Ponos Croacije - ostrva/otoci "sahranjeni" na listi najboljih u Evropi

prvepruge

Domaćin
Poruka
4.777
Nasa razbraca Croate se hvale kako imaju prelepa ostrva (ili otoke kako se kaze kod njih), jesu lepa, meni su neka od njih draga zbog uspomena sa letovanja iz detinjstva i mladosti, neka manje draga zbog uspomena iz pocivse JNA (Lastovo, Mljet, Sipan jesu lepi ali su mi ostali u losem secanju zbog mornaricko desantne pesadije).
No, ko smo mi kao pojedinci da sudimo o tome ako nismo posetili mnoga ostrva, mnoga mesta po svetu.

Pa tako Readers Choice awards za 2024 prestiznog Conde Naste Travellera ( LINK, LINK <----- ) daje liste najboljih ostrva po regionima nase planete. No, mnogi od nas nisu krocili mnogo dalje od Evrope i videli recimo karipska ili pacificka ostrva, te imaju iskustva samo sa evropskim ostrvima - stoga evo liste najboljih evropskih ostrva po izboru citalaca ovog casopisa/web portala, od mesta #15 do ponajboljeg:

20. Capri, Italy. Score 85.00
19. Canary Islands, Spain. Score 85.43
18. Santorini, Greece. Score 85.71
17. Corfu, Greece. Score 86.23
16. Ibiza, Spain. Score 86.25
15. Mallorca, Spain. Score 86.35
14. Hvar, Croatia. Score 86.49
13. Azores, Portugal. Score 86.61
12. Zakynthos, Greece. Score 86.62
11. Sicily, Italy. Score 86.67
10. Ischia, Italy. Score 86.72
9. Cyprus. Score 86.94
8. Corsica, France. Score 87.14
7. Rhodes, Greece. Score 87.62
6. Menorca, Spain. Score 88.05
5. Skiathos, Greece. Score 88.11
4. Crete, Greece. Score 88.55
3. Paros, Greece. Score 88.57
2. Sardinia, Italy. Score 89.29
1. Madeira, Portugal. Score 90.31

11111-00.jpg

Madeira ubedljivo najbolje evropsko ostrvo (iako je blize africkoj obali nego Portugalu). Nisam nikada bio pa ne mogu da iz mog ugla potvrdim ali verujem citaocima casopisa, pretpostavljam da izgleda rajski (na osnovu videa na youtubeu sam i nesto "video" o tom ostrvu). Gomile grckih i italijanskih ostrva, pokoje francusko i spansko i, tek na mestu #14 Hvar, dragulj sa Jadrana, nijedno jadransko ostrvo nije uslo na listu zbog malog broja glasova, da li citaoci casopisa smatraju da nisu dovoljno dobra ili ih ne posecuju kao jeftinije lokacije (casopis je za nesto luksuzniji turizam). Opravdano ili neopravdano, pitanje je sad.

Vase misljenje?

Back