[ponuda koja se NE odbija] Radnicima obećao posao, uzeo im novac i nestao

_nobody_

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.370
brzi businessmani Srbije:
Radnicima obećao posao, uzeo im novac i nestao

http://www.novimagazin.rs/ekonomija/radnicima-obecao-posao-uzeo-im-novac-i-nestao

Oko 300 građevinskih radnika sa juga Srbije prevareno je pričom da će im građevinska firma iz Slovenije obezbediti posao u Nemačkoj i Austriji. Pripreme za odlazak trajale su tri meseca. Trebalo je da radnici otputuju 14. septembra, ali su tri dana pre odlaska shvatili da od pečalbe nema ništa.

Nenad Radović iz Aleksinca, koji je u ime svog „bratanca iz Slovenije“ prikupljao dokumentaciju i po 54 evra, tvrdi da je i sam žrtva prevare, jer je rođak nestao. Niška policija je pokrenula istragu.

Aleksinčani Ivan Stošić (27), Nikola Ilić (33), Bojan Ljubenović (27) i Miloš Ignjatović (36) tvrde da je u pitanju bila „ponuda za posao koja se ne odbija“. Obećano ime je od osam do 16 evra po satu, u zavisnosti od kvalifikacija, uz obezbeđen smeštaj i dva obroka. Čak po 300 evra akontacije da ostave porodicama kada krenu. A tražili su im i konfekcijski broj, da bi dobili komforna radna odela.

"Početkom juna je krenula priča. Nije bilo oglasa, ali se sve brzo pročulo. Dokumentaciju i novac predavali smo u stanu Nenada Radovića u gradu. Tražili su da dostavimo potvrdu da nismo pod istragom niti osuđivani, kopije radne knjižice, kopije diplome i 54 evra", objašnjava Miloš Ignjatović ozbiljnu „proceduru“.

Kaže da ga je sve to koštalo oko 200 evra jer je izvadio i pasoš. Dao je i otkaz, ali se gazda smilovao pa ga je vratio kada je propala priča. I mnogi drugi su dali otkaze. Ugovor je za početak glasio na tri meseca.

Aleksinčanima je rečeno da bi radili za nemačku građevinsku kompaniju „Majer grup“, ali preko podizvođača, firme iz Slovenije čiji je vlasnik bratanac Radovića.

"mali smo sastanke u kafani „Leskovac“. Priča se pročula pa je bilo radnika i iz Pančeva, Leskovca, Jagodine, ukupno nas 320. Na sastanku 2. septembra, ali ni na sledećem, nedelju dana kasnije, niko se od budućih „poslodavaca“ nije pojavio", priča Ljubenović.

Radović ih poziva da im vrati dokumentaciju, ali onih 54 evra niko ne pominje.

...„ponuda za posao koja se ne odbija“. Obećano ime je od osam do 16 evra po satu... :eek: 8 ojra? Takva smesna sicana? :mrgreen: "Ponuda koja se ne odbija"? :whistling:

_nobody_

...„ponuda za posao koja se ne odbija“. Obećano ime je od osam do 16 evra po satu... :eek: 8 ojra? Takva smesna sicana? :mrgreen: "Ponuda koja se ne odbija"? :whistling:

_nobody_

Sve je ovo rezultat propale drzave.
Drzava treba da zastiti svoje gradjane od ovakvih (i svih) kriminalaca.

U jednu ruku covek moze da se zayebaye na ovakve vesti, ali u drugu ovo je jos jedna tuzna prica gde je opet sirotinja platila cenu.

Nije fora zayebati sirotinju, vec "mudonje".

A šta je to sad pa neobično? Takvih prevara po čitavoj Srbiji koliko god hoćeš! I što je veća nezaposlensot to je više takvih prevara sa poslovia. Evo ih neke takve prevare, mada ovo je samo kap u moru:

www.prevara.info

Posao u hotelu Merriot

Na sajtu www.job.co.rs ima oglas za posao u Hotelu Marriott. Ja sam naseo poslao CV i usao u prepisku sa Managerom hotela, neki Sebastian, koji mi je obecao veliku platu, placen put i smestaj i posao 6 meseci u Londonu. To odgovara jer za 6 meseci ce se otvoriti hotel Marriott u centru Beograda.Ponudio mi je da potpisem vrstu ugovora i ja potpisao i poslao.(pismo citaoca)

Onda me je uputio na kontakt za zavrsavanje vize za UK, neki Jeremy koji mi poslao da uplatim 295 funti i posaljem mu popunjene formulare i skeniran pasos. E tu sam se zapitao kako da uplatim na privatnu adresu i kad sam proverio to na googlu video sam da je sve to prevara. Javio sam MUPu ali njih to ne zanima, Javio sam Tuzilastvu za visoko tehnoloski kriminal ali me niko nije kontaktirao. A sve iz razloga da se neko ne upeca kao ja. Zamalo da nadrljam, srecom nisam ni uplatio ni poslao skenirane dokumente.

Vlasnik agencije sređuje posao u Australiji

Mnogo smo pisali o načinima kako da dođete do vize za boravak u stranim zemljama i uvek tvrdimo da je jedini način LEGALNIM PUTEM I PREKO AMBASADE ZEMLJE U KOJOJ ŽELITE DA BORAVITE. Ne kažemo da agencije ili advokati ne mogu da Vam ispune papire, pojedine ambasade imaju spiskove advokata sa kojima sarađuju, aLI NI JEDAN ADVOKAT NE MOŽE DA VAM "SREDI" BORAVAK U STRANOJ ZEMLJI.

"Kontaktirao sam vlasnika agencije koji mi je obećao da će da mi sredi vizu za Australiju-priča moj sagovornik.

Kao on, navodno, poznaje neku ženu iz Australije koja je velika faca i ona će to uraditi za njega, ali traži 4,000 dollara za svoje usluge.

Dobro, ali tek kad sredite vizu i kad budemo sigurni da smo zaista primljeni i da letimo za Australiju.

Naravno, kaže advokat, kako drugačije? Zvaćemo Vas.

Posle desetak dana javlja se vlasnik i kaže: Sve će biti u redu ali trebaju da fotokopiraju neka dokumenta, da se prevedu i da se plati još nešto... i to košta 1,700,00 dollara.

Druže, ja sam ti rekao da nema para dok se ne sredi viza, a ti ako moraš nešto da kopiraš ili prevodiš, nemam ništa protiv, sli neću da platim.

Deset dana kasnije, opet su ga zvali iz agencije i opet ista priča, opet traže pare.

Kad su videli da ne mogu da ga nasamare za pare, prestali su da zovu.

Eto kak neki sređuju vize za inostranstvo.

Posao u Rusiji

Da li postoji neka drzavna institucija kojoj mogu da se obratim povodom prevare za posao u Rusiji?Evo o cemu se radi.U Beogradu postoji navodno agencija xxxx koja uzima odredjenu svotu novca kako bi ljudima obezbedila posao gradjevinskog radnika u Rusiji.(pismo čitaoca) Sve se svodi na to da novac uzmu,a od posla nista.

E sad pitam se ja,kako je moguce da ta navodno agencija,koje nema u registru agencija,posluje u tc Zeleni venac,a da niko od nadleznih ne ispita sta se tu radi.

Oni u tom trznom centru imaju lokal na kome ne pise nista,udjes lepo unutra vrata se zakljucaju i onda se kao pregovara.

Da li je moguce da ne postoji neko ko bi ispitao sta se radi na tako sumnjivom mestu?

Sva sreca ja sam na vreme uvideo o cemu se radi,ali bilo bi dobro da vi nesto u vezi stim objavite kako ljudi ne bi nasedali i dolazili u probleme.

Cuo sam da su nekim ljudima i uzimali dokumentaciju,a pomom trazili novac kako bi im istu vratili natrag.

Oglasavaju se po raznim oglasima a imaju, cak sta vise, i svoj sajt.

Ponovo se nude poslovi u Rusiji

Pošto se ponovo nude poslovi u Rusiji ali i u svetu, savetujemo Vam sledeće: Idite na sajt Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike a njihov sajt je http://www.minrzs.gov.rs/
i na sajtu potražite baner na kome piše: Agencije za zapošljavanje (čirilicom op.A.).

Kada kliknete na njega, dobićete spisak agencija za zapošljavanje koje imaju dozvole nadležnog ministarstva.

Ako već tražite posao u inostranstvu, neka ovo bude Vaš prvi korak i nikako poslednji.

Uvek sakupite što više informacija, sa različitih strana.

Posao u Los Angeles-u

Zeleo bi da prijavim internet prevaru. Pre nekih mesec dana sam nasao na internetu jedan oglas za sezonski posao u Americi u Los Angelesu. Neka porodica je trazila radnike za sezonski rad u njihov dom onda je meni ta porodica ponudila ekstra uslove i ja sam pristao.(pismo čitaoca) Sutra dan sam pisao na mejlu sa jednom gospodjom ona mi je rekla da njen muz ide da radi u Kamerunu, on je Americki diplomata, i da ce mi tako lakse zavrsiti sva dokumenta za odlazak u Americi.

Onda je ona trazila da joj posaljem kopiju pasosa i izvod rodjenih ja sam to poslo onda je rekla da cekam i da cu biti obavesten o daljim informacijama, vec sutra dan se ona javlja i kaze da joj posaljem Western Unionom 120.eura, kako bi mi ona poslala zeleni karton, avionsku kartu, i jos neka dokumenta za vizu, onda kad meni to dodje da samo predam za vizu i da cekam vizu posle da mogu ici kod njih.

Ja sam pristao i uplatio na ime njenog muža u Kamerunu, onda za nekoliko sati mi je rekla da ima problem da ne moze da mi posalje dokumenta jer se mora uplatiti neko osiguranje od 285.eura

Meni je postalo to sumljivo jer mi je rekla da ponovo uplatim Western Unionom, samo na neko drugo ime.

Ja nisam uplatio. Onda za neki dan mi se javio njen muz na Facebook-u, i rekao da mi je on sredio vizu, jer je on kao neki diplomata tamo, samo da uplatim novac i da mi posalju vizu, i avionsku kartu, ja nisam uplatio jer sam shvatio da sam prevaren.

Posao u Abi Dhabi-ju

Naravno, Rusija, Amerika, i lstočne zemlje nisu više interesantne pa sada prevaranti nude poslove u drugim zemljama, a ovde se nudi posao za učitelje Engleskog jezika kao i profesore. Oglas:

"Teach abroad in Abu Dhabi! Teach Away is now accepting applications for the following international teaching jobs:

- Kindergarten Teachers- Elementary Teachers - General Education - Middle School Teachers
- General Education- Middle School Science Teachers- Middle School Math Teachers- Middle School English Teachers- High School English Teachers

Take part in one of the world's largest education reform initiatives and be rewarded with lucrative benefits, in addition to the feeling of helping shape a nation's educational strategy.

The education system in Abu Dhabi is being revamped to create a more student-centered learning environment, with the language of instruction being changed from Arabic to English for the subjects of English, Math, and Science.

Educators for these opportunities will teach at the relevant grade and subject area where their expertise lies. As such, it is required that teachers hold teaching certification."

Traže se školovani ali i oni koji nemaju nikakv fakultet što odmah budi sumnju u ovakve poslove.

Naravno, nema nikavih podataka o kompaniji, telefona nego samo email na koji treba da pošaljete biografiju.

A sad pogledajte uslove. Kao iz bajke:

Monthly Salary: 12,300-20,400 AED per month tax-free (approximately $3,500-5,500 USD) MESEČNA PLATA

Contract Duration: 2 years

Housing: Provided (OBEZBEĐENO STANOVANJE)

Health Insurance: Provided by employer (ZDRAVSTVENO PLAĆA POSLODAVAC)

- Yearly air ticket for up for 4 family members (POSLODAVAC OBEZBEĐUJE 4 AVIONSKE KARTE ZA ČLANOVE PORODICA KOJI ŽELE DA VAS POSETE)

Vacation: Mid-July to mid-August; all national holidays (GODIŠNJI ODMOR)

I da stvar bude još lepša, poslodvac preporučuje on line site gde ćete polagati TEFL (Certifikat).

Posle će, ako se javite, tražiti neki novac, tražiće Vam da polažete na ovom on line sajtu... a posao nećete dobiti.

Već viđeno.iPAK PAZITE SE, SVE PRELEPO ZVUČI).

Poslednja izmena:
Ja sam tako dva puta odjeebao te prevarante. Prvo su mi nudili posao na naftnoj bušotini u Nigeriji za 6000dolara mesečno, mada je bilo kao plata između 6000USD i 8000USD. Ja im popunim upitnik, skeniram i pošaljem sa željom da imam platu 8000USD. Pošto sam video da im ni sajt ni mejl ne rade ispravno, ja naravno ni ne krenem očekivati odgovor. Posle dva meseca, meni stiže odgovor da mi odobravaju 6000USD mesečno, smeštaj, hranu, radnu odeću, HTZ opremu, ma sve, sve. Samo treba da uplatim nemam pojma tačno koliko dolara za radnu dozvolu i avio-kartu. Pošto sam malo težak na davanju para, ja tu ništa ne odgovorim. Nisu me posle ni pitali.

Jedared su mi se iz Novog Zelanda ponudili za posao od kuće. Sedim i transferišem neke pare. Samo treba da im dam sken pasoša i broj bankovnog računa. Nisam bio lenj, pa sam se javio na neki međunarodni forum za zaposlenja i na njihovom podforumu "Prevare" ili tako nekako, sam se prijavio sa tekstom mejla, linkovima, adresom firme, na koju se oni pozivaju (prava firma sa realnom adresom, pa čak na Gugl mapama se lepo vidi da je poslovna zgrada u nekom od gradova na obali). Odmah mi se javio njihov moderator, koji kaže da treba da uočim domen iz mejla i domen mejlova sa sajta prave firme i da su oni slični, ali ne i isti. Sve mi je bilo jasno. Čak su mi lepo ponudili 1700AUD mesečno fiksni deo i 5% ili čak i više od svakog transfera novca, koji obavim preko mog računara i bankovnog računa.
Objasnili su mi da je vrlo verovatno da bi mi neke pare legle na račun i da bih zbog toga bio krivično gonjen na nekom međunarodnom sudu daleko pre svoje "prve plate".

Daljih prevara se nisam nagledao, ali borba se nastavlja :)

Ja sam tako dva puta odjeebao te prevarante. Prvo su mi nudili posao na naftnoj bušotini u Nigeriji za 6000dolara mesečno, mada je bilo kao plata između 6000USD i 8000USD. Ja im popunim upitnik, skeniram i pošaljem sa željom da imam platu 8000USD. Pošto sam video da im ni sajt ni mejl ne rade ispravno, ja naravno ni ne krenem očekivati odgovor. Posle dva meseca, meni stiže odgovor da mi odobravaju 6000USD mesečno, smeštaj, hranu, radnu odeću, HTZ opremu, ma sve, sve. Samo treba da uplatim nemam pojma tačno koliko dolara za radnu dozvolu i avio-kartu. Pošto sam malo težak na davanju para, ja tu ništa ne odgovorim. Nisu me posle ni pitali.

Pravi Srbin. Skroman i radisan. :whistling: Ja sam onako, malo alaviji i neradniji. Odmah/iz fundamenta bi trazio direktorsku poziciju i $12000 USD mesecne platicice. Nek se zna ko kosi, a ko vodu nosi! :smeker:

_nobody_

Pravi Srbin. Skroman i radisan. :whistling: Ja sam onako, malo alaviji i neradniji. Odmah/iz fundamenta bi trazio direktorsku poziciju i $12000 USD mesecne platicice. Nek se zna ko kosi, a ko vodu nosi! :smeker:

_nobody_

Lepo si to primetio. Verovatno ti je jasno da je reč o mom prihvatanju zajebancije sa njima.

Inače, da se razumemo jednu stvar: plate na naftnoj bušotini, iako realno manje od ovoga, one nisu mnogo manje. Radno mesto, za koje je bio otvoren konkurs je bilo " Glavni inženjer projektant električnih postrojenja", što već samo po sebi povlači toliku platu, ali i potrebno prethodno radno iskustvo u tom poslu.
Ja, doduše imam višegodišnje radno iskustvo u projektovanju i proizvodnji elektromotora svih namena za naftne bušotine, a posebno motora za glavne pogone, "Top Drive" i kranske pogone. Ni govora nema o tome da imam iskustva u postrojenjima, a pogotovo za glavnog inženjera, tako da priča je u startu bila srranje...

ништа чудно код мене у граду јавно се рекламира нека агенција лео чак на локалном радију лукс(да не претерам свака 3-4 реклама је њихова)--обрати пажњу траже се конобарице,хостесе рецепционерке масери масерке за дубаји ---услови лудило бесплатан превоз,дочек,смештај ,храна,кинта (не причају колико).....мед и млеко наравно то нико не контролише јбеш такву државу

Дете које не иде на село, нема везе са селом и не проводи макар део распуста на селу, оштећено је.
Децу водити у природу, то је неопходност.

Pošto sada živim u gradu, red bi bio da sin kada poraste, krene posećivati moje roditelje. To je jako važno. Mada, planiram jednog dana kupiti makar neki mali plac, na kom bih imao svoju baštu.

Inače, da se razumemo jednu stvar: plate na naftnoj bušotini, iako realno manje od ovoga, one nisu mnogo manje. Radno mesto, za koje je bio otvoren konkurs je bilo " Glavni inženjer projektant električnih postrojenja", što već samo po sebi povlači toliku platu, ali i potrebno prethodno radno iskustvo u tom poslu.
Ja, doduše imam višegodišnje radno iskustvo u projektovanju i proizvodnji elektromotora svih namena za naftne bušotine, a posebno motora za glavne pogone, "Top Drive" i kranske pogone. Ni govora nema o tome da imam iskustva u postrojenjima, a pogotovo za glavnog inženjera, tako da priča je u startu bila srranje...

Nekog januara 2006te sam se ja prijavio na oglas u Politici, bio je nekakav satelitski posao u Nigeriji. Nesto u vezi kontrole brojila za elektricnu energiju. Plata: prava sitnica: $10K USD. Posrednici koji su organizovali taj posao: Austrijanci. I nije bio laznjak. Od 2000 rezimea oni su izabrali nas 9. Sastanak je bio na aerodromu Nikola Tesla. Austrijanci (njih 3ca) su doleteli prvim jutarnjim avionom, a odleteli poslednjim vecernjim. Proveli smo sa njima 7 sati u sobi pretvorenoj u salu za sastanak. Pitao sam se u cemu je catch 22? U ovome. Posao je bio pravi. Nista nismo trebali da placamo, niti nikakve dokumente da dajemo (osim da dokazemo radnu istoriju).

Samo sto trebali da potpisemo jedan jedini papir, odmah: ukoliko mi dobijemo poslove, da toj A agenciji pripada 36 meseci 20% od mesecne plate. Svi smo to potpisali. :whistling:

Konstrukcija nije uspela... :think:

_nobody_

Back