Popis veroispovesti u Srbiji

Bole__Ser

Buduća legenda
Poruka
29.483

Odgovor na pitanje o veroispovesti rezultat je ličnog ubeđenja pojedinca zasnovanog na njegovim shvatanjima religije i na slobodi izjašnjavanja o veri koja je garantovana Ustavom. U periodu nakon Drugog svetskog rata pitanje o veroispovesti postavljano je u popisima 1953, 1991, 2002. i 2011. godine.

Prema rezultatima Popisa 2011. godine preko šest miliona stanovnika Republike Srbije je pravoslavne veroispovesti (84,6 odsto od ukupnog stanovništva).
Drugi po brojnosti su katolici, sa 350 hiljada (5 odsto ).

Treća po zastupljenosti je islamska veroispovest, sa više od 220 hiljada pripadnika (3 odsto ).

U odnosu na Popis 2002. godine, za 40 hiljada je povećan broj lica koja nisu vernici (ateisti).

Stanovništvo prema veroispovesti, po popisima 2011. i 2002*.
Pravoslavna6.079.396(6.371.584)
Katolička356.957(410.976)
Protestantska71.284(78.646)
Ostale hrišćanske3.211(2.191)
Islamska222.828(239.658)
Јudaistička578(785)
Istočnjačke religije1.237(240)
Agnostici4.010
Nisu vernici(ateisti)80.053(40.068)
Nisu se izjasnili220.735(197.031)
Nepoznato99.714(137.291)
Ostalo1.776(6.649)

Odgovor na pitanje o veroispovesti rezultat je ličnog ubeđenja pojedinca zasnovanog na njegovim shvatanjima religije i na slobodi izjašnjavanja o veri koja je garantovana Ustavom. U periodu nakon Drugog svetskog rata pitanje o veroispovesti postavljano je u popisima 1953, 1991, 2002. i 2011. godine.

Prema rezultatima Popisa 2011. godine preko šest miliona stanovnika Republike Srbije je pravoslavne veroispovesti (84,6 odsto od ukupnog stanovništva).
Drugi po brojnosti su katolici, sa 350 hiljada (5 odsto ).

Treća po zastupljenosti je islamska veroispovest, sa više od 220 hiljada pripadnika (3 odsto ).

U odnosu na Popis 2002. godine, za 40 hiljada je povećan broj lica koja nisu vernici (ateisti).

Stanovništvo prema veroispovesti, po popisima 2011. i 2002*.
Pravoslavna6.079.396(6.371.584)
Katolička356.957(410.976)
Protestantska71.284(78.646)
Ostale hrišćanske3.211(2.191)
Islamska222.828(239.658)
Јudaistička578(785)
Istočnjačke religije1.237(240)
Agnostici4.010
Nisu vernici(ateisti)80.053(40.068)
Nisu se izjasnili220.735(197.031)
Nepoznato99.714(137.291)
Ostalo1.776(6.649)

Ne verujem u statističke podatke jer znam na koji način se sakupljaju. U gornjoj tabeli mi je, npr., jako čudan mali broj pripadnika judaizma. A drugo, na popisu ljudi možda i neće da kažu koje su veroispovesti, jer je religija privatna stvar svakog pojedinca. Bez obzira što je sloboda izjašnjavanja o veri garantovana Ustavom.

A šta je tema?

Što se ove činjeice tiče. Ona govori da je po popisu u Srbiji 95% vernika. Dok ateista spada u čitavih 0,5%. Što je negde statističkoj grešci. Dok je atizam žestoko nametnut u Srbiji, on je agresivan, čvrsto satkan u politici i polugama odlučivanja, verovatno izuzetno jak u DB-u. DOk ovaj podatak, jasno govori zašto je versak nastava prisutna u školama, otkud religija u vojsci....itd. Verujem da će uskoro nestati sve ateističke zablude koje su nametnute srbskom gradjanskom društvu već više od pola veka, koje je očigledno religiozno opredeljeno.

- - - - - - - - - -

Većina od 4010 su u MENSA,a od 6300000 znam samo Kustu...:lol::mrgreen:
Što se MENSE tiče. Pre desetak godina imao sam testove koji se polažu u MENSI. mogao sam da vežbam kao i ostali koji su dobili visoke razultate. Vežbao jesam, al namerno nisam polagao, ne želeći da učestvujem u prevarama....

Циљ је манипулација са верницима. Ево ја ћу се на следећем декларисати као Sith.

Naravno da je cilj manipulacija i zasto bi se iko deklarisao?

Dakle protivzakonito je da vrse popis ko je koje vere
zato i postoji ona stavka o neizjasnjavanju

a ljudi ne znaju svoja prava

- - - - - - - - - -

E, i ovaj, kao i prethodni popis je velika prevara. Lazna slika verske strukture srpskog stanovnistva.

Tako je, mnogi su na papriru vernici i mozda su se tako i izjasnili...

Što se ove činjeice tiče. Ona govori da je po popisu u Srbiji 95% vernika. Dok ateista spada u čitavih 0,5%. Što je negde statističkoj grešci. Dok je atizam žestoko nametnut u Srbiji, on je agresivan, čvrsto satkan u politici i polugama odlučivanja, verovatno izuzetno jak u DB-u. DOk ovaj podatak, jasno govori zašto je versak nastava prisutna u školama, otkud religija u vojsci....itd. Verujem da će uskoro nestati sve ateističke zablude koje su nametnute srbskom gradjanskom društvu već više od pola veka, koje je očigledno religiozno opredeljeno.

Mojne vezbas za mensu, bolje uvezbaj da razlikujes pojmove ateizam i sekularizam.

Tedoh referat da napisem kolko si me nanevirao, al neću da tupim nokte o tastaturu za badava.
(jel znaš pošto je nadogradnja noktiju?!)
Kad uočiš razliku javi se pa da pričamo...

Za tebe je sve prevara. Izgleda da su tebe pošteno svi izvarali :ceka:
Bole, ta tvoja primedba je na veoma niskom intelektualnom civilizovanom nivou. Da citiram sta si napisao u uvodnom delu tvoje teme:
Zar si ti toliko kratkovid i nerazuman da ne shvatas da bebe i nezreli ljudi nisu se opredeljivali dobrovoljno za pravoslavlje, vec su to cinili njihovi roditelji, najcesce otac, a ako on nije bio u kuci u momentu kada je popisivac bio, onda je majka odredjivala kojoj veri pripadaju njena deca od kolevke pa do punoletstva. Da ne govorim o odraslim clanovima domacinstva koja tog dana nisu bili prisutni kada je popisivac popunjavao upitnike. Tako sam i ja i moja supruga, za nasu punoletnu decu, koja nisu u Srbiji, naveli da su ateisti. Uz to, ko zna sta je popisivac upisivao u popisnu listu i da li je bio korektan ili zadrti hriscanin-svetosavski pravoslavac kao, recimo, sto su Dulesrbenda ili Mialnce od Gruze. Pitam se, zasto ti uvek nekoga moras da ocrnis ako se ne slaze s tvojim pogledima na zivot,, odnosno ako ima sasvim suprotne zivotne poglede od tebe. Kakvi ste to ljudi, vi hriscani? Evo, i ti ovde na ovoj temi manipulises sa tekstovima po svojoj volji i pri tome ne mislis da li je to i koliko moralno? Bilo je, Bole, popisivaca koji su sve koji su se izjasnjavali da su srbi, upisivali kao pravoslavce.

Gadna je to fela. Kome je ta statistika lpotrebana, drzavi svakako ne? Crkvi da, da bi mogla da manipulise kako joj se prohte.

Poslednja izmena:
Nije iznenadjenje da ima nezadovoljnih po pitanju rezultata ovog Popisa i to je , mozda , jedan od vidova njihovih protesta .
Piotanje je da li bi "protestovali" da su Rezultati drugaciji , posebno da su obrnuti od prikazanih .

Ja ulažem protest za onu grupu ''istočnjačke religije''. I hrišćanstvo je s istoka došlo... :ljutko: i islam..
a samo smo mi obeleženi kao šugavi...

Mojne vezbas za mensu, bolje uvezbaj da razlikujes pojmove ateizam i sekularizam.

Tedoh referat da napisem kolko si me nanevirao, al neću da tupim nokte o tastaturu za badava.
(jel znaš pošto je nadogradnja noktiju?!)
Kad uočiš razliku javi se pa da pričamo...
Naravno. Ateizam i njegove dogme traba da budu odvojeni od države. Isto kao što je i crkva uradila još od vremena Svetog Save. Dok se ateistička religija ne udlaji od države nema nama sekularne države...

Bole, ti kao pripadnik dogmi SPC-a imas kod sebe onu malu knjizicu pod nazivom "(crkveni) Kalendar"
i tamo u svakom od njih ima ona strana gde pise
ko se smatra vernikom.

Pa, molim te u skladu sa tim pravilima prebroj!
(Dakle, ne ni po uplatama clanarine.)

Jer ovo su "brojanja" sekularne drzave koja gradjanima dozva izjasnjenje a ne obavezuje pripadnost!

Poslednja izmena:
Bole, ti kao pripadnik dogmi SPC-a imas kod sebe onu malu knjizicu pod nazivom "(crkveni) Kalendar"
i tamo u svakom od njih ima ona strana gde pise
ko se smatra vernikom.

Pa, molim te u skladu sa tim pravilima prebroj!

Jer ovo su "brojanja" sekularne drzave koja gradjanima dozva izjasnjenje a ne obavezuje pripadnost!
To je posebna priča. Ovo je popis koji je sprovela država. Gde je navela da u Srbiji živi 95% vernika. DOk populaciji od 0,5% ateista, koji se svode na statitičku grešku " A ima ih još manje vreovatno", smeta prisustvo religije u vojsci Srbije, pozivaju se na sekualrnost, koja ni u jednom trenutku nije ugrožena. Ono što je još čudnije, jeste da se u školama još uvek uče ateističke dogme, koje su i sa naučne strane raskrinkane i prikazane kao laži i falsifikati. Kako je moguće u državi sa tolikim procentom vernika, da ateizam ima tako jako utemeljenje i jaku polugu vlasti.

Nije iznenadjenje da ima nezadovoljnih po pitanju rezultata ovog Popisa i to je , mozda , jedan od vidova njihovih protesta .
Piotanje je da li bi "protestovali" da su Rezultati drugaciji , posebno da su obrnuti od prikazanih .
Eto pameti, po tebi su se i bebe izjasnjavale slobodnom voljom da li su hriscani, muslimani, protestati, itd. Nisam ja nezadvoljan laznim rezultatima popisa,, vec sam zgadjen da se bebe upisuju u vernike. Mora se priznati - sramota za drzavu, sramota za religiozne nevladine organizacije koje i ja, na neki nacin, izdrzavam putem poreza..Ako se ovako nastavi sa vodjenjem drzave, uskoro cemo placati porez i na vazduh koji uzdisemo. Prevaranti.

Back