Ponovo ja i Linux

• Začetnik teme Začetnik teme ZeeN
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Z

ZeeN

Gost
Pa evo pitanja
Sve ovo mora da se spoji u jednu celinu
-Pa kako se proverava zavisnost paketa namenjenih za novu distribuciju.

-Kernel imam iz paketa SuSE 9.1 mada sam download-ovao sa Kernel.org 2.6.8.1 verziju
-Sto se tice Window menagera stavio bi KDE 3.2,nisam ljubitelj GNOME okruzenja,gde da nadjem BASH,PERL... da download-ujem
-Programe za programiranje za KDE i GNOME i sve sto ima veze stim,(BASH,PERL,KDEDev....
-Kako da proverim zavisnost paketa
-Stavio bi Apache,treba da dignem WEB server tj. host koju verziju apache da skinem s neta sta mi jos treba za WEB Server od paketa
-Gde da nadjem MySQL i Php za istu namenu i koje su najbolje verzije tj. najstabilnija verzja.
-Da li ima u toku sklapanja svega toga u jednu celinu,da li ima tu programiranja tj. pisanja nekog koda, malo sam cesljao po www.linuxfromscratch.org dokumentima i nasao sam doduse malu kolicinu koda ali neznam koju ulogu igra u svemu tome

Ovo pre svega hocu da naucim kako se to radi imam dokumenta sa www.linuxfromscratch.org,ali me buni sto u instim dokumentima ima malo koda pa neznam za sta to sluzi

pa posto vec spominjes suse 9.1 sve to sto si naveo od pratecih programa imas u njemu uz instalaciju.

Drugo nauci da koristis man, tipa ukucaj
man rpm

i tu procitaj sve sto te zanima.

Decko zeli da napravi sopstvenu distribuciju, sto je za svaku povalu.
Najbitnije je da dovoljno dobro poznajes linux da bi mogao tako nesto da uradis.
Potrebno je i dobro programiranje u shellu.
Dakle budi siguran da dobro znas da plivas pre nego sto krenes da ucis da ronis.

ZeeN:
Pa evo pitanja
Sve ovo mora da se spoji u jednu celinu
-Pa kako se proverava zavisnost paketa namenjenih za novu distribuciju.
Ako si se odlucio za rpm, prouci kako se kreira rpm i u njemu zadaju zavisnosti. Njegovu strukturu mozes da vidis ako iz midnight commandera udjes u njega.
Ako vec pravis svoju licnu distribuciju za sebe, zasto ne bi skidao source-ove ?
ZeeN:
-Kernel imam iz paketa SuSE 9.1 mada sam download-ovao sa Kernel.org 2.6.8.1 verziju
U sustini, bilo koji stabilan kernel je ok. Najnovije verzije kernela imaju tendencije da su vise cutting edge nego stabilne. Npr. 2.6.8.1 je nastao zbog bagova u 2.6.8 samo par dana posle njega.
ZeeN:
-Sto se tice Window menagera stavio bi KDE 3.2,nisam ljubitelj GNOME okruzenja,gde da nadjem BASH,PERL... da download-ujem
-Programe za programiranje za KDE i GNOME i sve sto ima veze stim,(BASH,PERL,KDEDev....
-Kako da proverim zavisnost paketa
-Stavio bi Apache,treba da dignem WEB server tj. host koju verziju apache da skinem s neta sta mi jos treba za WEB Server od paketa
-Gde da nadjem MySQL i Php za istu namenu i koje su najbolje verzije tj. najstabilnija verzja.
-Da li ima u toku sklapanja svega toga u jednu celinu,da li ima tu programiranja tj. pisanja nekog koda, malo sam cesljao po www.linuxfromscratch.org dokumentima i nasao sam doduse malu kolicinu koda ali neznam koju ulogu igra u svemu tome
Ukratko, svi paketi koje navodis postoje u source obliku na njihovim sajtovima. Vecinu programa mozes pronaci na www.sourceforge.org
Osnovni programi su ti na www.gnu.org
Gledaj da najpre skines i instaliras ono sto ti je potrebno da pokrenes /etc/inittab i skriptove u /etc/init.d ili /etc/rc.d ili kako vec hoces, koje si naravno sam isprogramirao.
Dalje, pod obavezno ti idu osnovne biblioteke i kompajleri, bez toga ne ide nista dalje. Ne znam sta u osnovnom paketu lfs ide, pa ako je to tu - onda ti je mnogo olaksan posao.
ZeeN:
Ovo pre svega hocu da naucim kako se to radi imam dokumenta sa www.linuxfromscratch.org,ali me buni sto u instim dokumentima ima malo koda pa neznam za sta to sluzi
Jos jedna preporuka: prouci neku jednostavnu distribuciju (npr. slackware) i vidi da ti je svaki skript i svaki fajl u /etc jasan pre nego sto pokusas da napravis svoju distro.

Amaron

Back