већина њих из сопственог искуства тврди да стално ношење наочара погоршава ствари, и да диоптрија сваке године све више расте.
Наравно, нико није луд да трпи главобоље, напрезања, ударање у зид или шта већ, нити ја то желим свом детету, али ми се чини да је разумно покушати без наочара ако дете већ нема никакве проблеме нити манифестације кратковидости.

Poslednja izmena:
Kao mali sam jednom igrao Super Mario preko 12 sati i imao strahovito jaku glavobolju posle toga, išli smo kod očnog i dobio sam da nosim naočare. Nosio sam ih možda godinu dana, a posle toga naočari su mi smetale za vid.

U današnje vreme provodim ogromno vreme ispred monitora i nemam nikakvih problema sa vidom, za razliku od mnogih mojih prijatelja koji nisu ispred monitora po ceo dan i imaju izuzetnih problema sa vidom i pojavljuju im se crne tačke, mada ja to više povezujem sa stresom no sa gledanjem u ekran.

Koristim monitore BenQ sa EyeCare tehnologijom uz HDMI input. Odlično rade i prija mi da radim na ovakvim monitorima za vid iako su TN paneli u pitanju.

Crvenilo u očima mi se pojavljuje nakon igranja Counter-Strike video-igre na low rezoluciji, ali ovde se radi o adaptaciji oka. Adaptacija oka na novu rezoluciju će uvek rezultirati migrenom ili glavoboljom. Zato ne treba često menjati rezoluciju.

Treninge za očni vid ne poznajem.

Постоји нешто што се зове слабовидост, то се развија у раном детињству, када се мождани центри за вид не развију у довољној мери. Разлог је најчешће "алат" за пријем и обраду светлости, светлост из једног или оба ока не буде "обрађена" на прави начин да би центар за вид могао да је правилно интерпретира.
Рецимо ако је дете од малена кратковидо, мозак од ока не добија фокусирану слику те ни мождани центар не може да ради како треба.

Код слабовидости, која се изражава у процентима, никакве наочаре ни сочива не могу да помогну да вид буде 100%.

Али елем, код мог детета је дијагноза -0,75sph - 0,5 Dcyl 180 = 1,0, што ће рећи да је уз корекцију вид 100%..

Иначе, прочитао сам стотине страна страних и домаћих форума, невезано за очне вежбе и слично, огромна већина њих из сопственог искуства тврди да стално ношење наочара погоршава ствари, и да диоптрија сваке године све више расте.
Наравно, нико није луд да трпи главобоље, напрезања, ударање у зид или шта већ, нити ја то желим свом детету, али ми се чини да је разумно покушати без наочара ако дете већ нема никакве проблеме нити манифестације кратковидости.
To su bas jako niske dioptrije, verovatno ih ima svako drugo dete, i ja bih da sam na tvom mesto za sada izbegavala da dete maltretriram nisenjem
naocari,a kad bude malo stariji ( 15.-16 godina) onda ce i sam znati kako se oseca i da li mu je potrebno" pomagalo" za vid.

To su bas jako niske dioptrije, verovatno ih ima svako drugo dete, i ja bih da sam na tvom mesto za sada izbegavala da dete maltretriram nisenjem
naocari,a kad bude malo stariji ( 15.-16 godina) onda ce i sam znati kako se oseca i da li mu je potrebno" pomagalo" za vid.

Док не буде старији, морам му помоћи да научи да гледа.
Читам много о овоме, у међувремену сам много и разумео, бар тако мислим, гледање је процес самоучења, нажалост мало дете не може нико да учи да гледа, дете кад се роди располаже апаратом, али не види, не зна да користи апарат и нема развијене центре у мозгу који уствари виде, тачније обрађују информације примљене од стране очног апарата.

Вид се дакле учи, од рођења, мозак мало по мало учи да шаље команде оку, рецимо аха, ово мрда, промени фокус на ту даљину да бих могао да видим јасно шта је то итд..

Е сад, негде у том процесу дође до грешке, ја сам се рецимо јежио кад сам читао да родитељи одведу дете код лекара јер су видели да му око мало бежи, а лекар констатује да је вид на том оку свега 20%, да је диоптрија -6, и да и са корекцијом (наочарима на том оку) вид не премашује 30% јер је центар за вид то око искључио због контрадикторних информација узрокованих бежањем тог ока.
Ово је проузроковало да се центри за вид који се односе на то око нису развили , а ако дете има више од 5 или 6 година касно је, јер се вид и мождани центри развијају пре тога.

Дакле, довољно је да у том ланцу, око као апарат, мишићи који га усмеравају, нерви, крвни судови итд, довољно је да нешто закаже па да се деси проблем.

Е сад, кажу да превише гледања на близину "закључава" око, тачније цилијарни мишић, који остаје згрчен и кад нема стимуланса (као и сваки други мишић), и онда се јавља кратковидост.
Има ту још пуно тога, неки тврде да се кратковидост дели на тзв. псеудократковидост, која се јавља баш како сам описао, кад се због претераног гледања на близину згрчи цилијарни мишић, и на праву кратковидост, која је уствари узрокована претераним растом очне јабучице и издуживањем са задње стране.

Ово око издуживања очне јабучице је по мени непотпуно објашњење, из разлога што за правилан фокус слике на макулу није битна само дужина очне јабучице, већ се њена дужина може посматрати само у односу на преломну моћ рожњаче.

Да би било јасније, ради се о преламању светлости и застору. Ако имамо сочиво које јако прелама светлост, онда нам застор иза сочива мора бити ближе (аналогоно, јабучица треба да буде краћа), а ако је преламање сочива мање, јабучица треба да буде дужа.

Дакле, по овоме је јасно да све треба да буде упарено да би ок осавршено функционисало, а да би то било тако, потребно је од раног детињства око користити на прави начин...

Још сао кад бих био сигуран који начин је прави. У сваком случају, вежбаћемо, учићу дете, па ћемо да видимо.

Да, још нешто сам заборавио, прочитао сам негде да бар два сата пре спавања не треба гледати ни ТВ ни рачунар. Синуло ми је зашто је то добар савет. Око се адаптира, "закључава" на дистанцу и услове ТВ-а и рачунара, и тако се одлази на спавање, дакле пре спавања би обавезно требало "откључати" око гледањем у даљину и фокусом на далеке објекте.
Лакше рећи него учинити у граду.

И има још једна ствар, пар ликова пропагирају коришћење тзв. антитерапије, тачније коришћење плус наочара код малих минус диоптрија, и малих минус наочара код великих минус диоптрија, на овај начин, како они кажу, удаљавају "свет" од ока (заиста, плус наочаре удаљавају блиске објекте, рецимо диоптрија +3 чини да лик предмета удаљеног 30cm буде 1m) чиме иницирају реверзибилан процес процесу који је довео до кратковидости,

Али ајде сад ти примени тако нешто на своме детету, да сам ја у питању не бих се двоумио, али ово се не усуђујем..

И тако, има ту још много тога, стално сазнајем и схватам све више, спреман сам на дугу борбу...

Poslednja izmena:
Радимо интензивно вежбе са дететом, свако јутро. Ограничили смо приступ рачунару, даљину са које гледа у монитор повећали на 90cm.
Пре неких 10-так дана купио сам му рупичасте наочаре, засад их носи око 10-15min дневно.

Не знам да ли се назире успех, или је мали научио слова напамет, али малопре је, са оба ока додуше, прочитао цео ред 20/30 Снеленове табеле без по муке. То је иначе граница нормалног вида.

Детету ми је у оквиру прегледа за школу пронађено да можда не види добро. Нису му ширили зенице, то ћемо за два месеца, детаљан преглед са ширењем зеница и мерењем диоптрије.

Ја ето матори коњ па видим као соко, иако дуго радим за рачунаром, жена такође добро види, веома ме погодило то око мог клинца.

Е сад, дете као дете, седи за рачунаром, али не баш превише, нисам га учио слова, читање, писање баш да га не бих оптерећивао, али ето...

И на крају питање, да ли је неко имао искуства да се вежбањем вида исти може поправити?

Ја рецимо вид одржавам вежбама типа фокусирање на даљину, па на близину, понекад одштампам ситна слова, фонта рецимо 5 ак осе добро сећам, па читам такав текст и тако вежбам очи.
Такође радим вежбе за спољне очне мишиће, то радим одавно.

Да ли се оваква врста вежбања може применити на детету, дали дете учити да ради овакве вежбе? Да ли да носи наочаре ако доктор то препоручи? Ја, да будем искрен докторима не верујем, мислим да су они само чиновници и ћате, добар део њих.
Kao prvak sam imala problem kao tvoj klinac i išla sam jedan duži period svakodnevno na vežbe za oči u Gradsku bolnicu, tad je taj dečiji deo vodila dr Biga, izuzetan stručnjak. Nosila sam naočare u tom periodu i sve se lepo sredilo pa sam i prestala kad više nije bilo potrebe za tim. Slušaj lekare i ako mu prepisu vežbe svakako ga vodi.

Да ли је неко радио систем овог човека или ишао на радионице?
Чујем да их има и код нас, али сајт делује врло упитно, да не кажем као неки скем..

https://www.vision-training.com/e/Leo Angart.html

Već oko 3 nedelje praktikujem vežbe sa kanapom (D -2,75 i L 4:25 inicijalno, i više od 15 godina mi se nije menjala dioptrija) i nakon nešto više od dve nedelje mi se smanjila doptrija (D -2.25 i L -4.0). Nisam išao na te radionice, već sam došao do vežbe na internetu, mada vežba je opisana i u njegovoj knjizi, samo nisam siguran da li piše da je za doptriju od preko -2, za manje doptrije se radi druga vežba.

Isčitah ceo ovaj thread i moram da skrenem pažnju da ccaterpillar zdravo razmišlja. Takva udubljivanje je neophodno, kako bi došli do odgovora u današnje vreme na bilo koju temu.

Да ли је неко радио систем овог човека или ишао на радионице?
Чујем да их има и код нас, али сајт делује врло упитно, да не кажем као неки скем..

https://www.vision-training.com/e/Leo Angart.html

Radila sam jedno vreme i prijalo mi je.
Nakanjujem se da počnem opet i nikako...a jednostavno je i ne oduzima mnogo vremena, samo uvesti kao svakodnevnu rutinu...

Postoji nešto što se zove digitalni zamor očiju. To stanje ranije nije postojalo, zato što nije bilo digotalnih uređaja. Ali sada deca su stalno sa moblinim i tabletima u rukama. A oko je isto, kao što je bilo pre hiljadu godina. Nije naviklo na takve napore. Barem ne kod svih ljudi. Treba smanjiti korišćenje takvih uređaja, lakše reći nego učiniti, ko će detetu da uzme mobilni iz ruke? Ali zato će nositi naočare, a doptrija samo raste.

Back