Ponašanje u blizini zmija

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.390
Zmije se ne treba plašiti. Običan oprez je dovoljan. Zmija nije nasilna životinja i sama beži od opasnosti. Napada samo ako je direktno ugrožena.
Prilikom kretanja kroz oblast u kojoj ima zmija treba se držati nekih sitnih pravila:

- dok hodate pravite buku. Najbolje je da nosite štap kojima ćete da lupkate ispred sebe ili šuškašte po opalom lišću ili žbunju. Možete i da trupćete stopalima. Zmije će vas tako čuti kada nailazite i skloniće se same. Glasno pričanje nema efekta jer zmije „čuju“ tako što telom primaju vibracije preko tla.

- nemojte trčati ili brzo hodati, jer ako se tako budete kretali, zmije neće moći da vam se na vreme sklone sa puta i onda će se osetiti ugroženo i uješće vas.

- gledajte kuda stajete, da bi na vreme primetili zmiju, ali ako poštujte prvo i drugo pravilo,zmije će vas izdaleka čuti i skloniti se. Izuzetak je ako neku iznenadite na spavanju, jer se tada osećaju ugroženo i spremne su da se odbrane.

- ako se krećete u grupi, onda gledajte da gazite onuda kuda su prošli oni ispred vas.

- vodite računa na mestima gde je moguće da bude zmija. To je obično stenovit ili šumovit predeo, blizu vode. Ujutru i uveče zmije izađu na kamenje jer im je tu toplije, a kada je vruće preko dana, zavuku se u pukotine ili druga mesta koja su u senci, a na kojima nije hladno.

- kada susretnete zmiju, stanite i umirite se. Nemojte da se plašište ili paničite. Sačekajte da ona ode. Pripremite štap ispred sebe tako da ako krene prema vama, možete da je odgurnete (ne i da je tučete). Ako je i ona mirna, baci manji kamen blizu nje, ili lupkaj štapom ispred nje, da je oteraš. Nemojte zmiju udarati štapom ili gađati kamenom.

- ne ubijajte zmije. Zmije su korisne i ne treba ih uništavati, naročito ne ako je jedini razlog strah. Strah nije razlog da bilo koga povrediš ili ubiješ.

- svaku zmiju izbegavajte kao otrovnicu jer ima neotrovnih vrsta koje veoma liče na otrovne.

Šta je zmija u poređenju sa skakavcima! :zcepanje:

Od malena sam naučena da ne reagujem burno kad ih vidim, a i da gledam kud idem... i pričam ili pevam.
Provodim dosta vremena po brdu, šumi i livadi, i bilo bi neobično da ih ne viđam.

Imala sam tu čast da kao mala jednu zateknem i u sobi u kojoj sam spavala, u kućerku divnih brdovitih predela.
Prabaka mi je posle pričala da je to sigurno čuvarkuća.
Mojoj fascinaciji tom pričom nije bilo kraja, i moljakala sam je da mi priča ponovo i ponovo... a ona će: ''Ne valja o njima da se priča.'' :tajna:
Kasnije sam primetila da skoro sve starije žene izbegavaju čak i da imenuju ovu životinju, i da imaju čitav spektar šifri i gestova koji upućuju na zmiju.
Sličan tretman je imao i gospodin đavo.

Šta je zmija u poređenju sa skakavcima! :zcepanje:

Od malena sam naučena da ne reagujem burno kad ih vidim, a i da gledam kud idem... i pričam ili pevam.
Provodim dosta vremena po brdu, šumi i livadi, i bilo bi neobično da ih ne viđam.

Imala sam tu čast da kao mala jednu zateknem i u sobi u kojoj sam spavala, u kućerku divnih brdovitih predela.
Prabaka mi je posle pričala da je to sigurno čuvarkuća.
Mojoj fascinaciji tom pričom nije bilo kraja, i moljakala sam je da mi priča ponovo i ponovo... a ona će: ''Ne valja o njima da se priča.'' :tajna:
Kasnije sam primetila da skoro sve starije žene izbegavaju čak i da imenuju ovu životinju, i da imaju čitav spektar šifri i gestova koji upućuju na zmiju.
Sličan tretman je imao i gospodin đavo.

Cula sam i ja pricu o zmiji cuvarkuci, i ako je neko ubije desice se nesto lose ljudima koji zive i kuci... smrt, bolest. I kao krije se po dvoristu, ispod praga...
I pitala sam se da li oni koji zive u stanovima imaju cuvarkucu :lol:

Back