Pomozi drugima

Poruka
18.842
Tema mozda nema konnkretno veze sa ovim PDF-om ali nisam znao gde da je metnem, pa reko', 'ajde ovde a razlog je sto me, eto, mozda zanima misljenje osoba koje se pojavljuju u ovom delu foruma.

Dakle inspiraciju za ovu temu sam dobio u ovom video snimku koji je nesto naj potresnije sto sam video za veoma dugo vremena. Radnja se udvija u gradu Lawrence u drzavi Massachussetts u USA. Jedna zena se onesvestila u supermarketu (navodno od prekomerne doze narkotika) dok njena dvogodisnja cerka ocajnicki pokusava da joj pomogne. Poenta cele price je da nesrecni dogadjaj snimaju dve meksicke gnjide i mirno komentarisu medjusobno dok nesrecno dete dozivljava stres pokusavajuci da ozivi majku. Dakle cinjenica da niko u prodavnici nije prisao da pomogne i da su oni koji su se tu zatekli mirno sve snimali telefonom bez zelje da nesto ucine me tera da se zamislim u kakvom svetu zivimo i kada smo postali ovako bezdusni i zli.

Sada, moje pitanje za vas bi bilo da li ste ikada prisustvovali slicnoj sceni? Da li bi ste u ovakvoj situaciji pomogli i kako bi inace reagovali? I sta mislite o ovom konkretnom slucaju?

Molio bih vas bez komentara osude "majke narkomanke" jer, prvo, nije ni sigurno da je njena nesvest posledica droge, a drugo, cak i da jeste, to nije poenta teme i mi ne znamo sta i kako pojedini ljudi dozivljavaju i sta se inace desava u njihovim zivotima.

pomogao bih bez razmisljanja.. ne mogu ovo da razumem

Evo veruj mi ni ja ne mogu da razumem. Gledam i cudom se ne mogu nacuditi. I posle sto Tramp hoce da ih ogradi zidom. Mada iskreno, ne bi me iznenadilo da se iza kamere cuo bilo ciji jezik. U kakvom vremenu zivimo vise nista ne treba da nas iznenadi.

- - - - - - - - - -

Могу да замислим дететов ужас. Помогла бих без размишљања.

Apsolutno. Svi smo nekada bili deca a neki i sada imaju svoju decu. Uvek prvo treba da zamisle sebe u slicnoj situaciji.

ameri trenutno imaju bukvalno epidemiju heroinske zavisnosti
upravo medju ljudima koji imaju porodice, niza su srednja klasa i slicno
uzas, jadni jadni ljudi, jadna djeca...

i ovo to moze snimat umjesto da priskoci djetetu i pozove pomoc
meni stvarno nije jasno

instiktivna reakcija bi bila da pomognem
zakoni u nekim zemljama su rigorozni i onaj ko pomogne, ukoliko unesrecena osoba umre, moze da odgovara za ubistvo iz nemara
verujem da je to razlog zasto ove osobe nisu prisle, a koliko sam shvatila sa kraja klipa, odmah su pozvali hitnu pomoc

Pomogao bih.

Nisam prisustvovao bilo čemu sličnom, osim kolapsa ljudi, gde je njih petoro odmah zvalo hitnu pomoć i bilo kod onoga ko se onesvestio ili malaksao, ne može da hoda itd. stariji, nemoćni ljudi.

zakoni u nekim zemljama su rigorozni i onaj ko pomogne, ukoliko unesrecena osoba umre, moze da odgovara za ubistvo iz nemara
verujem da je to razlog zasto ove osobe nisu prisle, a koliko sam shvatila sa kraja klipa, odmah su pozvali hitnu pomoc

Ne, nisu, tek kada je onaj ćelavi prišao su pozvali...ne može da odg. za ubistvo zbog nemara, ali bi ovo bilo nepružanje pomoći..što je kd, pa za to može da odgovara...a kao ipak su pozvali hitnu...potom su tu i kamere.

Vidi se da je mlada žena u pitanju, valjda je sve ok.

Stvarno?
Da li znaš nešto više o tome?
Prosto mi je teško da poverujem.

ameri trenutno imaju bukvalno epidemiju heroinske zavisnosti
upravo medju ljudima koji imaju porodice, niza su srednja klasa i slicno
uzas, jadni jadni ljudi, jadna djeca...

i ovo to moze snimat umjesto da priskoci djetetu i pozove pomoc
meni stvarno nije jasno

Slazem se.

nije trebalo ni da gledam
ladno sam se rasplakala

Vala i meni je malo falilo veruj mi.

U praksi sa preko 120 ljudi na tramvajskoj stanici, niko nije pomogao, a ja zurio na poslovni dogovor, da dobijem posao....
Niko nema ni kredita na mobilnom, pa sam uplatio da bih zvao hitnu, nije bas onako kako kazu moblni operatori, ili tad nije htelo...

Posle mog angazovanja, prisla je jedna srednjovecna zena od recimo 50 godina i jedna ucenica medicinske skole.
I tacno su mi i one bile potrebne, nebitno za snagu i za znanje ili neznanje...

Do dolaska kola hitne proslo je 45 min....da skratim opis...
Ja licno ne verujem nijednoj izjavi forumashica....znam egotrip u kojem su.....

Pomazu samo bas takvi psiholoski profili kao ta srednjoskolka i kao ta srednjovecna zena....to vidis u ocima.....
Oni sto skoce da ustupe mesto nisu isti koji pomazu u neprilici...

Ostali ponekad hoce da pripomognu ili da se prikljuce ako si im simpatican, sto znaci ja mogu da racunam na pomoc, sto se i desilo, udarim nogu u skocni zglob i neko veselo drustvance od 8 mladica me bukvalno donese do kuce....pola sata su me nosili, svi zajedno , ali to im je bio dozivljaj, mada moram da priznam da sam imao nesvesticu od bolova...cudna zdravstvena situacija, a nista mi krupno nije bilo...

Nadam se da sam priblizio razliku izmedju pomoci i humanitarnog i humanog ktitorstva i humanog pomodarstva...
U politici se to moze podeliti na prvobanderase, na suportere, na ideoloske stozere i na lidere....
To su sve psiholoski profili , VB to dobro profilise, a i civilna bezbednost nije losa...

Zar nije u Americi praksa da se ne dira osoba koja je povredjena ili sta god jer posle moze da te tuzi i naplati debelo to?

Plus onesvescena osoba se ne pomera da joj ne bi neko naskodio - ne znas zasto je u nesvesti a strucan nisi.
Mogu da te oderu tuzbama posle ako zeznes nesto.

Na ovom klipu ne razumem lika koji prilazi,uzima fon i ode a uzasava me zasto niko nije odmah ali odmah pozvao dete i samo ga okrenuo od odvratnog prizora?

Ne ni takla osobu na podu,nisam strucna,otkud znam sta joj je i zato postoji Hitna ali dete se pozove,skloni da ne gleda prizor.

Istina, ali... zasto ne prici detetu? Ako vec nisu znali kako i da li da pomognu majci zasto nisu prisli detetu i pokusali da mu pomognu ili da ga utese.

Stvarno?
Da li znaš nešto više o tome?
Prosto mi je teško da poverujem.

I kod nas je zakon takav, da ako pocnes da pruzas prvu pomoc ne smes da prestanes.....

- - - - - - - - - -

Ne, nisu, tek kada je onaj ćelavi prišao su pozvali...ne može da odg. za ubistvo zbog nemara, ali bi ovo bilo nepružanje pomoći..što je kd, pa za to može da odgovara...a kao ipak su pozvali hitnu...potom su tu i kamere.

Vidi se da je mlada žena u pitanju, valjda je sve ok.

Nepruzanje pomoci se ne moze dokazati ako je vise ljudi u blizini....
To moze ako su spadali u grupu, ako je malo prolaznika, ali ako ih je vise, ne mozes izolovati pojedinacno...

U praksi sa preko 120 ljudi na tramvajskoj stanici, niko nije pomogao, a ja zurio na poslovni dogovor, da dobijem posao....
Niko nema ni kredita na mobilnom, pa sam uplatio da bih zvao hitnu, nije bas onako kako kazu moblni operatori, ili tad nije htelo...

Posle mog angazovanja, prisla je jedna srednjovecna zena od recimo 50 godina i jedna ucenica medicinske skole.

Pomazu samo bas takvi psiholoski profili kao ta srednjoskolka i kao ta srednjovecna zena....to vidis u ocima.....

Ostali ponekad hoce da pripomognu ili da se prikljuce ako si im simpatican, sto znaci ja mogu da racunam na pomoc, sto se i desilo, udarim nogu u skocni zglob i neko veselo drustvance od 8 mladica me bukvalno donese do kuce....pola sata su me nosili, svi zajedno , ali to im je bio dozivljaj, mada moram da priznam da sam imao nesvesticu od bolova...cudna zdravstvena situacija, a nista mi krupno nije bilo...

Nadam se da sam priblizio razliku izmedju pomoci i humanitarnog i humanog ktitorstva i humanog pomodarstva...
U politici se to moze podeliti na prvobanderase, na suportere, na ideoloske stozere i na lidere....
To su sve psiholoski profili , VB to dobro profilise, a i civilna bezbednost nije losa...

znas sta patak
svaka tebi cast sto si pomogao, ako ovo nisi izmislio samo da dokazes svoju sumanutu poentu
al ti o ljudima odavde zapravo znas nista.

Ne znam jesam li napisao u uvodu ali ako nisam onda sam hteo da dodam i pitanje da li ste nekome nekada pomogli ili da je neko pomogao vama. Eto ti imas obadva primera i napravio si zanimljivu paralelu. Lepo je od tebe sto si pomogao i tako treba svi da rade.

Mene zanima zasto bas na pdf zene....

Po praksi u BG , zene su danas u takvom vaspitanju i raspolozenju da su manje sklone da pomognu bilo kom ljudskom stvoru, ali su izuzetno sklone da pomognu mackama, zecicima i psima....
Ovo ozbiljno kazem, ne samo forumashko politizovanje MZ odnosa...

i jos jedna stvar - majci mozda i ne moze pomoci niko ko ne zna prvu pomoc dobro
al djetetu moze
na snimku je prestravljeno dijete od dvije godine koje vuce onesvijestenu majku za ruku i place
to nije situacija u kojoj kalkuliras

pomagala raznima na ulici, pomogla bih i u ovom slucaju

taj poriv da se izvadi mobilni da se snimi a ne da se zove hitna pomoc ne mogu da skontam
al covek je coveku vuk....

jedino bih se mislila dal da prilazim ako lipti krv, zbog blestina
pre neku godinu sam pomogla coveku, pao i posekao se po sred podlakrice, duboko bas, liptila je krv, pa sam iz kioska trazila neki kanap bilo sta, pa sam mu uvezala iznad da smanjim liptanje, dok je zena iz kioska zvala hitnu
posle kad je sve proslo sam se zapitala dal sam ja normalna hbt sta ako mi prenese neko cudo :fdlan:
tako da u buduce sam rekla sebi ne moras bas ako lipti na sve strane ili usta na usta....nije bas pametno...al reagovala sam tad instinktivno, nisam razmisljala

Zar nije u Americi praksa da se ne dira osoba koja je povredjena ili sta god jer posle moze da te tuzi i naplati debelo to?

Plus onesvescena osoba se ne pomera da joj ne bi neko naskodio - ne znas zasto je u nesvesti a strucan nisi.
Mogu da te oderu tuzbama posle ako zeznes nesto.

Na ovom klipu ne razumem lika koji prilazi,uzima fon i ode a uzasava me zasto niko nije odmah ali odmah pozvao dete i samo ga okrenuo od odvratnog prizora?

Ne ni takla osobu na podu,nisam strucna,otkud znam sta joj je i zato postoji Hitna ali dete se pozove,skloni da ne gleda prizor.

Ne znam, da mi zakon po hiljadu puta brani instiktivno bih dao sve od sebe da pomognem. Bar bih pokusao da je umijem vodom ili ako nista da pridjem detetu i pokusam da ga animiram dok dodje pomoc. Da ta osoba umre a da nisam ni pokusao da joj pomognem savest bi me neverovatno pekla.

I kod nas je zakon takav, da ako pocnes da pruzas prvu pomoc ne smes da prestanes.....

- - - - - - - - - -

Nepruzanje pomoci se ne moze dokazati ako je vise ljudi u blizini....
To moze ako su spadali u grupu, ako je malo prolaznika, ali ako ih je vise, ne mozes izolovati pojedinacno...

Ne, vidi, ovo je privatni market. Umesto da odmah zovu zaposlene, oni su se zezali par minuta celih snimajući...

Ameri imaju trip od tuđe dece, negde mogu da razumem da nisu hteli da sklone dete dok ne dođe neko od zaposlenih, ali je njih bolelo uvo definiitno...a kad se pojavilo više ljudi, onda je onaj čak čeprkao po njenoj torbi i telefonu...što nije smeo da radi..nije policija, nije ni hitna pomoć...

Nisi oni ništa, kao, tu krivi, al osnovno je bilo da odmah zovu nekog od zaposlenih i pozovu hitnu...

Ne, vidi, ovo je privatni market. Umesto da odmah zovu zaposlene, oni su se zezali par minuta celih snimajući...

Ameri imaju trip od tuđe dece, negde mogu da razumem da nisu hteli da sklone dete dok ne dođe neko od zaposlenih, ali je njih bolelo uvo definiitno...a kad se pojavilo više ljudi, onda je onaj čak čeprkao po njenoj torbi i telefonu...što nije trebalo da radi..

pa to, kako bwe stojis i pustis prestravljeno dijete da baulja oko tebe samo
pa mache bi uzu u ruke, a ne dijete : ((((((

Back