Ponovljeno zlostavljanje osnovnoškolaca..

Hellen - naravno konkretna skola ne moze nista da uradi od ovoga sto je uradjeno, na zalost kao sto i sama kazes. Mislim da je neophodno promeniti zakon i omoguciti ne skoli (pojedinacnoj) nego Ministarstvu prosvete da reaguje u ovakvim slucajevima i da jednostavno implementira strozije kazne za pocinioce (da ih na primer iskljuci iz te konkretne skole, da im napravi malo nelagodnosti d amoraju da traze novu, eto makar toliko)

meni je drustveno koristan rad bogami dusu dao kao kazna za ovakvu decu(posto ih da lupaju kamen u neki kamenolom ne mozemo) + intenzivno savetovanje kod psihologa- onako grupna i individualna... i sada cete reci- nema za to para... e a ta deca, ove generacije koje ako ne maltretiraju, onda gledaju i snimaju maltretiranja, lepo ce da odrastu i da nam svima kroje sudbinu, da budu drustvo u kojem ce nove generacije da odrastaju...

a gradj. i veronauka- nije to to. moralno vaspitanje, etika, dobro-zlo, da nauce sta je osecanje i saosecanje, i to u udarnim dozama od vrtica, to im treba. ako nema u kuci-gde ce drugo da nauci?

meni je drustveno koristan rad bogami dusu dao kao kazna za ovakvu decu(posto ih da lupaju kamen u neki kamenolom ne mozemo) + intenzivno savetovanje kod psihologa- onako grupna i individualna... i sada cete reci- nema za to para... e a ta deca, ove generacije koje ako ne maltretiraju, onda gledaju i snimaju maltretiranja, lepo ce da odrastu i da nam svima kroje sudbinu, da budu drustvo u kojem ce nove generacije da odrastaju...

a gradj. i veronauka- nije to to. moralno vaspitanje, etika, dobro-zlo, da nauce sta je osecanje i saosecanje, i to u udarnim dozama od vrtica, to im treba. ako nema u kuci-gde ce drugo da nauci?

Tacno.
Ono sto mislim da njima treba je usmeravanje...usmeravanje od malih nogu, prema onome sto vole...
Svako dete ima talenta za nesto...Pronaci to nesto, i usmeravati ga....buditi u njemu ljubav prema lepom, i prema onom sto mu ide...pa da vidis kada ce na pamet da mu padne ovo sto pada danasnjoj decurliji .

Ne vidim da ima neke koristi od toga da se deca koja maltretiraju drugu decu salju psihologu. Mene su maltretirale neke guske, jer sam bila streberka, a one kul ribe.
Moj skolski drug je,opet, svaki dan dobijao batine, i trpeo uvrede jer je bio iz nekog sela do kog je putovao sto godina, i imao je jedne farmerke i dzemper.I sta sad, kao ti debili sto su njega tukli treba da idu kod psihologa da im razjasnjava razliku izmedju dobra i zla? Ma da...:roll:
Trebalo je tog decka slati kod psihologa i govoriti mu da ga ovi maltretiraju zato sto su debili, a da je on super, bez obzira da li ga neki sljam bije ili ne. To niko nije radio.

Zbog cega se nisu okupili profesori,pa napisali tu peticiju koju pominje Zora...da jednostavno ne zele takvu decu u svojim odeljenjima , i da prosto traze njihovo premestanje u drugu skolu...?
Ako bi se i nakon toga roditelji protivili...alal vera...
Valjda i tome ima leka..

Види, зашто већ нервозно реагујем... Зато што маса људи очекује да школа ради посао полиције и судства! За шкрабање по клупи или за то кад дечак повуче девојчицу за кике - за то постоје казне које може школа да споведе. За кривична дела попут сексуалног или физичког злостављања није надлежна школа него полиција и судови. ЗАТО не могу да разумем зашто сви од школе очекују да ради нешто што је ван њене надлежности и ван закона.

Кад се закон буде променио - тада ће школа моћи да реагује избацивањем или премештањем ученика. Док год је такав какав је - мора се поштовати! (Између осталог - јер и не постоји начин да се не поштује - уколико родитељ неће, не можеш га силом натерати да пребаци дете у другу школу...)
А и да посотоји - то дете би дошло у другу школу и постало проблем тамошњој деци и њиховим родитељима. Значи, проблем није решен - само је пребачен другоме.

Види, конкретни случај је пријављен полицији, биће прослеђен судовима и починиоци ће бити кажњени на начин на који могу да буду кажњени с обзиром на своје године.
Значи, неће се све завршити на забрани одласка на матурско... То је максимум казне који је школа могла да спроведе, а праву казну ће изрећи суд!!!
Само мало стрпљења. То се не може за пар дана, а починиоци ионако неће нигде побећи.

Slazem se....mislim da nema boljeg rjesenja....:)

Види, зашто већ нервозно реагујем... Зато што маса људи очекује да школа ради посао полиције и судства! За шкрабање по клупи или за то кад дечак повуче девојчицу за кике - за то постоје казне које може школа да споведе. За кривична дела попут сексуалног или физичког злостављања није надлежна школа него полиција и судови. ЗАТО не могу да разумем зашто сви од школе очекују да ради нешто што је ван њене надлежности и ван закона.

Кад се закон буде променио - тада ће школа моћи да реагује избацивањем или премештањем ученика. Док год је такав какав је - мора се поштовати! (Између осталог - јер и не постоји начин да се не поштује - уколико родитељ неће, не можеш га силом натерати да пребаци дете у другу школу...)
А и да посотоји - то дете би дошло у другу школу и постало проблем тамошњој деци и њиховим родитељима. Значи, проблем није решен - само је пребачен другоме.

Види, конкретни случај је пријављен полицији, биће прослеђен судовима и починиоци ће бити кажњени на начин на који могу да буду кажњени с обзиром на своје године.
Значи, неће се све завршити на забрани одласка на матурско... То је максимум казне који је школа могла да спроведе, а праву казну ће изрећи суд!!!
Само мало стрпљења. То се не може за пар дана, а починиоци ионако неће нигде побећи.

mog druga su izboli u wc-u bajonetom od m48
imao 2 operacije
ti sto su ga izboli nikad nisu kaznjeni
sva sreca pa je moj stari znao kako je dobar moj drug pa je angazovao specijalne batinashe koji su radili u najgorim zatvorima u bivsoj jugi pa su tog lika dok je bio u pritvoru svakodnevno i to na par sati izvodili i izivljavali se nad njim... na kraju je ovaj skoro poludio i krenuo da se trza glavom..ostecen mu je i vid na jednom oku..danas kad prolazim pored tog lika mogu da ga pljunem a on ne smije nista...e to je posao...sa takvim monstrumima se samo tako moze izaci na kraj...mene je jedan samo JEDNOM u zivotu udario..dok sam bio klinac...bolje da ne pisem kako je prosao...evo ga sad malo lezi u zatvoru,,i on i njegov rodjeni brat...a kad izadju za koju godinu opet cu im nesto napakovati:))))
samo sila, samo REJV
toliko o sudstvu i pravdi

Back